Sagene bad 2
– Badet rehabiliteres med sikte på åpning for svømmeundervisning ved skolestart i 2020, sier eier Hans Kristian Lundblad. Foto: Anne-Sophie Ofrim / Wikipedia

– Sagene Bad åpner trolig igjen! Om ikke lenge

Sagene bad kan omsider igjen få vann i bassenget fra skolestart i 2020, etter å ha vært stengt og tørrlagt, men ikke desto mindre skapt bølger i tjue år.

Sagene Bad åpner igjen. Arbeidet med å oppgradere og rehabilitere Sagene Bad er i gang. Bygningen og badet skal etter planen stå klart for skolesvømming fra august/september i 2020, sier Hans Kristian Lundblad, daglig leder i Sagene Utvikling AS, eieren av den ærverdige og fredede bygningen.

Stengt i 20 år

Sagene Utvikling kjøpte Sagene Bad 2015, og har det siste året hatt dialog og forhandlet med Oslo kommune om bruken av bygget. Badet ble brått stengt etter siste skoledag i juni 2000. Nå later det altså til at Sagene Utvikling i konstruktive forhandlingsrunder med kommunen endelig kan føre fram til en løsning.

Sagene_bad_svømmehallen
Bassenget i Sagene folkebad. Bildet antagelig tatt da svømmehallen var ferdigstilt i 1926. Foto: Eyjolfsson / Oslo byarkiv

Forut for dette, og gjennom 15 år, har det vært en fastlåst og uavklart situasjon rundt skjebnen til Sagene Bad. Tidligere eiere har ikke klart å komme til en ordning. Selskapet Bjarkø Eiendom kjøpte eiendommen i 2006, tre år etter at kommunen ville privatisere, og la badet ut for salg.

Den daværende eieren ville videreselge i 2013, etter at gjentatte forsøk på å få til en løsning strandet. Nå ser oddsene bedre ut for å finne en løsning.

Sagene_bad
Sagene bad før 1924. Foto: Anders Beer Wilse / Oslo byarkiv

Avtale i havn

– Vi har god framdrift. Siste tilbakemelding fra kommunen er at leieavtalen kan være på plass om kort tid, opplyser Lundblad, som understreker at de gjenstående punktene før avtalen er i havn ikke dreier seg om uenighet, men om praktiske forhold rundt gjennomføring av prosjektet og rehabiliteringen av badet.

Det bekrefter også Oslo kommune. Fungerende avdelingsdirektør Bjørg Novang i utdanningetaten, avdeling for badeanlegg har, på vegne av byrådsavdeling for oppvekst og kunnskap, ansvar for saken.

– Ja, jeg kan bekrefte at vi regner med å få på plass avtalen med eier av Sagene Bad med det første og innen jul. Da kan badet, i tråd med eiers plan, gjenåpnes til skolebruk ved inngangen til neste skoleår, sier Novang.

sagene bad
Sagene bad 2013. Situasjonen var fastlåst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hun vil ikke si noe om de økonomiske vilkårene i avtalen, før den er signert. Kommunen har, siden Sagene Bad ble solgt til private eiere, hatt førsterett til en eventuell driftsavtale for bruk av den gamle badebygningen.

Sagene bad

  • Badet ligger i Sandakerveien i bydel Sagene.
  • Bygningen er oppført 1900 i senhistorismestil. Arkitekt var Hagbarth Martin Schytte-Berg.
  • Oslos nest eldste offentlige bad, kun Bislett bad er eldre.
  • Bygningen ble fredet i 1996 og stengt i 2000.

Pusser opp

Det har gjennom årene vært stor uenighet og mye strid og misnøye rundt kommunens salg av Sagene Bad til private og rundt leieprisene og kostnadene ved ny drift i privat regi. Dette har til nå gjort det vanskelig å komme til en løsning og avtale for fremtidig bruk av badet.

Bygningen ble fredet i 1996, både eksteriør og interiør, og eieren har derfor svært begrenset handlingsrom for bruk av eiendommen.

– Badet rehabiliteres frem mot det vi nå altså tar sikte på blir åpningstidspunkt for svømmeundervisning ved skolestart i 2020.  Alle tiltak skjer i nært samarbeid med Byantikvaren. Mens rehabiliteringen pågår jobber vi også med løsninger for annen og øvrig bruk av badeanlegget, uten at jeg vil spekulere i hva det eventuelt kan komme til å innebære. Første mål nå er å få gjenåpnet badet for skolebarn, sier Lundblad.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer