Adrian Leander Skagen (19) er skuffet over at han ikke har mottatt noe boligtilbud fra Studentsamskipnaden i Oslo, til tross for at han søkte allerede i november i fjor. Foto: Privat.

Rekordmange studenter uten bolig i Oslo – 6.373 på venteliste hos SiO

� Først var jeg spent og glad, men nå har jeg bare en ubehagelig magefølelse, sier Adrian Leander Skagen (19). Han står uten bolig ved studiestart, til tross for at han søkte hos SiO allerede i november i fjor.

Oslos befolkning består av mange årlige studerende. I 2018, var i følge SSB hele 77 803 personer registrert som studenter i hovedstaden. Blant dem er det mange som står uten en bolig ved studiestart. I år er hele 6373 studenter på venteliste hos Studentsamskipnaden i Oslo, SiO.

— Det har vært en økning i antall boligsøkere de siste årene. I år har vi 1.000 fler som står på venteliste enn det vi hadde i fjor, forteller Nina Langeland, kommunikasjonsdirektør i SiO Bolig.

— Oppfordrer studenter til å bruke nettverket sitt

SiO Bolig, som forvalter til sammen 26 studentbyer og studenthus i Oslo, har til sammen 8.790 studentboliger i byen. Med et reduserte prisnivå sammenlignet med hybler og leiligheter til markedspris.

Nina Langeland fra Studentsamskipnaden i Oslo, oppfordrer studenter til å ta i bruk de kanalene de kan for å finne seg en bolig. Foto: SiO

— Hvis du ikke har fått tilbud nå, så er det ikke så store sjanser om å få en studentbolig rundt studiestart, sier hun.

Langeland oppfordrer derfor alle til å ha både øyne og øre åpne for alternative bomuligheter.

— Vi oppfordrer derfor alle studenter til å være aktive, bruke nettverket sitt og lete i alle kanaler, fortsetter kommunikasjonsdirektøren.

Søkte om SiO-bolig allerede i fjor

Adrian Leander Skagen (19) flytter fra Trondheim til Oslo for å studere rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Nå står han uten et bosted, til tross for at han søkte hos SiO allerede i november 2018

— De jeg kjenner som har studert tidligere, informerte meg om at jeg burde søke veldig tidlig. Jeg trodde ikke jeg skulle stå uten noe bosted nå, sier 19-åringen.

— Dette er første gang jeg flytter hjemmefra, og i utgangspunktet var jeg veldig spent og glad. Men nå har jeg bare en ubehagelig magefølelse, forteller Adrian Leander Skagen til VårtOslo.

Boligmangel er et stadig tilbakevendene tema for SiO. Men i år er antallet boligløse studenter rekordhøyt rett før studiestart. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

At SiO oppfordrer unge til å ta i bruk nettverket sitt, mener han blir feil beskjed til de som kommer utenbys fra.

— Jeg tenker at det er veldig uheldig. Slik jeg får inntrykk av, så er det ikke noen særlig prioritering av de som kommer utenfra.

— Mange flytter jo til Oslo nettopp for å få et nytt nettverk. Jeg er heldig som har noe slekt i Oslo, men tenk om jeg ikke hadde hatt det? Hva skulle jeg gjort da liksom, spør Skagen.

Lånekassen ikke nok til markedsleie og livsopphold

Leier man en ettroms hybel privat i Oslo eller Bærum i dag, er gjennomsnittsprisen ifølge Statistisk sentralbyrå SSB, på 8.750 kroner i måneden. Noe som overstiger det nåværende støttebeløpet fra Lånekassen på 8.265 kroner.

Trond Bakke fra Studentsamskipnaden i Oslo understreker at mange nye boligprosjekter er på gang. Foto: Studentsamskipnaden i Oslo.

Mange ender derfor opp med å bo i kollektiv. Men tar man seg en kjapp titt innom Finn.no eller hybel.no, er husleie på de fleste leiligheter med flere soverom på 7.200 kroner per rom. Og det er uten at strøm-, internett- eller varmtvannsutgifter er inkludert i leia.

Er man villig til å flytte et par bydeler ut av de mest sentrale bydelene, vil prisene i beste fall reduseres med en tusenlapp.

At Oslo derfor har et økende behov for flere studentboliger, er noe Trond Bakke, direktør for eiendomsutvikling i SiO, er opptatt av å understreke.

— Vi mangler boliger for studenter, så det er derfor vi har så mange boligprosjekter på gang nå, sier Bakke.

Kjøpte tomt i 2013, men bygger først i år

På Stortingets nettsider står det at regjeringen bevilget større midler til kunnskapsdepartementet i budsjettet for 2019 for å kunne bygge ytterligere 3.400 studentboliger i Oslo.

— Vi er i gang med et boligprosjekt på Kringsjå som skal stå ferdig til jul, og vi har også søkt om å bygge i Gjerdrums vei 10 i Nydalen, forteller Bakke.

Begge disse bygningene vil huse opptil 1.960 nye studentboliger, i følge SiOs nettsider.

Planene for et nytt studentbygg i Blindernveien 6 har pågått svært lenge. Illustrasjon: Dyrvik arkitekter/Rodeo arkitekter

—  Vi har flere prosjekter som kan realiseres, men reguleringssaker tar tid fordi den kommunale godkjenningsprosessen er så omfattende. Byggeområdet til Blinderveien 6, for eksempel, kjøpte vi allerede i 2013.

— Men her blir selve byggingen først satt i gang nå. Det sier noe om hvor lang tid det tar å realisere slike prosjekter i Oslo, avslutter SiOs direktør for eiendomsutvikling.

— Bystyrevedtak ville ført til rekordhusleie

Vetle Bo Saga, styreleder i SiO, ønsker imidlertid å understreke at byggingen av nye studentboliger kan være vanskelig å realisere.

— Et prosjekt vi har hatt til regulering i Brenneriveien 11, som ligger rett ved Blå, ble behandlet rett før sommer i bystyret. Her foreslo vi å opprette hele 245 boliger, men bystyreflertallet endte med å vedta en regulering som kun gir 160 til 180 nye stundetboliger, sier Saga.

— Dette ville ført til at husleien ville ligge på 10.000 kroner for studentene, noe vi mener er for høyt. For oss er dette et tydelig eksempel på hvor vanskelig det er å få bygget studentboliger i Oslo, legger styrelederen i SiO til.

Powered by Labrador CMS