Julia Ansnes og hennes Jack Russell terrier Pippi har hatt det tøft, men nå er Pippi i sitt gamle jeg, selv om giften blir lenge i hundekroppen. Foto: Stine Raastad
Hunden Pippi var døden nær etter å ha fått i seg rottegift. Ikke unormalt i Oslo
Mens rotter er i ferd med å bli resistente mot giften som settes ut mot dem, dør hunder hvert år etter å ha fått i seg rotte- eller musegift. Obduksjoner viser at hver femte hund i Oslo har spor av rottegift i leveren.
Hundeeier Julia Ansnes fra Skøyen fikk kjenne det på kroppen da to år gamle Pippi ble forgiftet.
— Jeg var kjemperedd for å miste Pippi. Jeg gråt en hel masse. Pippi var så syk at hun ikke lenger orket å løfte hodet, forteller Ansnes.
Ansnes la merke til at hunden hennes, Jack Russell-terrieren Pippi, begynte å skjelve, og var veldig slapp. Tilstanden forverret seg deretter raskt. Ansnes tok hunden til sin lokale veterinær. Veterinæren mistenkte forgiftning, og at Pippi trengte blodoverføring. Dermed gikk turen til NMBU Veterinærhøgskolen og akuttmottaket der.
Veterinær advarer hundeeiere
Annonse
Kristin Opdal Seljetun er veterinær og doktorgradstipendiat. Hun arbeider nå med et prosjekt for å få vite mer om langtidsvirkningene av muse- og rottegift hos hund.
— Det er veldig viktig at hunde-eiere kontakter oss om de mistenker en forgiftning. Viktig for å redde hunden, og det er viktig at vi får vite mer om problemet, sier hun.
Prosjektet har det brukervennlige navnet "Langtidsvirkende antikoagulerende muse- og rottegifters nedbrytning hos hund og påvirkning på miljøet", ifølge Seljetun.
For at rottene ikke skal assosiere giften med noe farlig, dreper ikke rottegiften umiddelbart. — Hos hunder kommer symptomene først etter tre til fem dager, sier Seljetun.
Rottegift gir livstruende indre blødninger, og mens rottene er i ferd med å bli resistente mot giften, er hunder og katter i livsfare om de får i seg rotte- eller musegift.
— Her på Veterinærhøgskolen fikk Pippi K-vitamin. Hun responderte positivt på den, og da var veterinærene ganske sikre på at det var rottegift som forårsaket Pippis tilstand. Jeg var helt fortvilet da vi kom hit, forteller hundeeieren.
— Jeg husker ikke hva veterinærene het, eller hva de sa. Jeg forstod at de gjorde sitt aller beste, og jeg ble trygg da jeg så hvor flinke og dedikerte de er. Jeg kunne også ringe hjemmefra for å få snakke med veterinærene. Det beroliget meg, forteller hundeeieren.
Pippi fikk blodoverføring og K-vitamin i de første kritiske timene. Å gi hundene K-vitamin i pilleform har vist seg mer effektivt enn å sette sprøyter.
— Rask behandling med blodoverføring og vitamin K var avgjørende for at Pippi overlevde, forteller Seljetun.
At Pippi orket å svelge den første pillen med K-vitamin ble vendepunktet. Allerede klokken tre samme natt orket Pippi å spise. Hun måtte bli på Veterinærhøgskolen i fire dager før hun fikk reise hjem. Pippi er nå en del av Seljetuns forskningsprosjekt, og der blir hun så lenge som de kan spore rottegiften i Pippis blod eller avføring.
— Vi har hunder som er klinisk friske, men som ett og et halvt år etter forgiftningen fortsatt har giften i kroppen, og avføring etter disse hundene inneholder rottegift. Derfor er det ekstra viktig for hundeeierne å plukke opp etter hunden sin, slik at ikke giften sprer seg videre, sier Seljetun.
Private har ikke lenger tillatelse til å legge ut rottegift, men kun å bruke musegift innendørs og i lukkede beholdere. Seljetun mistenker at mange har muse- og rottegift stående i kjelleren, i garasjen eller på hytta. Da kan det være en mulighet for en aktiv hund som Pippi å få i seg gift.
All rottegift må settes ut av lisenserte firmaer, og skal settes i låsbare metallbeholdere. Har du noe muse- og rottegift stående, kan det leveres som farlig avfall på gjenbruksstasjonene.
Hver femte hund i Oslo har spor etter rottegift i leveren
— Vi mistenker at mus og rotter kan dra ut noe av innholdet i disse giftbeholderne, slik at andre dyr får det i seg. En plastbeholder med musegift kan en ivrig hund lett ødelegge, forteller Seljetun. Seljetun forteller også at tobakk og tyggegummi med xylitol er farlig for hunder, og at også huggormbitt og sopp er kilder til forgiftning hos hund.
— Et studentprosjektet ved Veterinærhøgskolen viste at en av fem obduserte hunder hadde muse-og rottegift i leveren. Vi vet ikke hvor disse hundene fikk i seg dette eller hvor store mengder det var snakk om. I vårt prosjekt vil vi også undersøke dette nærmere ved å analysere blod- og avføringsprøver fra 100 friske hunder, forteller Seljetun.
Seks ukers K-vitaminkur
Pippi er tilbake til sitt gode gamle, aktive jeg. Terrieren ble satt på K-vitaminkur i seks uker. Dessuten kommer hun inn til Veterinærhøgskolen for å avgi månedlige avførings- og blodprøver.
Rottegiftprosjektet er et samarbeid mellom rettstoksikologisk avdeling på Ullevål universitetssykehus og Veterinærhøgskolen. Som det eneste laboratoriet i Norge har de utviklet en helt ny metode for å påvise rottegift i avføringsprøver.