På Ullevål sykehus står isolatrom klare til å ta imot eventuelle pasienter som blir smittet av den nyeste varianten av Corona-viruset. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Skulle Wuhan-viruset komme til Oslo, har kommunen laget beredskapsplaner
I går ble Wuhan-viruset bekreftet hos en kvinne i Jönköping i Sverige, men så langt har ingen fått påvist viruset i Oslo eller i Norge.
Ulike etater i Oslo kommune har gjennomført en rekke møter, og kommunen samarbeider med fastlegene, bydelsoverlegene, sykehusene og Folkehelseinstituttet dersom Wuhan-viruset, den nyeste varianten av Coronoa-viruset kommer til Oslo.
I Oslo kommune er det smittevernoverlege Karoline Harding som har det øverste ansvaret. Skulle flere mennesker bli syke, er det fastleger og legevakten som vil håndtere syke personer fortløpende. Men også sykehusene står klare til å ta imot pasienter ved behov.
– Vi anbefaler personer som mistenker å være smittet av coronavirus å ringe fastlege eller legevakt i stedet for å møte til undersøkelse. Legevakten har telefonnummer 116117, sier Harding til VårtOslo.
Mange med i forberedelsene
Også Ullevål sykehus har gjort sine forberedelser og har satt isolatrom klare til å ta imot pasienter.
– Situasjonen vurderes fortløpende. Det er mange her som den siste uken har jobbet med finpussing av beredskapsplaner og informasjon til ansatte og andre, sier avdelingsleder AnneMaagaard, til Aftenposten.
Det fins verken vaksine eller medisiner mot viruset. – Det viktigste tiltaket er å oppdage mulige tilfeller tidlig, sier Maagaard.
Vask hendene
Ifølge smittvernoverlege Harding er god håndhygiene viktig, både hos syke og friske, for å hindre smitteoverføring.
– Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig. Dersom hendene er synlig skitne eller våte har hånddesinfeksjon redusert effekt, og hendene bør rengjøres med såpe og vann.
Kvinnen som er smittet av Wuhan-viruset i Sverige, kom tilbake fra et besøk i Wuhan-distriktet i Kina. Hun kom tilbake 24. januar og begynte å hoste.
Informasjon om coronaviruset, både til befolkningen og til helsepersonell, finnes hos Folkehelseinstituttet.