Fuglekassekunster Karoli Lwanga (t.v.) og Mathias Estensen fra bydel St. Hanshaugen er begge svært godt fornøyde med prosjektet. Foto: Christine Thune / Bydel St. Hanshaugen

St. Hanshaugens løse fugler skaper nye hjem for naturens fugler

Fuglene som som trives ved Akerselva har fått splitter nye fuglekasser delvis laget av beboere på booppfølging i bydel St. Hanshaugen.

Publisert

I bydel St. Hanshaugen har byens minste innbyggere for lengst flyttet inn i sine nye hjem.

Det er takket være en kreativ gjeng i prosjektet Sysla, som er startet for å gi mestring, utvikling og en aktiv hverdag for beboere i bydelen som av ulike grunner får booppfølging.

Åtte av beboerne har til nå produsert og hengt opp rundt 30 fuglekasser rundt i bydelen.

Startet som brainstorming

Mannen bak prosjektet er Mathias Estensen. Til daglig er han booppfølger i bydelens prosjekt Flexbo. Han forteller at fuglekasseprosjektet kom til nærmest ved en tilfeldighet.

— Det startet med at vi skulle komme opp med aktiviseringstilbud i bydelen, og vi ville gjerne at det skulle være noe som kommer alle til gode. Idéen til fuglekassene fikk jeg på sykkelsetet på vei hjem fra jobb, forteller han.

Prosjektet finansieres av "Grønne midler", Oslo kommunes tilskuddsordning for miljøtiltak og for å øke miljøengasjementet i befolkningen.

En av prosjektets mest urbane fuglekasser, komplett med graffiti og tagging. Foto: Christine Thune / Bydel St. Hanshaugen

Idéen gikk tidlig ut på at det skulle henges opp fuglekasser langs hele Akerselvas løp gjennom bydelen.

— Siden fuglene ikke kjenner bydelsgrensene har vi beveget oss litt over i bydel Grünerløkka også, og håpet er at vi skal få hengt opp fuglekasser langs hele Akerselva og etter hvert i resten av byen, sier Mathias entusiastisk.

— En kjempemulighet for oss uten jobb

Selve fuglekassen er designet av industridesigner Erik Wester, og den lages av svanemerkede materialer sponset av H. C Thaugland Trælastforretning og Fritzøe Engros AS.

Gjengen i prosjektet monterer, limer, dekorerer, henger opp og vedlikeholder fuglekassene selv.

— Idéene til kassene jeg dekorerer kommer bare fra fantasien. Først tegner jeg opp motivet, og så fyller jeg på med farger etterpå, forklarer Karoli Lwanga.

Lwanga er en av deltagerne i prosjektet og har selv vært med på å produsere rundt 20 av kassene som er hengt opp til nå. Han er veldig godt fornøyd med utbyttet han har hatt av fuglekassetiltaket.

— Jeg synes dette er en kjempegod mulighet for meg som ikke er i vanlig jobb. Nå kan jeg kombinere det å gjøre noe nyttig for byen og miljøet, med å være kreativ, understreker fuglekassekunstneren.

Store planer for framtiden

Etter veldig gode tilbakemeldinger på prosjektet går Estensen nå svanger med enda større planer for framtiden. Ivrig forteller han og Lwanga om flere fuglekasseidéer og planer de har. Blant annet et ønske om å selge spesialdesignede fuglekasser folk kan henge opp hjemme eller på hytta.

Fuglene i bydel St. Hanshaugen har fått 30 nye hjem med hjelp av beboere i bydelen på booppfølging. Foto: Christine Thune / Bydel St. Hanshaugen

— Kunstnerne våre er utrolig dyktige, og dessuten har vi mulighet til å laserkutte sjablonger, så vi kan lage logoer hvis noen ønsker seg en helt spesiell fuglekasse, sier Mathias.

Flaggermuskasser

På fritidsklubben på Hammersborg, hvor gjengen jobber hver dag mellom klokken 10 og 14, ligger 80 fuglekasser klare til å henges opp.

Fremover skal også flere av byens bevingede innbyggere få boliger fra prosjektet. Både flaggermuskasser, insekthoteller og kasser for stær og ugler er under planlegging.

Dette er en redigert versjon av en sak som først var publisert i Boligbyggs magasin for beboere i Oslo kommunes kommunale leiligheter.

Powered by Labrador CMS