Majja Jansson (17) har kjent netthatet på kroppen. I dag delte hun opplevelsene med de fremmøtte. Foto: André Kjernsli

I dag mobiliserte over 30 organisasjoner på Youngstorget for å få bort søpla i kommentarfeltene på nettet

Majja Jansson (17) fra Abildsø på Oslos østkant har fått kjenne på hvor nådeløst netthatet kan være og hva det gjør med deg som person.

Publisert

Stygge tall viser at netthat er et stort samfunnsproblem. Undersøkelser viser at 1 av 10 nordmenn har blitt utsatt for trakassering på nett. Problemet er størst blant unge og hele 1 av 4 mellom 18 og 29 år har blitt utsatt for det og mange ender opp med dårlig selvtillit, søvnproblemer og angst.

Samtidig sier over 40 prosent av norske politikere at de ikke ytrer seg om enkeltsaker av frykt for netthat. Det betyr at netthat har blitt et demokratisk problem som må bekjempes for å ivareta en åpen og trygg samfunnsdebatt for alle.

Preben Carlsen er initiativtaker og styreleder i NO HATE som står bak #ruskenpånett. Foto: André Kjernsli

Gode krefter mot netthatet

Aksjonen startet på Youngstorget, hvor representanter fra politikk, kultur, idrett, samfunns- og næringsliv holdt appeller og delte personlige meldinger på en 60 meter lang fysisk Facebook-feed som dekker Youngstorget på langs.

Blant de tilstedeværende var statsminister Erna Solberg og en rekke kjente profiler i offentligheten.

I løpet av dagen skal feeden fylles med meldinger som viser hvordan vi vil at Facebook-siden vår skal se ut. Parallelt publiseres meldingene i sosiale medier for å mobilisere flest mulig til å delta i #ruskenpånett.

Erna Solberg skrev den foerste meldingen i den 60 meter lange Facebook-feeden som strakk seg over hele Youngstorget. Foto: André Kjernsli

«Hvorfor lever du egentlig»

En av de som stiller opp på dagens markering er 17 år gamle Majja Jansson fra Abildsø på Oslos østkant. Hun har selv fått kjenne på hvor nådeløst netthatet kan være og hva det gjør med deg som person

– Jeg begynte på en ungdomsskole der jeg ikke kjente noen. I begynnelsen virket alt greit, men etter hvert endret det seg, sier Majja Jansson til VårtOslo.

Det begynte i det små med meldinger som «hvorfor ser ut som du gjør», «hvorfor går du kledd som du gjør» etc. Etter hvert eskalerte dette, og etter hvert fikk jeg spørsmål som «Hvorfor lever du egentlig»?

Etter hvert ble det mange som skrev på den lange feeden. Foto: André Kjernsli

Ble dårlig av hetsen

Etter en stund ble det verre og verre for Majja å fungere, og dette førte til fravær på skolen. Hun sov dårlig og slet masse med hodepine. Samtidig fortalte hun ikke noen om netthetsen hun opplevde.

Skolen viste forståelse, men hadde egentlig ingen løsninger på problemet.

Etter hvert forsto Majja at hun måtte dele dette, og løsningen ble helsesøster på skolen. Noe senere ble lærerne koblet inn. De tok problemet skikkelig på alvor, men hadde ingen løsninger på problemene, sier Majja.

Når hun til slutt fortalte dette til sine foreldre opplevde hun masse kjærlighet og forståelse. De hadde nok sine mistanker om at noe var galt, men nå fikk de vite, fortsetter Majja.

Trine Eilertsen fra Aftenposten og politidirektør Benedicte Bjørnland var blant de mange som stilte opp og holdt appell. Foto: André Kjernsli

– Ikke jeg som var problemet

Mot slutten av 10. klasse begynte Majja å engasjere seg i Elevorganisasjonen. Der fikk hun nye venner, og ble akseptert for den hun var uten spørsmål. Hun stilte også til valg i fylkestinget i organisasjonen.

Mitt engasjement i Elevorganisasjonen har vært helt avgjørende for at jeg har klart å reise meg igjen. Før turte jeg ikke å si noe foran et publikum, og i dag står jeg her og holder appell.

– Jeg har forstått at det er netthaterne som har problemer, ikke jeg.

YouTuberen Dennis Vareide ba de unge om å være kritiske til hva de leser på nettet. Foto: André Kjernsli

Skjerp dere!

Når Majja begynte på Elvebakken videregående falt det meste på plass. Her er det et godt miljø og man får være den man er.

– Jeg er så glad for å kunne bidra i denne kampanjen som NO HATE og #ruskenpånett er. Dette arbeidet er veldig viktig, netthat er et kjempeproblem som må bekjempes. Jeg sier bare «Skjerp dere!» til det som hater på nett!

Statsminister Erna Solberg sparket i gang #ruskenpånett. Foto: André Kjernsli

30 organisasjoner står bak

For å mobilisere flest mulig og nå bredt ut med nye verktøy i kampen mot netthat, har No hate tatt initiativ til å arrangere tidenes første Rusken på nett-aksjon sammen med over 30 organisasjoner fra alle deler av norsk samfunns- og næringsliv.

Blant disse er Amnesty International, Redd Barna, Røde Kors, Kripos, Frelsesarmeen, Bellona, Den norske kirke, Muslimsk dialognettverk, Naturvernforbundet, Humanetisk Forbund og Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Powered by Labrador CMS