Den gamle krigsskolen i Tollbugata 10 er et nasjonalt klenodium, mener forsvarerne av eiendommen. Foto: Bjoertvedt / Wikimedia Commons

Salget av Den gamle krigsskolen i Kvadraturen utsatt i tre måneder

Forsvarsdepartementet gir Stiftelsen Den Gamle Krigsskole tre måneder ekstra, til 1. april, med å utarbeide forslag til bruk og utvikling av det sagnomsuste rokokko-paléet.

Publisert

Den gamle krigsskolen står i fare for å bli lagt ut for salg på det åpne markedet.

Stiftelsen Den Gamle Krigsskole har fått et utvidet tidsvindu til å komme med en løsning som kan bevare Den gamle krigsskolen i Tollbugata. Nå håper stiftelsen at de kan få kjøpe det gamle bygget til en symbolsk pris av Statsbygg.

I et brev fra Forsvarsdepartementet til Stiftelsen Den Gamle Krigsskole utsetter departementet salget av den gamle krigsskolen med tre måneder, fra 1. februar til 1. april:

«Det vises til konstruktivt møte mellom departementet, Forsvarsbygg og interimsstyret for Stiftelsen Den Gamle Krigsskole den 18. oktober 2019. På møtet fremkom ønske fra stiftelsen om forlenget frist til utløpet av mars 2020 for fortsatt utredning av et stiftelsesalternativ for en eventuell overdragelse av Tollbodgaten 10».

«Forsvarsdepartementet ber Forsvarsbygg om å tilrettelegge for en utvidet frist for Stiftelsen Den Gamle Krigsskole til utløpet av mars 2020».

Om Forsvarsdepartementet åpner for det, kan bygget i fremtiden bli åpent for offentligheten. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Ikke noe på privat hender å gjøre

– Vi føler vi har blitt oppmuntret til å skape et troverdig alternativ til å eie, utvikle og drive eiendommen, sier Ole Rikard Høisæther, på vegne av Stiftelsen Den Gamle Krigsskole. Høisæther er ellers generalsekretær i Oslo byes vel.

Han mener bygget er viktig, ikke bare for Kvadraturen og hovedstaden, men for nasjonen Norge.

– Dette bygget har ikke noe på privat hender å gjøre. Det blir omtrent som om Oscarshall på Bygdøy skulle selges. Den gamle krigsskolen er det mest representative lokalet i hele Kvadraturen, mener Høisæther.

Jaktværelse med veggmalerier

Den gamle krigsskolen ble bygget i 1620-årene og lå den gang ved strandlinjen til Oslofjorden. Rundt 1760 ble eiendommen sterkt bygget på og utvidet til dagens rokokkopalé, med saler, lysekroner, veggmalier og et eget jaktværelse med veggmalerier fra Potsdam-området.

– Veggmaleriet ser ut som det ble malt i går. Dette er en av de få eiendommene i Kvadraturen med de opprinnelige interiørene, tregulvet, maleriene på veggene og stukkaturen i taket. Vi tenker at bygget burde åpnes for offentligheten og tas i bruk, sier Høisæther.

Dette er et av forslagene fra NielsTorp arkitekter til hvordan bakgården kan se ut i fremtiden på den gamle krigsskolen. Illustrasjon: NielsTorp

 

Symbolsk pris

Han forteller at arkitektfirmaet NielsTorp har laget en mulighetsstudie for bruken av den staselige eiendommen. Han ser for seg at fredete bygningen kan brukes som forsamlingslokale til konferanser, møter, offisielle besøk, middager og bryllup.

Les også: Da de «kvindelige konduktricerne» inntok Sporveien

– Forsvarsdepartementet bestemmer i siste instans til hvilken pris og vilkår bygget skal selges. Vi håper at Stiftelsen Den gamle krigsskole kan overta eiendommen til en symbolsk pris og drive eiendommen til offentlighetens beste, sier Høisæther.

Powered by Labrador CMS