Politiet og politihøgskolens stand i Pride park i Spikersuppa. Foto: Politiet

Politirazzia mot homobar var starten på Pride. Men nå deltar Oslopolitiet med eget regnbuebanner

En mislykket politiaksjon mot en homobar i New York for 49 år siden er starten til Oslo Pride og alle andre Pride-arrangmenter verden over. Stonewall-opptøyene i 1969 er også starten på den moderne homobevegelsen.

— Vi er tilstede på stand sammen med politihøgskolen. Kom gjerne og slå av en prat med oss, opplyser Oslopolitiet fra sin stand i Spikersuppa.

Onsdag åpnet Pride park i Spikersuppa i Oslo sentrum. Helt frem til og med paraden lørdag kan folk oppleve nasjonale og internasjonale artister, show i alle sjangre på tre forskjellige scener og noen av landets beste DJ`er i barene. I tillegg kommer en rekke forskjellige aktører på stand, masse kultur og et myldrende folkeliv.

Mislykket politiaksjon startet Pride

I fjor var det over 70.000 besøkende i Oslos Pride park. I år ventes det at enda flere vil besøke arrangementet som har gratis adgang alle dager. Lørdag går Pride parade av stabelen med avmarsj fra Grønland klokka 13. Paraden ender opp i Pride park og Spikersuppa.

Ridende politi foran Pride paraden i 2016. Foto: Erik F. Brandsborg/Humanetisk forbund

Pride park og paraden i Oslo knytter sin opprinnelse til en mislykket politiaksjon mot en homobar i New York 28.juni 1969. Da hadde sedelighetsdivisjonen i New York-politiet plassert fire sivilspanere inne på utestedet Stonewall Inn, en kjent bar for homofile og transkjønnede i New York på 1960-tallet.

Politiaksjonen mot homobaren mislyktes fordi mens spanerne og uniformert politi ventet på bilene som skulle transportere arresterte homofile bargjester, dannet det seg en så stor folkemengde som protesterte at politiet til slutt måtte trekke seg unna. Protestene og opprøret kalles bare "Stonewall riots" i USA, og er egentlig ikke bare starten på Pride, men også på den moderne homobevegelsen.

Oslopolitiet deltar hvert år

28. juni 1970 var ettårs-markeringen for Stonewall-opprøret, og ble starten på årlige Pride-marsjer i både New York, San Francisco og Los Angeles.

49 år etter det mislykkede politiraidet på homobaren i New York, er situasjonen ganske annerledes i alle vestlige byer. Rundt om i amerikanske og vesteuropeiske byer er det ikke uvanlig at sekssifrede antall mennesker årlig samles til pride-festivaler og parader. I mange byer er også politiet aktivt med både i paraden og med stand som i Oslos Pride park.

Programmet for Pride 2018 i Oslo kan du se i detalj her.

Powered by Labrador CMS