Ballen kommer inn foran mål. Skeids David Tavakoli (9) og Ayoub Aleesami gjør seg klare for å kjempe om ballen. Raufoss-spillerne holder pusten. Foto: Anders Vindegg

Raufoss avgjør mot Skeid på overtid for tredje gang på rad, og vinner 3-2

� Jeg vet ikke hva det er med Raufoss, siden vi slipper dem til på slutten i kamp etter kamp. Det er ekstra surt å tape for Raufoss, sier Skeid-keeper Idar Nordby Lysgård. Han er vokst opp på Eina like ved Raufoss.

Den siste A-lagskampen som ble spilt på det gamle kunstgressdekket på Skeidbanen, OBOS idrettspark Nordre Åsen, ga årets første hjemmetap for Skeid.

Det var Skeid som fikk den første store sjansen i kampen, da Johnny Buduson kom alene med Raufoss-keeper Ole Gjefle Lauli, som reddet. Etter fire minutter får Raufoss corner, og Skeids keeper kommer ikke opp i duellen foran mål. Etter hit og dit, og klyngespill ligger, ballen i mål, og "ammunisjonslaget" fra Oppland tar ledelsen.

Mange kjente keepere har voktet buret for Skeid. Nå er det Idar Nordby Lysgård som har jobben. Foto: Anders Vindegg

— Jeg burde hatt frispark i momentet før målet. Jeg ble holdt i drakta, og falt da jeg ville opp og ta ballen, sier Skeid-keeper Idar Nordby Lysgård (25)

1-0 holder omgangen ut. En omgang som er årsverste for hjemmelaget. Andre omgang likner den første, men Skeids trener Tom Nordli roper og ber om innsats, pasjon og vilje i spillet. Han får sine ønsker oppfylt.

Johnny-Bullet Show

Johnny Buduson bruker farten sin på høyresiden, og legger inn til Mesut Can. Can når aldri den ballen, men dommeren mener at Raufoss-forsvaret brukte ulovlige midler, og dømmer straffespark til Skeid.

Raufoss-keeper Ole Gjefle Lauli hadde stått en god kamp, og Raufoss-tilhengerne ropte; "Ole i buret, er ikke lett å lure". Men det var det han ble. Lurt av David Tavakolis straffespark. Tavakoli har et stort straffe-repertoar. Denne gangen satte han ballen høyt i mål, over en utspilt Raufoss-keeper. Stillingen var 1-1 etter 66 minutter.

Johnny Buduson ble hentet fra Skeid til tippeligaklubben Haugesund for noen sesonger siden. Det ble ikke veldig vellykket, og nå er Buduson tilbake i Skeid. Han viste gammel fart og storhet da han skar inn fra vingen, og la inn til Mesut Can som scoret på volley. 2-1 til Skeid etter 71 minutter.

Idar Nordby Lysgård kom til Skeid som guttespiller, og er umåtelig populær blant Skeid-supporterne. Foto: Anders Vindegg

Kollaps og nedtur

Skeid fikk beholde ledelsen i ti minutter. Med ett var Raufoss på hugget igjen. Anført av Parfait Bizoza og Matias Belli Moldskred. Det første målet kom ved ved forsvarspiller Snorre Strand Nilsen. Selvfølgelig puttet de også på et mål etter at matchuret viste 90 minutter. Innbytter Ikhsan Fandi Ahmand sto plutslig alene sju meter fra mål, og det harde skuddet gikk i mål. Sluttresultatet ble 3-2 til Raufoss.

— Dette var det verste som kunne skje i fotballverden, sa Ole Bjørn Lysgård.

Han er far til Skeids keeper Idar. Sammen med Idars mor, Marianne Nordby er han som regel å se på kampene sønnen spiller. I hvert fall de kampene som spilles på Østlandet. Begge to har fotballbakgrunn. Mor Marianne spilte Raufoss, bor på Nammo stadion, men heiet hundre prosent på sønnens lag.

— Skeid er godt trent, og skal orke å stå på hele kampen. Raufoss er også godt rent. Fra der jeg bor kan jeg se de trener. De trener, i motsetning til Skeid, på dagtid, sa Nordby

I Kjell Kaspersens fotspor

Skeid har fostret en rekke gode keepere opp igjennom historien. Fire av dem har også akslet landslagtrøya for Norge. Øyvind Johansen, Kjell Kaspersen, Per Egil Nygård og André Hansen har alle stått i mål for torshovklubben og for Norge. I de siste sesongene er det 25 år gamle Idar Nordby Lysgård som har hatt jobben i Skeid.

De klarer så vidt å presse fram et smil for fotografen. Mor Marianne Nordby, far Ole Bjørn Lysgård og Idar Nordby Lysgård synes det noe av det aller verste er å tape for Raufoss. Foto: Anders Høilund

— Idar sto i mål for Toten. De skulle spille mot Skeid, men Idar ble dårlig. Hadde feber og spydde, allikevel sto han i mål. Han spilte helt fantastisk, og Skeid ville at han skulle prøve seg i klubben. Da var Idar 15 år, forteller mor Marianne.

Flyttet til Oslo som 15-åring

— Han flyttet hjemmefra for å spille i Skeid før han fylte 16. Han har alltid følt seg velkommen her, og klubben har hatt tro på ham, fortsetter hun.

For to sesonger siden ble Idar Nordby Lysgård hentet til Kongsvinger, som den gangen spilte på ett nivå høyere enn Skeid. Han var blitt kåret til 2.divisjons beste keeper to år på rad. Det var imidlertid en keeper med skulderskade som kom til Kongsvinger. Da skaden var leget hadde klubben funnet en annen keeper, og Idar befant seg nede på rangstigen.

Samtidig trengte Skeid en back-up for sin keeper, og Idar kom tilbake fra Kongsvinger på lån. Denne sesongen er han tilbake som Skeid-spiller.

Må spille hjemmekamper borte

Nå blir det nytt kunstgressdekke på OBOS idrettspark Nordre Åsen. Banen skal utvides i lengde og bredde, og nye lysmaster kommer opp. Allerede mandag starter forberedelsene til anleggsarbeidet. Banen skal være klar til bruk 4. august til kampen mot Ålesund.

De neste hjemmekampene må spilles på Vålerengas hjemmebane Intility stadion på Valle. Det blir nok for tøft for mange skeidokser. Ikke alle vil møte opp der, men de fleste stiller på Valle for å støtte laget sitt.

— Så får vi heller stille med neseklype, og huske å dusje godt etterpå, var det en som sa.