� Renholdere bør bli kommunalt ansatte, mener både Agnieszka Almukhtar (t.v), som jobber ved Rødvet skole, og Aga Klaczynska (t.h) som jobber ved Lambertseter skole. Foto: André Kjernsli
Private vaktmesterfirmaer fases ut av Oslo-skolen: – Nå må renholdere også bli kommunalt ansatt
� Vi er mye mer fleksible enn private, sier renholdsoperatør Agnieszka Almukhtar ved Rødtvet skole. 40 vaktmestere er blitt kommunalt ansatt ved Oslo-skolene i år. Nå krever renholdere det samme.
— Er du kommunalt ansatt er ikke det viktigste å tjene penger. Og skjer det noe uforutsett har vi tid til å håndtere det. Det er ikke alltid tilfellet i private renholdsfirmaer, sier renholdsoperatør Agnieszka Almukhtar ved Rødtvedt skole.
Midt på sommeren er det ikke mange som befinner seg i skolegården på Rødtvet. Unntatt de få ungene som deltar på sommerskolen.
Dette gir renholderne ved skolen sjansen til å sette i gang høstrengjøringen. Det er dette Agnieszka Almukhtar er i gang med når VårtOslo møter henne.
På veggen er det teipet fast et fargerikt ark kuttet ut i formen av et dyr. Agnieszka Almukhtar tar det forsiktig ned.
— Hele inngangen her var dekket med plakater og tegninger som måtte vekk for at vi skulle få rengjort skikkelig, forteller hun.
Agnieszka er renholdsoperatør og leder i samferdsel og teknisk yrkeseksjon i Fagforbundets avdeling barn og oppvekst. Hun er kommunalt ansatt og har jobbet ved Rødtvet skole siden august 2017. Men samlet har hun ni års erfaring bak seg som renholder.
Nå må det bli slutt på at Oslo kommune kjøper tjenester fra private renholdsfirmaer, mener fagforeningsrepresentanten.
— Jeg trives utrolig godt. Jeg kan ikke se for meg selv at jeg gjør noe annet.
Agnieszka har hovedansvaret for bygget som rommer første til tredje klasse. Sammen med Aga Klaczynska, som jobber for Lambertseter videregående skole, snakker de om hvordan det er å jobbe som kommunale renholdere ansatt av skolen.
Aga har jobbet ved Lambertseter skole i seks år, og det er en jobb hun elsker og verdsetter. Hennes erfaring i yrket strekker seg over åtte år.
— I mitt hjem sa de til meg hele tiden at jeg burde jobbe som renholder. Og jeg trives utrolig godt her ved Lambertseter, sier Aga til VårtOslo.
Også hun er kommunalt ansatt. Men ved en lang rekke offentlige skoler og barnehager i Oslo er det private firmaer som leies inn til å ta renholdet. Slik var det også med vaktmestertjenester inntil det rødgrønne byrådet bestemte at skolevaktmesteren skulle være fast, kommunalt ansatt. Iløpet av 2019 vil 40 skolevaktmestere være fast ansatt i Oslo kommune og utdanningsetaten.
Det samme må skje med renholdere ved alle skoler og barnehager, mener både Aga Klaczynska og Agnieszka Almukhtar.
— I mine første to år jobbet jeg i private sektor. Og det er ganske stor forskjell mellom å jobbe i privat sektor og å være kommunal ansatt, sier Aga.
— I private renholdsfirmaer er det mindre tid til å fullføre oppgaver. Man har ikke like mange muligheter til å variere mellom ulike oppgaver, eller å se hva som trengs å bli gjort, forklarer hun.
— Som ansatt for kommunen føler jeg at jeg har en sjanse til å øke egen kompetanse. Dessuten får jeg som medlem av Fagforbundet mulighet til videreutdanning gjennom flere ulike kurs, sier Aga Klaczynska.
— I privat sektor jobber man som oftest på ettermiddagen. Helt usynlig. Så folk vet ikke hvem som vasker, og elevene og andre brukere av skolen kjenner ikke renholderne, forklarer hun.
— Men som kommunalt ansatt arbeider jeg på dagtid. Så hvis noe kritisk skjer så kan vi rette på det umiddelbart. Du trenger ikke å vente til neste dag, sier den kommunalt ansatte renholderen ved Lambertseter skole.
— Vi som jobber i kommunen ser dessuten på renhold som et ordentlig yrke. Det er et fag. Det ligger veldig mye i akkurat det. Man må vite hva man driver med, mener Agnieszka Almukhtar.
— Vi føler vi er en del av noe, en del av samfunnet. Dessuten er det betryggende å komme på jobb og vite at man har en fast plass, et fast sted. I motsetning til å ikke vite hvor man skal bli sendt neste dag, sier hun.
— I et privat renholdsfirma blir man som oftest sendt til et sted man ikke kjenner til. Det tar tid før man kommer inn i en rutine og bygger kjennskap til sitt arbeidsområde og ulike oppgaver, forklarer Agnieszka.
— Kommunale renholdere mer fleksible
Men i samtalen med VårtOslo er både Agnieszka og Aga nøye med å understreke at privat ansatte renholderne er like flinke og dyktige. Og at de ikke ønsker å krenke eller se ned på privat ansatte.
— Men jeg mener at når private firmaer prøver å bli konkurransedyktig, så setter de for mye press på renholderne. De må gjøre mer jobb på mindre tid. Dette går utover kvaliteten. De kan ikke yte sitt beste på denne måten, sier Agnieszka Almukhtar.
Agnieszka har ikke jobbet for et privat firma før, men har møtt mange privat ansatte renholdere. Nå ønsker hun at de som er privat ansatt i Oslo-skolen heller blir kommunalt ansatt.
— Renhold er et fag, sier Agnieszka.
— Det ligger mye kunnskap i bunn for at jobben skal gjøres skikkelig. Alt fra planlegging, vurdering av renholdsbehov, valg av kostnadseffektive metoder, risikovurdering, overflatebehandling, bruk av kjemikalier, regelmessig og periodisk renhold til å drøfte betydningen av samhandling på arbeidsplassen.
— Vi som er kommunalt ansatt er mye mer fleksible enn det private firmaer har mulighet til å være. Er du kommunalt ansatt er ikke det viktigste å tjene penger. Og skjer det noe utforutsett har vi tid til å håndtere det. Det er ikke alltid tilfellet i private renholdsfirmaer, avslutter Agnieszka Almukhtar.