Steinar Saghaug meldte seg inn i Østmarkas venner i 1970. Foto: DNT
Steinar Saghaug har kjempet for Østmarka nasjonalpark i snart 50 år
Regjeringen går inn for at Østmarka blir nasjonalpark: — Jeg meldte meg inn i Østmarkas venner i 1970. Men gårsdagen er den aller største dagen i min tid som medlem (se fotoserie).
Steinar Saghaug er nesten euforisk når VårtOslo endelig får tak i ham ved 22-tiden søndag kveld. Friluftsmannen feiret regjeringens planer om å gjøre Østmarka til nasjonalpark med å gjøre det han liker aller best; å være ute i marka.
Den mangeårige Arbeiderparti-politikeren og styreleder for Østmarkas venner gjennom 13 år vet ikke hva godt han skal si om Venstres miljøvernminister Ola Elvestuen (V).
Stoler på Venstres miljøvernminister
— Ola Elvestuen har gjort en helt fantastisk jobb. Husk at han i sin tid som miljøbyråd i Oslo loset nettopp dette forslaget gjennom bystyret. Og da Venstre, Frp og Høyre forhandlet om regjeringssamarbeid på Jeløya, ble vi i Østmarkas venner veldig glade for nyheten om at den nye regjeringen ville opprette flere nasjonalparker. Vi håpet jo da at Østmarka var med i planene. Og nå er det jo det. Elvestuen er en politiker man kan stole på, sier Saghaug.
Viktig når Oslo blir miljøhovedstad
Annonse
— Men det er jo ikke hundre prosent sikkert at Østmarka faktisk blir nasjonalpark?
— Nei, men nå er vi optimister. Det er riktig at det ikke er vedtatt. Nå må det gjøres en utredning om vern. Så får vi håpe at det arbeidet går raskt. Det er kanskje vel optimistisk å håpe at vedtaket om Østmarka nasjonalpark er fattet når Oslo er europeisk miljøhovedstad neste år. Men arbeidet er i gang. Og jeg nekter å tro at det kan stanses, sier Saghaug.
Rikskjendis på grunn av lekkasje
Steinar Saghaug har lang fartstid både som politiker, naturverner og friluftsforkjemper. Men han ble rikskjendis da han i 1997 oppdaget en lekkasje i to små tjern nesten ingen hadde hørt om.
Vannstanden i de bittesmå, unnselige Nordre og SøndrePuttjern like ved Lutvann i Østmarka hadde sunket dramatisk. Det var selvfølgelig markatraveren Steinar Saghaug som oppdaget det og slo alarm. Det viste seg at sprengningsarbeidet med tunnel for flytoget til den nye, uferdige hovedflyplassen på Gardermoen gjennom Romeriksporten førte til lekkasjer fra et stort vassdrag i Østmarka.
— Puttjern er jobb nummer 1 A
Plutselig hadde "hele" Norge hørt om to tjern knapt noen andre enn Steinar Saghaug og Østmarkas venner kjente til. Men Nordre og Søndre Puttjern var ikke uten betydning. De små tjernene er del av samme vassdrag som Lutvann.
Det store vassdraget sto i akutt fare. Man fryktet tørrlegging av flere vann, elver og bekker i store deler av Østmarka. Den ferske miljø- og samferdselsministeren som fikk oppgaven med å berge vannstanden i vassdraget og sørge for å tette flytogtunnelen het Odd Einar Dørum, fra Venstre.
— Tetting av Puttjern og vassdraget i Østmarka er jobb nummer 1A, sa statsråd Dørum allerede første dag på jobb. Med "1A" siktet han til at statsminister Kjell Magne Bondeviks (KrF) verdikommisjon var jobb nummer 1. Men at tetting av Nordre og Søndre Puttjern var hakk i hæl på statsministerens prestisjeprosjekt.
Elvestuen var Dørums politiske lærling
— Ja, jeg var over natten blitt en slags helt og "good guy", humrer Saghaug når VårtOslo minner ham på den over 20 år gamle historien.
Statsråd Odd Einar Dørum lyktes i jobben med å redde Østmarka-vassdraget. Og i Oslo bystyre hadde Venstres miljøvernminister en partifelle og "lærling" som het Ola Elvestuen. 14 år senere var Elvestuen blitt miljøbyråd for Venstre og møtte Østmarkas venner.
— Vi hadde et møte med miljøbyråd Elvestuen der vi diskuterte planer om nasjonalpark. Han var positiv fra første stund. Men det har jo tatt litt tid før han ble statsråd og miljøvernminister, sier Saghaug lakonisk.
Enebakk kommune er mot nasjonalpark
Men søndag 4. mars 2018 sto den forholdsvis ferske miljøvernministeren på en stubbe utenfor Skullerudstua der det første møtet om nasjonalpark var i 2011. Nå må regjeringen først få utredet en verneplan. Deretter er spørsmålet om Østmarka nasjonalpark skal gjennom stortinget eller om en fremtidig regjering rett og slett vedtar det.
Østmarka er spredd over fem kommuner. Fire er positive, mens en er negativ til nasjonalpark. Oslo, Lørenskog, Rælingen og Ski er ja-kommuner. Men i Enebakk har kommunestyret motsatt seg nasjonalpark. De frykter det vil hindre utbygging av både næringstomter og boliger i fremtiden.
Unik barskog
—Det er noen skjær i sjøen. Derfor håper jeg at regjeringen bare skjærer gjennom. Enebakk skal ikke stanse nasjonalparken. Østmarka er et unikt barskogområde som må vernes. Og så er det et fantastisk friluftsområde for alle innbyggere rundt Oslo og de fire andre kommunene. Så dette tror jeg regjeringen får til, sier Saghaug.
— Jeg kan nesten ikke få fullrost Ola Elvestuen nok. Han har virkelig stått på for oss.
— Men du som Ap-mann håper vel på en partifelle som miljøvernminister etter valget om tre og et halvt år. Eller vil du beholde Elvestuen?
— Hahahahaha!!! Ja, det var ingen dum ide! Det er godt jeg ikke skal sette sammen noen regjering i kveld. Da tror jeg det hadde vært vanskelig for meg å ikke ta med Ola på laget, ler Saghaug.