Oslos byrådsleder Raymond Johansen på Arbeiderpartiets valgvake. Prognosen da valglokalene stengte er at Ap går tilbake 6,6 prosentpoeng i Oslo.
Oslos byrådsleder Raymond Johansen på Arbeiderpartiets valgvake. Prognosen da valglokalene stengte er at Ap går tilbake 6,6 prosentpoeng i Oslo.

Over halvpartene av stemmene i Oslo talt opp: Ap kraftig tilbake. SV, MDG, Rødt og Venstre går frem

SV er foreløpig valgets store vinner i Oslo. Men også Venstre, Rødt og MDG ligger an til å gå kraftig frem siden forrige stortingsvalg når over 66 prosent av stemmene er talt opp.

Publisert

Klokken 21 kom de første sikre valgresultatene fra hovedstaden. Da var 66,6 prosent av stemmene talt opp og viser at meningsmålingene som spådde SV til valgvinner i Oslo trolig kommer til å treffe bra.

I prognosen som gis ved at to tredjedeler av stemmene er talt opp går Sosialistisk Venstreparti i Oslo frem 4,7 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg, og ligger an til å få en oppslutning på 14 prosent i hovedstaden.

MDG på 9,4 prosent i prognosen

Men bildet vil høyst trolig endre seg noe når alle stemmer er talt opp. Likevel gir prognosen en pekepinn på hva det endelige valgresultatet blir for Oslo.

Også det andre byrådspartiet - MDG - har grunn til å juble. Riktignok er partiet i prognosen langt unna brakvalget i kommunevalget i 2017, da fikk partiet over 15 prosent oppslutning i Oslo.

Prognosen klokken 21 viser at MDG i Oslo får en oppslutning på 9,4 prosent. Det er en fremgang på 3,5 prosentpoeng fra stortingsvalget i 2017.

Marian Hussein (til h.) er inne med sikker stortingsplass for SV dersom prognosen i Oslo holder seg. Her jubler hun sammen med SV-ordfører Marianne Borgen (til v.).
Marian Hussein (til h.) er inne med sikker stortingsplass for SV dersom prognosen i Oslo holder seg. Her jubler hun sammen med SV-ordfører Marianne Borgen (til v.).

Rødt ser også ut til å gjøre et eksepsjonelt godt valg i Oslo hvis man skal dømme etter prognosen klokken 21 på valgkvelden. Partiet ytterst på venstresiden får en oppslutning på 8,7 prosent. En fremgang på 2,4 prosentpoeng fra valget i 2017.

Ap tilbake 6,6 prosentpoeng i Oslo

Venstre har også medvind i Oslo. Prognosen da valglokalene stengte var at partiet får en oppslutning på 9,2 prosent i hovedstaden. Det er 0,8 prosentpoeng fremgang siden forrige stortingsvalg.

Den store taperen i Oslo kan bli Arbeiderpartiet - selv om Jonas Gahr Støre ligger an til å bli landets statsminister. Ap får i prognosen 21,8 prosent. Det er en tilbakegang på 6,6 prosentpoeng fra valget i 2017.

Heller ikke Høyre kan juble dersom prognosen klokken 21 blir det endelige valgresultatet. 23,9 prosent oppslutning er en tilbakegang på 2,6 prosentpoeng fra valget for fire år siden.

Frp tilbake 3,7 prosentpoeng

Fremskrittspartiet har gjort det dårlig i samtlige Oslo-målinger før valget. Og prognosen tyder på at den negative trenden holder seg også i selve valgresultatet. Da to tredeler av stemmene i Oslo var talt opp lå Frp an til å få en oppslutning på 5,8 prosent i hovedstaden. Det er en tilbakegang på 3,7 prosentpoeng fra 2017-valget.

Senterpartiet lå med en oppslutning på 3 prosent i prognosen da valglokalene stengte. Det er 0,8 prosentpoeng fremgang fra forrige stortingsvalg.

Kristelig Folkeparti har en tilbakegang på 0,4 prosentpoeng i prognosen, og får en oppslutning på 1,8 prosent i Oslo.

Bompengepartiet FNB gjorde et brakvalg i siste kommunevalg med nesten 6 prosent oppslutning. Nå ligger imidlertid FNB dårlig an - prognosen klokken 21 viser en oppslutning på kun 0,3 prosent.

NB! Merk at disse tallene ikke er et resultat, kun en prognose etter at 66,6 prosent av stemmene i Oslo er talt opp.

Powered by Labrador CMS