Rettssaken mot Gaute Drevdal gikk i Oslo tingrett mellom 21. januar og 23. mars. Dommen falt på fredag (26. juni).

Voldektsdømte Gaute Drevdal: – Tvilen har kommet de fornærmede til gode

Gaute Drevdal (50), som fredag ble dømt til 13 og et halvt års fengsel for flere voldtekter, mener at #metoo påvirket de første anklagene mot ham.

Publisert

– Vi hører jo stadig at tvilen skal komme tiltalte til gode, og at ting skal være bevist ut over enhver rimelig tvil. I dette tilfellet har tvilen kommet de fornærmede til gode. Selv om sannsynlighetsovervekten i hver sak taler mot at det har skjedd noe kriminelt, velger retten å gå motsatt vei på grunn av antallet anklager. Men antallet er det politiet selv som har skapt. Det er ikke separate eller uavhengige anklager, sier Gaute Drevdal til NRK.

Fredag ble Drevdal, som blant annet har vært redaktør for magasinet Natt&Dag, og som av mange medier til nå har blitt omtalt som «kulturprofilen», dømt til 13 år og seks måneders fengsel for ni voldtekter og ett tilfelle av seksuell omgang med barn under 16 år.

Drevdal har hele tiden nektet straffskyld for det han nå er dømt for, og har anket dommen.

Voldekt i Oslo-leiligheten

Overgrepene skal ifølge tiltalen ha skjedd mellom 2005 og 2014, blant annet i hans leilighet i Oslo, på forskjellige hoteller eller Hovefestivalen der han i en periode var pressesjef.

De første anmeldelsene kom i 2015.

– Tanker fra #metoo, eller #jegharopplevd, som det het i Norge i 2015, gjennomsyrer de første anklagene som kom mot meg. Om det har påvirket utfallet, vet bare dommerne, sier Drevdal.

Avviser #metoo-påstander

Koordinerende bistandsadvokat Marte Svarstad Brodtkorb avviser påstandene.

– Dette får stå for hans regning. Som bistandsadvokat skal jeg ikke uttale meg om skyldspørsmålet. Det jeg imidlertid kan fremheve er at dommen er grundig, og ivaretar rettssikkerhetsprinsippene i norsk rett. Dette handler ikke om #metoo, men seksuelle overgrep, sier Brodtkorb til NRK.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS