Kafé Asylets Facebook-side var inntil for noen timer siden full av opprørte mennesker. De reagerte på de de opplevde som uakseptabel og rasistisk oppførsel fra kafeen.
Nå er det ikke lenger mulig å se disse reaksjonene, for Kafé Asylet har stengt Facebook-siden, inkludert den første meldingen fra Same.
Same, som har etiopisk bakgrunn, forteller på Facebook hva som skjedde:
«I går hadde jeg og en venninne, som er fra samme land som meg, en rimelig ubehagelig opplevelse på Kafé Asylet. Idet vi kom inn i bakgården var det en eldre herremann som ropte bort til oss ”vi vil ikke ha dere her” mens han viftet oss vekk med hånda. Jeg sa ”HÆ?” og han fortsatte med ”we don´t want you here”. Litt forfjamset spør jeg hva det er han mener. Han spør da om jeg ikke forstår hva han sier. Jeg titter rundt meg og ser at det er flere folk som sitter på uteserveringen, der vi også gjerne ville sitte. Jeg prøver å forklare at jeg har vært her flere ganger før (bor rett bort i gata) og skjønner ikke hva som er problemet. Han fortsetter med å si at han drevet stedet i 25 år og aldri sett meg før.»
— Vi beklager at du føler deg uvelkommen
Annonse
Hendelsen setter Same og venninnen ut av spill, så de bestemmer seg for å dra derfra.
Hun skriver om hendelsen på Kafe Asylets Facebook-side og får til svar at «her må det ha skjedd en stor misforståelse!! Vi beklager at du ikke føler deg velkommen». Sameh og venninnen blir spurt om å komme innom for en prat for å klare opp i det som skjedde.
Men Same får ikke noen uforbeholden unnskyldning eller noen forsikring om at slike holdninger er uforenlig med å drive et utested på Grønland. Tvert imot, ifølge henne.
— Jeg har flere advokater, om det trengs
Same forteller på Facebook om oppklaringsmøtet:
«Dro dit i dag for å finne ut hva som egentlig skjedde, og når jeg da kommer dit, blir jeg møtt av samme mann. Han starter samtalen ute i pøsregnet og når jeg spør om vi kan gå inn, sier han vi bare kan ta det ute. Han innser raskt at det er uaktuelt, og vi går inn og setter oss ned ved et av bordene. Han starter med å si at han er redd for bygningen siden den er fredet og ca like gammel som Stortinget. Relevant. Videre opplevde jeg samtalen som veldig usmakelig og han nektet å prøve å forstå min oppfatning av situasjonen, lar meg knapt nok prate i det hele tatt. Han påstår at jeg farer med løgn og at det bare blir ord mot ord. Han sier at det er beklagelig at jeg oppfattet situasjonen som jeg gjorde, men mener at han ikke har gjort noe galt. Dette hele ender med at han nekter å snakke mer om saken og gjentar at han har drevet stedet i 25 år og at dette ikke kommer til å ha noe innvirkning på ham.»
«I et siste forsøk sier jeg at det ikke er greit med diskriminering. Han svarer med et smil at han har flere advokater dersom det skulle trengs.»
Uaktuelt å komme tilbake, sier mange
Same oppfordrer så folk om å si fra: «Hvis du mener dette er ugreit, må du gjerne gå inn på Asylets Facebook-side og si meningen din.»
Dette siste har flere hundre mennesker gjort, såpass mange at Asylet har stengt ned Facebook-siden sin. Svært mange sier at de er faste gjester på Kafe Asylet, men at det er uaktuelt å komme tilbake før denne hendelsen er ryddet opp i av utestedet.
— Jeg vil ha et fungerende nabolag
Same sier til VårtOslo: – Det siste som har skjedd nå, er at de har sendt en ny melding om at de vil ha en samtale, og det har jeg sagt ja til.
– Hovedgrunnen til at jeg postet statusen på Facebook var fordi jeg ikke ønsker å oppleve noe lignende igjen. Jeg har vært på Kafe Asylet mange ganger før og ikke opplevd slik oppførsel.
– Dette er mitt nabolag, og jeg vil at det skal være dialog og åpenhet, ikke større motpoler, her. Derfor er det viktig for meg å si fra om en oppførsel som ikke er akseptabel. Jeg vil ha et fungerende nabolag og ønsker at vi skal finne en løsning sammen.
— Dette er en misforståelse
Daglig leder Harald Hanssen har drevet Kafé Asylet i 25 år. Han ønsker ikke å kommentere oppførselen sin.
– Akkurat nå er det uaktuelt for meg å si noe. Dette har vært en misforståelse, og det er to sider av denne saken. Før jeg uttaler meg, vil jeg snakke med henne det angår igjen, sier han.