Byrådserklæringen i Oslo legges fram på Østmarkssetra høsten 2015. Marianne Borgen (til venstre) blir SVs første Oslo-ordfører gjennom tidene, mens Lan Marie Nguyen Berg (til høyre) og Miljøpartiet De Grønne trer inne i byråd i hovedstaden for første gang. Tidligere partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansn, blir ny byrådsleder. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Rødt, SV og MDG fosser frem i Oslo. Ny måling gir fortsatt rødgrønt flertall

Rødt, SV og MDG har til sammen støtte fra 28,6 prosent av velgerne i hovedstaden, og er samlet større enn Arbeiderpartiet.

— Rødt har jobba knallhardt i snart fire år i Oslo. Vi har gjort det vi sa vi skulle gjøre, vært tydelige og fått gjennomslag, sier Eivor Evenrud.

— Målinger som dette er sterkt motiverende inn i valgkampen, sier Rødt-politikeren om partiets oppslutning på 9,2 prosent i Oslo.

I målingen, publisert av VG, får Rødt, MDG og SV samlet en oppslutning på 28,6 prosent av velgerne i Oslo. Dermed er de tre partiene samlet større enn Ap, som får 24,2 prosents oppslutning i VG-målingen gjort av Respons Analyse.

Ap kraftig tilbake

Arbeiderpartiet går tilbake med 7,8 prosentpoeng i målingen. Men den samlede rødgrønne oppslutningen gir et flertall på 52,8 prosent for fortsatt Ap/SV/MDG-byråd. Vel og merke er det forutsatt at Rødt ville støttet en slik styringskoalisjon. Og forutsatt at Respons Analyses tall ville vært valgresultatet.

� Vi har jobba knallhardt i snart fire år i Oslo. Vi har gjort det vi sa vi skulle gjøre, vært tydelige og fått gjennomslag, sier Rødts Eivor Evenrud. Foto: Arnsten Linstad

— Det er ganske oppsiktsvekkende at venstresiden er så sterk i hovedstaden. Men vi har sett flere steder at venstresiden har styrket seg, sier Thore Gard Olaussen i Respons Analyse til VG.

Høyre fortsatt størst i Oslo

Høyre beholder omtrent samme oppslutning som ved forrige valg, men Frp mister velgere. Bakgrunnstallene viser at de går til Høyre.

Høyre er Oslos klart største parti med 31,4 prosent (-0,4). Mens Frp faller 1,2 prosentpoeng til 4,8 prosent oppslutning i målingen.

De fire borgerlige partienes toppkandidater ved høstens valg i Oslo. Fra venstre; Espen Andreas Hasle (KrF), Eirik Lae Solberg (H), Aina Stenersen (Frp) og Hallstein Bjercke (V). Foto: Arnsten Linstad

— For de fleste større partiene går det velgere begge veier. Det som avgjør er jo om de får flere velgere tilbake enn de mister. Når det gjelder Oslo Ap og Oslo Høyre, er det omtrent lik utveksling av velgere, og ingen tjener på det. Så det store velgertapet for Ap, er til venstresiden, sier Olaussen.

Frp faller på målingen

Partienes oppslutning fordeler seg slik. Endringer fra kommunevalget i 2015 i parentes:

Rødt 9,2 prosent (+4,2), SV 9,6 prosent (+4,2), MDG 9,8 (+1,7), Ap 24,2 (-7,8), Sp 1,9 (+,1,3) Venstre 5,8 (-1,1), KrF 1,8 (-0,6), Høyre 31,4 (-0,4) og Frp 4,8 (-1,2).

*Målingen er utført av Respons Analyse for VG mellom 7. og 12. mars. 600 personer er intervjuet om hva de ville stemt på kommunevalget. Feilmarginen på målingen er mellom 2,5 og 4 prosent og størst for de største partiene.

Powered by Labrador CMS