røde kors second hand
2. februar legges Røde Kors Second hand butikk ned. Foto: Yosef Ihdego

Røde Kors stenger sin vintage-butikk ved Torggata

– Det er en skummel og lite bærekraftig trend dersom folk tror de kan være miljøbevisste gjennom å fortsette sitt eget overforbruk av billige, fast-fashion-klær, for så å gi de videre etter et par gangers bruk.

I november 2015 åpnet Røde Kors sin første secondhand-butikk i Oslo. Organisasjonen valgte seg da ut det up-and-coming Torggata-området som lokasjon for butikken. Overskuddet fra butikken går utelukkende til vanskeligstilte i Oslo: rusmisbrukere, flyktninger og fattige.

Men nå er det game over. 2. februar lukker vintage-butikken i Osterhausgate 12 dørene.

– Det var en tung avgjørelse å ta, og det er trist å stenge butikken. Men vi har gjort en evaluering nå etter tre års drift og valgte å ikke forlenge leiekontrakten, siden vi ikke har nådd de resultatene vi ønsket, forteller butikkleder Maja Ljungberg Bjåland til Melk & Honning.

Røde kors second hand
Mellom 29. januar og 2. februar blir det opphørssalg i butikken. Foto: Maja Ljungberg

Lite bærekraftig trend

Hun mener nordmenn generelt er flinke til å donere klær de ikke lenger trenger – men at det er ett stort problem.

– Det kan virke som at det begynner å bli et misforhold mellom hva folk gir bort og det secondhand-kundene ønsker å kjøpe. Det er en skummel og lite bærekraftig trend dersom folk tror de kan være miljøbevisste gjennom å fortsette sitt eget overforbruk av billige, fast-fashion klær, for så å gi de videre etter et par ganger bruk.

Maja Ljungberg
– Mange aktører kjemper om de samme kundene nå, forteller butikkleder Maja Ljungberg. Foto: Privat

Ljungberg Bjåland mener det har vært utfordrende for dem å bli kjent blant folk i Oslo.

Burde samarbeide mer

– Det kan godt hende vi er for mange aktører som kjemper om de samme kundene i Oslo akkurat nå. Mange selger jo i tillegg brukte klær privat gjennom nett, apper og markeder. Det har slått meg at de forskjellige aktørene kanskje burde samarbeide mer. Det tror jeg alle vil tjene på i lengden, sier Ljunberg, sier hun til Melk & Honning.

Mellom 29. januar og 2. februar vil butikken ha et opphørssalg for å selge unna de siste tingene. 9 og 10. februar blir det loppemarked på lageret til Røde Kors Secondhand.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer