Sadelmagerhullet ble til Salmakerhølet på folkemunne. Her foregikk mye av Bjørvikas handel i 1798. Foto: Mats Jørgensen
Reis tilbake til Bjørvika på 1700-tallet med mobilen. Tidsreisen er helt gratis!
� Vi vil helst at folk står i Bjørvika med mobilen, og så reiser de over 200 år tilbake i tid, forteller Ragnhild Hutchison i Tidvis A/S. Selskapet har gjenskapt Oslos havn anno 1798 i en digital gratisapp.
Nettsiden "Oslo havn 1798" er et resultat av mange tiårs historisk forskning på blant annet Bjørvika og Kvadraturen kombinert med ny, digital spillteknologi. På rekordtid har selskapet Tidvis klart å utvikle og tilpasse historisk forskning slik at folk flest kan digitalreise tilbake i tid med mobiltelefonen.
— Vi vet nesten hva folk spiste til frokost i 1798. Vi har ulike historiske databaser med opplysninger om for eksempel brannforsikring og prisen på varer som ble levert i havna i Bjørvika. Og vi har selvfølgelig folketellingene. Vi har visst veldig mye om hvordan folk levde i 1798. Men teknologien som gjør det mulig for folk å oppleve dette var først tilgjengelig nå, forteller historiker og spillutvikler Ragnhild Hutchison i selskapet Tidvis
Prosjektet Oslo havn 1798 er støttet av Kulturrådet, Eckbos legater og Oslo maritime stiftelse. Og sist fredag fikk Tidvis vite at Viken filmsenter også bevilger penger til videreutvikling.
Annonse
— De som har støttet oss har vært utrolig modige. Vi visste at teknologien ville komme, men da vi ba om penger var ikke alt klart. Men de turte å satse på oss, og det er vi veldig glade for, sier Hutchison til VårtOslo.
Ved å gå inn på Oslo havn 1798-lenken (over) digitalreiser du tilbake. På det digitale kartet som kommer opp "toggles" av-og-på funksjonen ved å trykke på kompassrosen. Å toggle betyr at du kan veksle mellom dagens googlekart og det gamle kartet fra 1798. Men drømmen er å gjøre den digitale opplevelsen mye mer virkelighetsnær. Og at hele Kvadraturen skal kunne oppleves gjennom en virtuell digital tidsreise.
— Ja, jeg drømmer om å stå i Bjørvika med VR-briller. Da kan jeg i fremtiden gå til vertshuset som lå på hjørnet av Fred. Olsens gate og Tollbodgata. I dag ligger det jo et hotell der. Men det var et serveringssted i 1798, sier Hutchison entusiastisk.
Forsikringen røper tapet-detaljer
— Mest av alt har jeg lyst på en kopp te i gamle Paléhaven. Og jeg skulle ruslet mellom trærne som dannet en allé på stedet vi i dag kaller Plata. Noen av trærne som står der i dag er muligens ikke så gamle, men de utgjør faktisk restene av en allé, forklarer hun.
Mye av nøkkelen til kunnskapen om Bjørvika og Kvadraturen ligger i de gamle forsikringsdokumentene som eksisterer. Her er ting beskrevet ned til minste detalj. Som for eksempel hva slags tapet som var på veggene i ulike bygg.
— Det interessante er jo at den gang lå pengene og makten nesten der dagens penger og makt igjen har flyttet inn. Nesten der hvor Barcode ligger, lå også bygninger den gang som huset pengemakten, sier Hutchison.
Unik historie er ett tastetrykk unna
Alt som nå er lagt ut på Oslo havn 1798 er gratis for brukerne. Tilbudet fra Tidvis gir skoler og skoleklasser en helt unik mulighet til å gi elevene innsikt i Oslos historie. Det som tidligere var vanskelig tilgjengelig historisk forskning er nå ett tastetrykk unna. Og aller best oppleves det hvis man står i Bjørvika og taster seg tilbake til 1798. Da finner GPS-funksjonen brukerens mobilposisjon.
— Det gir en helt egen mulighet til refleksjon og observasjon. Man kan stå og se hvordan det ser ut i dag. Så kan man gå rundt med mobilen og se hvordan nøyaktig de samme stedene så ut for over 200 år siden, avslutter Hutchison