Rasende reaksjoner på politiets siktelse av teaterdirektør og kunstnere
Det brygger opp til kunstneropprør mot politiets siktelse av personene bak teaterstykket Ways of seeing. Advokater, oslokunstnere og kulturpersonligheter slår knallhardt tilbake.
Torsdag siktet politiet Laila Anita Bertheussen for å ha tent på sin egen bil og lagt skylden på andre. Fredag siktet Oslo-politiet kunstnerne bak Black Box-forestillingen «Ways of seeing» for å ha krenket privatlivets fred, etter straffelovens paragraf 267.
I tillegg ba politiet om tillatelse fra Oslo tingrett til å ransake både teaterdirektøren og de tre kunstnernes hjem og kontorer i jakten på bevis, ifølge VG.
Oslo tingrett avviste politiets begjæring samme dag, men politiet har anket saken til Borgarting lagmannsrett, ifølge VG. Lagmannsretten har så langt ikke truffet noen avgjørelse. Ifølge Aftenposten skal saken trolig behandles over helgen.
– Ikke noe overtramp
– Jeg har sett stykket, og bildene som vises er omtrent de samme som NRK har vist de siste ukene i forbindelse med det som har skjedd ved hjemmet til Wara. Stykket er ikke noe overtramp, og jeg vil ikke tro at de ville blitt dømt for overtramp på privatlivets fred, sier kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, i Dagsnytt 18, på torsdag.
– Det er diskré, det er filmet fra utsiden, det er ikke satt inn i et byrom, du kan ikke se noen adresse, men det er klart det er et kunstnerisk valg som man kan diskutere, sier hun.
Hun synes det er interessant at definisjonen av teaterstykket blir gjort av skarpe kritikere som ikke selv har sett forestillingen. Det gjelder også Erna Solberg, som har fått sin informasjon fra en kollega.
– Hinsides overreaksjon
En annen som reagerer sterkt er kunstnernes advokat, Jon Wessel Aas.
– Dette er en så hinsides overreaksjon fra politiets side at det mangler sidestykke. Når man anmeldes for å forstyrre privatlivets fred med et teaterstykke, ville det normale vært å se et opptak av forestillingen. Ikke å be om ransaking av teateret og kunstnernes private hjem. Dette er en sak som har ligget helt død hos politiet i over fire måneder. Når vi i dag skulle sjekke når politiet skulle henlegge den helt klart urimelige anmeldelsen, fikk vi plutselig vite at politiet hadde begjært rettens kjennelse for å ransake. Jeg har aldri vært borte i noe lignende, sier den erfarne Oslo-advokaten til Aftenposten.
Heller ikke teaterdirektør Anne-Cecilie Sibues advokat, Halvard Helle, er nådig.
– Både siktelsen og begjæringen om ransaking utgjør et alvorlig anslag mot ytringsfriheten og retten til respekt for privatliv. Det har ikke skjedd tidligere i nyere norsk historie at politiet har siktet en teatersjef og bedt om ransaking av hennes teater og hjem. Oppsetningen på Black Box er ikke en politisak og har aldri vært det, sier Helle til VG.
– Må stoppes
Også kunstner Anders Eiebakke er kritisk.
– Jeg hadde ikke regnet med at maktkritiske kunstnere må forberede seg på illegalitet. Men jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste som kommer til å gjennomføre sivil ulydighet i solidaritet med våre kollegaer dersom dette ikke stoppes.
Også Unge Kunstneres Samfund står solidarisk med kunstnerne og forsvarer kunstnerisk ytringsfrihet, ifølge leder Ruben Steinum, på Facebook.
Direktør i stiftelsen Fritt Ord, Knut Olav Åmås, sier at han håper politiet vet hva de gjør.
– Ytringsfriheten har svært vide rammer i Norge, også den kunstneriske, og det er svært mange angrep på ytringsfriheten politiet dessverre aldri følger opp, sier han til Aftenposten.
Åmås mener nettopp det gjør denne siktelsen alvorlig og oppsiktsvekkende.
– På den andre siden, ytringsfriheten har også noen få klare grenser, og privatlivets fred er en av dem. Jeg har ikke sett teaterstykket og kan ikke kommentere hverken det eller politiets dømmekraft. Jeg håper ytringsfriheten ikke blir det neste offer i denne saken.
Fulgte ordre fra statsadvokaten
Politiadvokat Arne Valdemar Nielsen ved Majorstuen politistasjon tok ut siktelsen mot teatersjefen og de tre kunstnerne. Oslo-politiet understreker at de to sakene ikke har noe med hverandre å gjøre.
– Det kom en ordre fra statsadvokatene i februar om mer etterforskning. Den er nå gjennomført, og jeg er bare mannen som måtte gjøre den jobben jeg er satt til å gjøre, sier Nielsen til Aftenposten.
«Etter statsadvokatens syn må det gjennomføres avhør av de mistenkte. Politiet må videre bestrebe seg på å få kontroll på alt som måtte finnes av videomateriale hvor klagers bopel er omfattet», heter det i brevet fra konstituert statsadvokat Andreas Strand til Oslo-politiet.