Slik fungerer tannleger i Norge – dette må du vite
Det var en fredelig morgen på ferie i moderlandet. Som bosatt utenfor Norge var det godt å komme tilbake på besøk. Oslo stod på feriekartet og jeg var klar for en tettpakket dag med besøk og utepils på Aker Brygge. Så langt var dagen perfekt. Men det som skulle bli en fin sommerdag, endte opp med en time i tannlegestolen.
Da jeg skulle traske ut av hotellrommet oppstod det et Mr. Bean-verdig øyeblikk, i det jeg forsøkte å holde romdøra åpen, mens jeg tok romkortet ut av strømbryterholder-saken, samtidig som jeg skulle ta en slurk kaffe. Multitasking på sitt verste.
Håndkleet jeg i hui og hast hadde lagt fra meg på gulvet, ble siste spiker i kista. Der lå jeg, langflat i korridoren, etter å ha slått meg ganske så kraftig mot dørhåndtaket. To fortenner hadde knekt og smertene gjorde meg svimmel.
Neste stopp: tannlegen
Som jeg nevnte, er jeg bosatt utenfor Norge. Derfor var systemet ganske så fremmed for meg: hvordan fungerer egentlig dette med tannlege?
Der jeg bor er tannlegevakt en del av legevakta, og det koster knapt noe som helst i akutte tilfeller. Dette var definitivt akutt, men å skulle sette seg inn i dette nå, mens jeg stod blodig og med en ispose den snille resepsjonisten hadde gitt meg, var uaktuelt.
Annonse
Jeg fikk søkt opp en bra tannlege i Oslo, og godt var det. Enden på visa var heldigvis god, og jeg fikk fikset begge fortennene midlertidig.
Hva koster tannlege i Norge?
Men tilbake til dette med hvordan tannhelse fungerer i Norge. Jeg ble overrasket over at jeg måtte betale for hele behandlingen selv.
Reiseforsikringen dekket den heldigvis i etterkant, men det satt meg på tanken: hvorfor er systemene så ulike i forskjellige land? Og jeg kan nesten garantere at mange andre også lurer på hvordan dette fungerer.
Så jeg tenkte å ta en nærmere titt på hvordan det fungerer i Norge.
Norsk tannhelsevesen er kjent for høy kvalitet, men er ikke en del av det offentlige helsevesenet for folk flest. Noen kan riktignok få rett på gratis tannbehandling, men de fleste betaler ut av egen lomme.
Det er i motsetning til det offentlige helsevesenet, som gir gratis, universell helsehjelp.
Det finnes en offentlig tannlegesektor også, som gir gratis behandling til barn og unge, og enkelte med visse plager som kroniske sykdommer.
Det finnes også støtteordninger for de som bor i landet, gjennom HELFO. Mange med spesielle behov for hele- eller deler av behandlingen dekket der.
Som med alt annet i Norge, koster tannlegen sannsynligvis mer enn du tror. En konsultasjon med røntgen kommer fort på rundt 1000 kroner. En fylling kommer fort på rundt 1250 kroner eller mer. Trekking av tann må du ut med 1400 - 3000 kroner for.
Godt utvalg og høy kvalitet
Når man skal finne en tannlege i landets hovedstad, er det i alle fall ikke vanskelig. Det er mange å velge mellom, og en god tannlege i Oslo er sjelden langt unna. Men som i alle land er det viktig at man tar en vurdering, før man setter seg i stolen.
Man bør vurdere tannlegens kvalifikasjoner og erfaring, men heldigvis må alle tannleger i Norge være autorisert av Helsedirektoratet.
Det kan også være lurt å sjekke ut anmeldelser på nettet, og ikke minst priser. Som jeg nevnte er det ikke gratis å gå til tannlegen i Oslo. Det er relativt store prisforskjeller å spore blant tannlegene.
Én ting er i alle fall sikkert: om uhellet er ute bør du ikke vente med akutt tannbehandling, selv om det koster litt. Kom deg til tannlegevakten – det er nemlig lite som gjør så vondt som to utslåtte tenner etter et Mr.Bean-øyeblikk på vei ut av hotellrommet. Det kan jeg skrive under på.