Sogneprest i Grønland kirke, Lars Martin Dahl, her med sin kjære West Ham United-kopp, har mye positivt å si om kirkas nabolag. Foto: Anders Høilund

Pride-frokostene skjer i Grønland kirke. På noen julekonserter har 25% hijab. Nå feirer de 150 år

� Vi ønsker å feire et kirkebygg i en spesiell del av byen vår, og folkene som bor og vanker her, sier sognepresten i byens minst konservative 150-åring. Det blir en feiring i ekte Grønland-stil, og den varer hele året.

Tredje mars 2019 er det 150 år siden det ble åpnet ei kirke mellom Grønlands torg og Gamlebyen, men feiringen skal altså pågå hele året.

— Vi ønsker å feire et kirkebygg i en spesiell del av byen vår, og folkene som bor og vanker her. Vi vil ikke først og fremst lage et kirkejubileum hvor vi feirer oss selv, men vi vil heller løft opp de gode fortellingene om området. Kirka lærer noe av folkene vi møter her og blir bedre på grunn av det, sier sogneprest Lars Martin Dahl i Grønland kirke.

— Grønland blir gjerne fremstilt som et problemområde. Vi leser om dopsalg og gjengkriminalitet. Det finnes her. Vi skal ikke nekte for det,  men i tillegg finnes det så uendelig mye positivt her. Det finnes en masse kreativitet i nabolaget. Derfor er det stort sett lokale kunstnere som fyller vårt jubileum med innhold. Det gode nabolaget vi er en del av skal fremheves gjennom jubileumsåret vårt, sier Dahl videre.

Grønland Kirke ble bygget i ett av Kristianias fattigste områder, midt mellom Grønland torg og Gamlebyen. Foto: Anders Høilund

Konserter gjennom hele 2019

En del av jubileumsmarkeringen er konsertene som blir holdt i kirka hele året.

Øyonn Groven Myhren er først ute med konsert. Hun har med seg en "special guest" som vi dessverre ikke kan gå ut med navnet på nå, sier Dahl. Sogneprest Dahl har så lyst til å fortelle hvem det er, men redder seg inn. Han avslører at det dreier seg om et verdensnavn som kommer til hans kirke sjette januar.

Deretter følger Jarle Bernhoft. Lenger ut på året kommer navn som Solveig Slettahjell og Trond Granlund og Oslo-Filharmonien i en konsertrekke som spenner fra Tøyen barneorkester via jazz til Bach.

Det blir mye spennende på plakaten for Grønland kirke i jubileumsåret. I tillegg til jubileumsbok blir det konserter i kirka gjennom hele året. Foto: Anders Høilund

— Til en del konserter selger vi billetter med et antikapitalistisk tilbud. Betal for to, og få en billett. Den andre billetten du har betalt for går til en som ellers ikke hadde hatt råd til å gå på konsert, forklarer Dahl.

— Vi håper å gå i null med konsertene. Konsertene skal være åpne for alle i hele byen, og være overkommelige også for de med dårligst økonomi, sier sognepresten.

— Kirkerommet vårt blir brukt som varmestue for de køende til Fattighuset på Grønland. Vi hjelper dem å holde varmen, men får mye tilbake. Ved å snakke med folkene i køen hos Fattighuset har vi i Grønland kirke lært mye om hvordan Norge i dag fungerer og hvordan folk ikke får deltatt på konserter og andre kulturarrangement, sier han.

Jubileumsbok i ekte Grønland-stil

I forbindelse med jubileet blir det gitt ut en bok. En bok hvor kjente forfattere og stemmer med tilknytning til Grønland har bidratt.

— Vi kunne gjort det enkelt og gitt ut en bok vi hadde skrevet selv, om kirka og menigheten, men vi ønsker at lokalmiljøet skal preget hele jubileet og derfor også boka. Ett kapittel i boka forteller om hvordan det er for en ateist å være frivillig i Grønland kirke. I et annet kapittel skriver forfatteren om barnebursdag med kristenpølser og muslimpølser, forteller Dahl.

Pride og hijab i kirka

Grønland kirke er kjent for å ha en sosial profil. Den er også kjent for å være inkluderende.

— Dette er noe vi vil fortsette med å være. På noen av våre julekonserter sitter 25% av tilhørerne med hijab under konserten. Det skjer ikke i så mange andre kirker i landet.

—Vi har vært en foregangskirke. Det var her at den første kvinnelige prekenen i Norge ble holdt, hvert år huser vi Pride paradens offisielle frokost og vi har arrangert religionsdialog og samlinger i flere tiår. Grønland kirke har i 150 år vært et åpent hus og skal fortsette med å være det. Et hus fullt av kultur og livskraft, og derfor heter vårt jubileum «Et åpent hus», sier Dahl.

På denne nettsiden kan du følge med på hva som skjer utover i jubileumsåret.

Powered by Labrador CMS