Museumsleder for Vigeland-museet, Jarle Strømodden, gleder seg over å låne ut Sinnataggen. Sinnataggen selv synes ikke så fornøyd. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Sinnataggen fjernes fra Frognerparken i sommer og stilles ut ved kunstmuseet Louvre i Paris

Oslo kommune er henrykt over forespørselen fra Louvre om å låne ut Sinnataggen og øker bompengesatsene i sommer, slik at vi alle kan være med og folkefinansiere utlånet.

Publisert

I forbindelse med at kunstmuseet Louvre i Paris sender sitt mest kjente verk, Mona Lisa, ut på turne til andre museer denne sommeren, ønsket de å presentere kunst fra andre hovedsteder. Valget falt på Gustav Vigelands statue, Sinnataggen, fra Oslo.

– Da henvendelsen kom fra Louvre i fjor høst, var vi umiddelbart positive. Dette er en måte å presentere Vigeland og Oslo på, for et publikum som kanskje aldri ville ha funnet veien hit nord. Samtidig vil Sinnataggen være et lokkemiddel for å få enda flere turister til Norge, sier museumsleder ved Vigeland-museet, Jarle Strømodden.

Sinnataggen kommer tilbake

Det betyr at Frognerparken denne sommeren dessverre vil være uten sin store, lille attraksjon. Sikkert til skuffelse for mange turister og for Oslos innbyggere, som har et nært forhold til hissigproppen i Frognerparken.

Gjennom hele året strømmer turistene til Sinnataggen i Frognerparken. Nå skal vi alle få være med og finansiere skulpturens opphold i Paris gjennom økte bompengesatser. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

– I utgangspunktet er avtalen at skulpturen kommer tilbake i løpet av høsten 2018. Vi er imidlertid åpne for en forlengelse av utlånet. Sinnataggen må senest være på plass igjen til Vigeland-jubileet våren 2019, sier en oppglødd Strømodden. Han betegner henvendelsen fra Louvre som det aller viktigste som har skjedd i hans tiårsperiode som leder ved Vigeland-museet.

Blir kjent i Paris

I 2019 er det 150 år siden Gustav Vigeland ble født. Vigeland-museet planlegger å markere skikkelig, men først skal Vigelands mest kjente skulptur promotere kunstneren i selveste Louvre i Paris.

Pierre Yves le Pogam er sjefskurator ved Musée du Louvre i Paris. Foto: National Gallery of Canada

– Den lille skulpturen har i alle år gledet mennesker i Oslo. Nå skal den glede mennesker i Paris. Vi synes den er en fin erstatning for Mona Lisa, sier skulpturansvarlig ved Louvre, Pierre Yves Le Pogam, som gleder seg til å få Sinnataggen til Paris.

Øker bompengene

– Selv om Sinnataggen ikke er så stor, så er det ikke billig å transportere en slik skulptur til Paris. Vi må også være med på å betale for sikkerheten der nede. Vi har ikke noen mulighet til å finansiere transport og sikkerhet via kulturetatens budsjett, sier kommunikasjonrådgiver Alv Hågård Gustavsen.

Finansbyråd Robert Steen (Ap) mener det er urealistisk at Oslo kommune kan få gratis tomt til ny storbylegevakt. Foto: Arnsten Linstad

Finansbyråd Robert Steen (Ap) forsikrer at Oslo kommune ikke vil la denne unike muligheten for å promotere byen gå fra seg. Sinnataggens reise og opphold vil derfor bli finansiert gjennom en økning i bompengesatsene i løpet av sommeren.

– Vi mener det er riktig at hele befolkningen får være med og reklamere for byen sin ved hjelp av folkefinansiering, sier Steen.

Sinnataggen blir kjendis i Paris

At Louvre henvende seg til Vigeland-museet er ikke så rart. Vigeland selv bodde i to perioder i Paris og var sterkt inspirert av fransk billedkunst, ikke minst av Auguste Rodin, forklarer Strømodden.

Sinnataggen er et symbol for Oslo og Norge, slik Mona Lisa er det for Paris og Frankrike, mener museumsleder Strømodden. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

– Sinnataggen er på en måte Oslos Mona Lisa. Det er her turister stimler sammen for å se et av byens mest kjente landemerker. Vi er glade for å kunne tilby Paris befolkning noe av det mest populære og beste vi har, sier Strømodden.

Om du vil vite mer om denne saken, gå her.

Powered by Labrador CMS