– Det er fortsatt store klasseskiller i byen og ikke minst i denne bydelen. Derfor er det gledelig at badet nå omsider vil bli brukt til formålet bygningen er ment for, sier byråd Inga Marte Thorkildsen. Sammen med Hans Lundblad og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen. Foto: Paul Torvik Nilsen
Sagene bad åpner igjen. I dag er det offisielt
– Dette har vi jobbet hardt for i mange år. Derfor er det som nå har skjedd litt av en julegave til bydelens innbyggere, jubler nestleder av bydelsutvalget på Sagene Jørgen Foss (Ap).
Oslo kommune betaler 14 millioner kroner for å åpne Sagene bad igjen. Allerede i september 2020 åpner dørene for badegjestene. – Vi satser på at alle etter hvert skal kunne ta badet i bruk, sier direktør Marte Gerhardsen i utdanningsetaten.
Hun møtte i morges opp ved Sagene bad sammen med byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen og den private eieren av badet, Hans Lundblad, i Sagene utvikling AS. Sammen signerte de den endelige avtalen om badet.
Leiekontrakten innebærer at kommunen betaler 1,4 millioner kroner årlig for å drifte Sagene bad. Avtalen gjelder for ti år, fra 2020 til 2030, og har en ramme på 14 millioner kroner. I første omgang vil badet holde åpent i skoletida for elever ved Sagene skole og andre skoler i bydelen.
Annonse
Men både eieren og Oslo kommune satser på at den lille svømmehallen etter hvert kan åpnes til bruk for folk flest.
– Ja, det er et uttalt mål å kunne åpne den for alle, uten at vi nå kan si noe om tidspunkt for dette. Vi får se hva vi kan bli enige om i tida fram til åpningen i september, sier Marte Gerhardsen. De er alle svært glade for at bassenget endelig skal få vann i seg, etter å ha vært stengt og uten aktivitet i 20 år.
Primært for skoleelever
– Jeg synes det har tatt for lang tid, men nå ser vi framover. Allerede fra start vil det ikke bare bli anledning til å drive svømmeundervisning for skoleelever, men også bli åpnet for små grupper av voksne, sier Thorkildsen og Gerhardsen.
Sistnevnte gjelder personer som tar kurs i livredning og svømmeopplæring og personer med behov for rehabilitering og trening. Begge de to mener det er en omfattende jobb som må gjøres for å bedre bade- og svømmetilbudet i Oslo.
– Fortsatt klasseskiller
Thorkildsen bor selv på Bjølsen og har et barn ved Bjølsen skole. Hun er opptatt av at gjenåpning av Sagene bad og reetableringen betyr for folk mye i den tradisjonsrike arbeiderbydelen Sagene.
– Det er fortsatt store klasseskiller i byen og ikke minst i denne bydelen. Derfor er det spesielt gledelig at badet nå omsider vil bli brukt til det formålet bygningen er ment for. Vi synes det viktigste er at skoleelever nå kan få bruke badet.
Bygningen fra 1899 er fredet. Det gjelder både utvendig og inne. Men Sagene bad skal nå gjennom en omfattende fornyelse, oppgradering og modernisering innendørs.
Krevende prosess
– Det er og blir en krevende og kostbar prosess å sette badet i stand og til en standard som tilfredsstiller dagens og Byantikvarens krav. Men med leieavtalen på plass, går vi nå i gang for fullt på nyåret, sier eieren Hans Lundblad.
Han ønsker foreløpig ikke si så mye om de konkrete planene, utover det kontrakten med kommunen omfatter. Som eier, disponerer han anlegget fritt til eventuell annen bruk utover skoletida, altså utenom klokken 08:30 til 13:45. De fem timene kommunen og skolene vil bruke badet åpner imidlertid for utvidet bruk.
– Bassenget med 12,5 meters lengde har sine begrensinger, men bygget har rom for å etablere andre tilknyttede tilbud, uten at jeg nå kan si så mye mer konkret om det.
Sagene bad har en lang historie. Badet ble oppført i 1900, og bygget ble fredet i 1996. Det er jobbet fram en god løsning i samarbeid med Byantikvaren, som ivaretar den fredede arkitekturen og tekniske krav til et opplæringsbasseng.
– Dette har vi jobbet hardt for i mange år. Derfor er det som nå har skjedd litt av en julegave til bydelens innbyggere, jubler nestleder av bydelsutvalget på Sagene Jørgen Foss (Ap).