Hagens tre Filipstad ny park
Gave til byen. Stein Erik Hagens kunstverk "Tree of Trénéré" vil få et nytt hjem i den nye parken på Filipstad. Illustrasjon: NSW arkitekter

Stein Erik Hagens selvlysende tre havner ved skur 13 på Filipstad. Men kommunen får bare låne treet

Høsten 2017 kjøpte milliardæren og investoren Stein Erik Hagen et selvlysende, programmerbart tre på Burning Man-festivalen i USA. Nå blir treet plassert på Filipstad.

Det 14 meter høye kunstverket av Alexander Green ble kjøpt inn av Stein Erik Hagen i 2017. Treet er Hagens gave til Oslo, og Oslo Havn har inngått kontrakt med Hagens selskap Canica AS for en femårsperiode.

Inspirasjonskilden til kunstverket er et enslig tre som en gang vokste midt i Sahara-ørkenen, i Ténéré-regionen. Treet fungerte som et samlingspunkt og hvilested for reisende gjennom ørkenen.

Etter lang tids diskusjon om mulige plasseringer av Stein Erik Hagens «Tree of Ténéré», er det nå klart at kunstverket plasseres på Filipstad i den nye Trettenparken. En park som er en midlertidig løsning inntil den langvarige striden om Filipstad-områdets endelige skjebne blir løst.

<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/8L8pzVQ6v38″ frameborder=»0″ allow=»accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture» allowfullscreen></iframe>

Vil ikke gi kunst til Norge

Midlertidig er også Stein Erik Hagens plassering av det selvlysende, programmerbare treet. Milliardæren, investoren og kunstsamleren har nemlig uttalt at han ikke vil gi bort ett eneste av sine kunstverk til Norge.

— Jeg vil ti ganger heller gi den bort til Danmark, sa milliardæren til Morgenbladet på en kunståpning i Aalborg.

Treet vil være synlig også fra Aker brygge. Illustrasjon: NSW arkitekter

I intervjuet sier Hagen også at han ikke tror noen offentlige institusjoner vil vie så mye plass til en person private kunstsamling. Han legger også til at det er skattemessige årsaker til at han vegrer seg.

Får låne treet i fem år

Men inntil videre får altså Oslo kommune æren av å få låne det selvlysende treet milliardæren kjøpte fra Burning Man for snart to år siden.

— Det 14 meter høye kunstverket «Tree of Ténéré» av kunstneren Alexander Green ble kjøpt inn av Stein Erik Hagen i 2017. Dette blir Hagens gave til byen, og Oslo Havn har inngått kontrakt med Canica AS for en fem-årsperiode, skriver Oslo Havn i en pressemelding.

Skjønt, kan det kalles gave når det lånes bort til kommunen i fem år? Det spørsmålet besvares ikke i pressemeldingen.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer