Stortingspolitiker Nicholas Wilkinson (t.v) prøver "hybelen" til tidligere rusmisbruker, Kjell Torstein Hagen på taket av Nationaltheatret stasjon. Foto: Christian Boger

— Politikere og hjelpeapparatet må komme seg mer ut og se hvordan gutta og jentene har det på gata

I årevis levde Kjell Torstein Hagen, alias "klepto-Kjell", på gata i Oslo som rusmisbruker. I dag jobber han for å hjelpe andre i samme situasjon.

Publisert

Kalenderen skriver tidlig mars. Kulda ha et stålgrep på hovedstaden. Det knitrer under tunge vintersko. Fra taket på Nationaltheatret stasjon siver det varm luft ut fra veggen. I et hjørne sitter to skikkelser og varmer seg.

— Velkommen til min tidligere "hybel", smiler Kjell Torstein Hagen.

Hagen var i mange år stoffmisbruker og pendlet mellom kommunal leilighet på Gol og ruslivet på gata i Oslo sentrum. I sin jakt på et sted å ha tilhold på kalde vinterdager, trakk han gjerne opp hit. Varmen fra stasjonens ventilasjonsanlegg var forlokkende.

— Hadde ikke overlevd en halvtime

Bakken er kald, og det er ikke lenge han orker å sitte i dag. Tidligere kunne han sitte eller ligge her i timesvis. Manen ved siden av Hagen er minst like ukomfortabel. Han passer liksom ikke helt inn her. Både utseende og påkledning vitner om liten erfaring fra overnatting ute i bitende vinterkulde i Oslos gater.

— Dette var kaldt allerede etter et par minutter. Her tror jeg ikke jeg hadde overlevd en halvtime, sier stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson (SV).

Wilkinson sitter i helse- og omsorgskomitéen. Han har som eneste stortingspolitiker sagt ja til å være med Hagen og andre tidligere misbrukere og pårørende ut på en safari i Oslos gater denne marskvelden.

— Viktig å komme seg ut av kontoret

De dystre omgivelsene og en temperatur under frysepunktet frister ikke til et langt opphold. Følget trasker videre. Men det er relativt tom for uteliggere og andre i sentrum denne kvelden. Kanskje er det vinterkulda som har drevet dem på flukt.

Utenfor 24SJU, som drives av Kirkens Bymisjon, treffer følget på et par brukere som ikke er særlig interesserte i oppmerksomhet. En ansatt på tiltaket er litt mer snakkesalig. Han forteller gjerne om virksomheten til en nysgjerrig politiker.

Tidligere rusmisbruker Kine Bjørheim (t.h) og pårørende Marianne Engevold forteller Nicholas Wilkinson (SV) hvor viktig det er at beslutningstagerne kommer seg ut og ser hvordan livet på gata er. Foto: Christian Boger

Politikerne må ut og se hvor skoen trykker

— For meg meg er det viktig å komme seg ut og se virkeligheten når vi skal vedta saker på et så viktig felt som rusomsorgen. Stortinget jobber for øyeblikket med en ny rusmelding, da kan du ikke bare sitte på kontoret og synse, mener Wilkinson.

Han får støtte av tidligere rusmisbruker Kine Bjørheim. Hun har selv bodd en kortere tid på gata i Oslo.

— Det er veldig viktig at politikerne kommer seg ut og ser hvordan ting faktisk er. Da føler også vi at vi blir tatt mer på alvor, sier hun.

Kjell Torstein Hagen samstemmer: — Gutta og jentene på gata fortjener å bli sett og hørt når avgjørelser som gjelder deres hverdag skal tas. Det er utrolig viktig at politikerne skjønner hva rusomsorgen  trenger og faktisk gjør en innsats for å bedre på dagens situasjon.

Får varmen på Maritakafeen

Det er ikke mange steder det går an å få varmen i seg om en bor på gata. De aller fleste tilbudene som finnes krever forhåndsbestilling. Et unntak er Maritakafeen i Tollbugata. Men den holder åpent kun til klokka ti på kvelden og driftes, som veldig mange andre tiltak, på frivillig basis.

Ut av døra siger varmen og menneskestemmer. Her er det stadig tjokk fullt med folk. En kopp kaffe og en matbit er ikke å forakte etter mange timer på gata.

— Men er det ikke André som sitter der inne, utbryter Hagen.

Hjemløse André møter tidligere komipis Kjell Torstein hagen og Nicholas Wilkinson. Foto: Christian Boger

Han har fått øye på en sann kamerat fra dagene på gata og trekker vennen ut for å møte resten av følget.

— Denne karen har jeg tilbragt mange timer sammen med. Både på stasjonstaket og ellers rundt i Oslos gater, forteller Hagen til et engasjert publikum.

Imponert over det frivillige engasjementet

En tur på Oslo bakside gir mange inntrykk og opplevelser. To timer er ikke nok til å gi et helhetlig bilde, men refleksjoner blir det ut av det. Ikke minst er stortingspolitiker Wilkinson imponert over det frivillige engasjementet i rusomsorgen.

Stortingspolitiker Nicholas Wilkinson er imponert over de frivillige organisasjonenes innsats i rusomsorgen. Her overleverer han sko og pledd til Gateteam Oslo sammen med Kjell Torstein Hagen. Foto: Christian Boger

— Det er utrolig å se hvor mye noen få frivillige kan få til. Enten det dreier seg om Gateteam Oslo, Maritakafeen eller andre frivillige tiltak. Viktigheten av denne innsatsen kan ikke undervurderes, mener den engasjerte SV-politikeren.

Powered by Labrador CMS