— I Oslo har vi både ukrainere og russere, og i tida som kommer vil det bli mange flere, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).
— I Oslo har vi både ukrainere og russere, og i tida som kommer vil det bli mange flere, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Bekymret for antirussiske holdninger: - Dette er Putins krig. Jeg frykter dehumanisering av russere i Oslo, sier Raymond Johansen

— Det er ikke vanlige russeres skyld at Putin har gått til krig mot Ukraina, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Nå er han dypt bekymret for antirussiske holdninger, og at det skal ramme russere i Oslo.

Publisert

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) går ut på sin egen Facebook-side og uttrykker bekymringen for det han kaller "antirussiske holdninger".

Han minner oslofolk på at russere og ukrainere skal bo side om side i byen.

— Ukrainske og russiske barn på samme skole

— I Oslo har vi både ukrainere og russere, og i tida som kommer vil det bli mange flere, sier han.

— Vi har arbeidsplasser der folk fra Ukraina og Russland jobber sammen. Skoler der russiske og ukrainske barn vil dele skolegård og kanskje klasserom. Det er vårt ansvar å få det til å fungere, sier byrådslederen.

Han viser til at det er kommet meldinger om at russiske barn i Oslo er blitt plaget. Og trekker frem Norway Cups utestengelse av russiske og hviterussiske barn og unge som et eksempel på antirussiske holdninger.

— Jeg frykter dehumanisering av russerne i tida som kommer. Det er én aggressor her, og det er Putin. Folk i Russland har ikke valgt denne krigen, sier Raymond Johansen.

I Oslo bodde det i 2020 over 4.000 personer med innvandrerbakgrunn fra Russland, viser tall fra kommuneprofilen til Regio. Disse tallene er basert på opplysninger fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

— Vi er en by som stiller opp for alle

Men det reelle tallet på russere i Oslo er trolig høyere. Kommuneprofilen baserer seg på fastboende, og fanger ikke opp midlertidige opphold.

Byrådslederen advarer mot å bli antirussisk, og gjentar at det er Putin og makthaverne i Kreml som står bak den brutale krigføringen mot Ukraina.

— Hvis vi nå tenker «hva er russisk, og alt det skal vi boikotte», da river vi noen bruer som det vil ta lang tid å bygge opp igjen. Vi kan ikke gå langt nok i solidaritet med Ukraina, men vi må ikke bli antirussiske, sier han.

Raymond Johansen ber oslofolk over hele byen snakke sammen og vokte seg for å utestenge byens russiske befolkning.

— Jeg ber om og håper at dette blir løfta i hele Oslo kommune, på skoler og arbeidsplasser, blant naboer og venner i tida som kommer. Fordi vi er en by som stiller opp for alle som trenger det, uansett hvor de kommer fra, sier byrådslederen.

Powered by Labrador CMS