Hele 135.000 visninger på Facebook og foreløpig 29 kandidater. For første gang får folk flest foreslå hvem som skal motta St. Hallvard-medaljen.
— Det er veldig mange spennende navn blant de 29 som var foreslått rett før fristen gikk ut ved midnatt fredag 17. februar, sier ordfører Marianne Borgen (SV) til VårtOslo.
Æresbevisningen går til den eller de som gjennom mange år har tjent byen eller som har gjort en ekstraordinær innsats for Oslo innbyggere.
Og 2017 er altså første gang vanlige folk har kunnet komme med forslag til hvem som gjør seg fortjent til å få medaljen med hovedstadens skytsengel St. Hallvard.
Annonse
Annonsering i sosiale medier har ført til 135.000 sidevisninger på Facebook. Flere tusen har klikket seg videre inn på Oslos hjemmeside og lest om æresbevisningen.
Innflytter post mortem
Hvem var egentlig St. Hallvard som pryder hovedstadens byvåpen? Og hvordan ble han Oslos skytsengel? St. Hallvard hadde egentlig ingenting med Oslo å gjøre før lenge etter sin død.
Hallvard Vebjørnsson var en storbondesønn i 20-årene fra Lier i Buskerud. Men unge Hallvard ble etter sin død i 1043 kanonisert og fikk med det helgenstatus.
Levningene havnet omsider i det vi nå kalle Middelalderbyen i Gamlebyen. Slik sett er han egentlig innflytter post mortem.
Tre piler og møllestein
Hallvard ble drept da han forsøkte å redde en uskyldig trellkvinne fra tyverianklager. Kvinnen og hennes ufødte barn ble også drept.
I Oslos byvåpen er St. Hallvard avbildet med tre piler i den ene hånden. Disse pilene representerer de tre livene som ble tatt. I den andre hånden holder han en møllestein.
Drapsmennene senket liket av Hallvard med møllesteinen. Men han fløt opp til overflaten og venner fisket opp liket med vidjekvister.
Etter begravelsen i Lier viste det seg såkalte jærtegn på graven. Vidjekvistene som ble brukt til å berge liket begynte å spire. Slik økte ryet om Hallvards hellighet, og etter at han fikk helgenstatus ble han flyttet til den katolske kirken i Oslo.
— Oslo en innflytterby
Oslos byvåpen kan sees mange steder i hovedstaden.
Den observante fotgjenger legger kanskje merke til at St.Hallvard og den døde kvinnen er preget inn i mange av byens kumlokk. Men mest staselig er nok Nic. Schiølls relieff av St. Hallvard på Oslo rådhus hovedfasade mot fjorden.
— Det passer veldig bra at St. Hallvard er en slags innflytter. Oslo er jo en innflytterby, der vi skal være rause og ta vare på mangfoldet fra hele Norge og resten av verden, sier ordfører Borgen.
Prisen deles ut før 17.mai
I tillegg til de 29 kandidatene Oslo-folk har foreslått, kan også bystyremedlemmene komme med forslag før bystyrets forretningsutvalg endelig avgjør hvem som skal motta medaljen i tilknytning til St Hallvard-dagen 15.mai.
— Eksakt dato for selve tildeling er ikke fastsatt. Men hvem som får medaljen er klart før nasjonaldagen vår, sier ordføreren.
Mange kjente navn
Medaljen ble første gang utdelt for 61 år siden.
Opp gjennom årene har folk som motstandshelten Gunnar "Kjakan" Sønsteby, skuespillerinnen Wenche Foss, mangeårig ordfører Rolf Stranger, løperdronningen Grete Waitz, statsminister og Oslo-ordfører Einar Gerhardsen og om lag 100 andre kunnet feste St. Hallvard med hovedstadens blå og hvite fargebånd på brystet.
— Jeg er veldig glad for at vi i år for første gang har fått mange gode forslag fra byens befolkning. Det gir oss et mye bredere grunnlag for tildelingen, mener Marianne Borgen.