Med 83.000 unge fotballspillere i aktivitet, har ikke Oslo noen mangel på unge fotballspillere. Men spilleflater er det verre med, og aller trangest er det på St. Hanshaugen.
Indre Oslo er den delen av Oslo med færrest spilleflater, ifølge "behovsplan for idrett og friluftsliv 2017-2027." Planen er et politisk styringsdokument som synliggjør behovet for nye anlegg, arealer, turveier og friluftsområder i byen.
På St. Hanshaugen er det hele 1300 barn og unge som deler de tilgjengelige spilleflatene for fotball. Også på Grünerløkka er det mange barn som deler fotballøkkene, hele 1200. Gamle Oslo ligger på drøyt 900, Frogner har rundt 800, mens Sagene kommer best ut av bydelene i indre by, med i underkant av 500 barn per spilleflate.
Små muligheter for nye baner på St. Hanshaugen
I bydel St. Hanshaugen fins det i dag bare tre fotballflater, ifølge behovsplanen: den bittelille kunstgressbanen på Lille Bislett, kunstgresset på Falck Ytters plass og de små grusbanene på Sophus Bugges plass. Sistnevnte kan oppgraderes med kunstgress. Når tomta til Veterinærhøyskolen blir ledig, kan det bli spilleflater også der. Ellers spiller barna fotball på Marienlyst grus, på Idioten og Evald Ryghs plass.
Annonse
Mange kommer til Frigg
Mangelen på treningsmuligheter i bydel St. Hanshaugen, gjør at fotballglade barn må søke seg ut av bydelen: til Frigg i bydel Frogner, Grüner på Dælenenga og Sagene IF på Voldsløkka.
Nærmere en tredjedel av spillerne i Frigg kommer fra St. Hanshaugen, ifølge klubben.
— Frigg kom til Ila skole og inviterte interesserte gutter og jenter til å komme på trening, forteller Anders Spilling, som selv bor på St. Hanshaugen og har to fotballspillende sønner i Frigg.
Han er fornøyd med tilbudet i klubben og mener barna får mye bedre fotballtrening enn det han fikk som barn. — Vi lærte ingenting, bare løp etter ballen, forteller Spilling med et smil.
Kunstgressbanen utnyttet maksimalt
Frigg har treningsfeltet Tørteberg, en hel 11-erbane med kunstgress, til disposisjon gjennom vinteren. Banen har ikke undervarme, men blir måkt for snø. Banen blir utnyttet til det maksimale, og de første lagene har treningstid allerede rett etter skolen.
— Det er trangt om plassen på fotballbanene, men alle får spille. Noen trener to ganger i uka, andre opptil fem ganger, inkludert lørdagene, opplyser klubbkoordinator Helge H. Neumann.
Oslo-klubbene må samarbeide
— Her i Frigg er det ikke så langt opp til A-laget som hos noen andre lag, sier Neumann.
Det setter fotballpappa Anders Spilling pris på.
— For sønnen min på 14 år er ikke Friggs A-lag bare en fjern drøm, sier Spilling.
Ikke stort bedre på Grünerløkka
Grünerløkka bydel er bydelen med størst vekst av barnefamilier. Bydelen har kun én hel 11-erbane for fotball, Dælenenga, og er ikke mye bedre stilt enn St. Hanshaugen. Kirsti Gundersen, leder i Grüner Fotball, har gutter og jenter, ikke bare fra Grünerløkka, men også flere fra St. Hanshaugen i sin klubb.
Catrin Hansen, inspektør ved Møllergata skole, forteller at de fotballspillende elevene fra Møllergata gjerne spiler på Grüner, mens Ila skoles fotballspillere helst går til Frigg eller Sagene.