– Vi har fått beskjed om å kose litt med kongekrabbene. De går i akvariet her til de skal spises, sier avdelingsleder Helene Kristoffersen. Foto: Anders Høilund

Oslos eget fisketorg, med fiskebutikk, sushi- og østersbar åpner nå på Rådhuskaia

Publisert

I morgen åpner Pipervika Seafood på Rådhuskaia. Skulle du ønske en pose reker på en av øyene, kan du nå kjøpe topp kvalitet, ferske reker, rett ved fergekøen.

Det har vært en kronglete vei fram til åpningen. I juni 2016 kom klarsignalet til å bygge fisketorget fra Oslo kommune, og i januar 2017 begynte arbeidene med å oppføre Oslo Fisketorg – Pipervika.

I dag står fisketorget klart til å ta imot kunder, med åpent hele uken og lange åpningstider.  Bygningen ligger på Rådhuskaia, ved siden av fergene ut til øyene i Indre Oslofjord.

Kråkeboller, kongesnegler og strandkrabber

Avdelingsleder Helene Kristoffersen er tidligere yrkesfisker, men har nå gått i land. På Pipervika Seafood vil hun presentere fersk sjømat for både for salg og servering.

Full fart med byggeaktivitet og vinduspuss helt fram til åpningsdagen hos Pipervika seafood. Foto: Anders Høilund

— Kvalitet er viktig for oss. Derfor åpner vi litt forsiktig. Kvaliteten er på topp, men utvalget vil bli utvidet etter hvert, sier hun.

— Kokken vår, Roy Solberg, skal lage signalretter som du ikke finner andre steder. Vi tenker å utnytte kråkeboller, kongesnegler og strandkrabber. Vi håper å lære norske forbrukere å ta i bruk disse ressursene. De finnes i sjøen, og det er sunn og god mat, sier Kristoffersen.

Laks røkt etter egne, hemmelige oppskrifter er en spesialitet. Til venstre uer. Foto: Anders Høilund

En spesialitet for Pipervika, er de fem forskjellige røkelaksene. Laksen er røkt med hemmelige ingredienser.

— Tradisjonelt blir laksen litt forskjellig krydret etter hvor du er langs kysten av Norge. Vi vil presentere vår laks med mindre salt og fettsmak, for å få fram den gode røyksmaken.

Alle ledd må kunne jobben sin

Kristoffersen forklarer at kvaliteten avhenger av at alle ledd behersker jobben sin: fiskeren, leverandøren og de som arbeider som ferskvaremedarbeidere ved fiskedisken.

Kunnskapsrike folk i fiskedisken er viktig for Pipervika Seafood. Her presenterer Abdulla Okatan og Christine Nyborg en lekker fiskedisk. Foto: Anders Høilund

— Hos oss er det viktig at medarbeiderne i fiskedisken kan jobben sin. De må kunne filetere og skjære skatevinger og gi kundene våre råd om råvarene, sier Kristoffersen, før hun malerisk legger ut om smørflyndras fortreffelighet på tallerkenen.

— Fjern hode og hale, klipp av finnene og stek den i panna på ganske hard varme i noen minutter. Det er så enkelt, sier hun

Billigst fisk rett fra fiskebåten

— Vi kjøper ikke fisk fra fiskebåtene i Oslofjorden. De har kun løyve til å selge til konsumenter, og vi vil ikke være med på å gjøre det vanskeligere for yrkesfiskerne i fjorden. Den billigste fisken får du fortsatt rett fra båtene, sier Kristoffersen.

Nordmenn liker fisk som ser snill ut. Lysingen til venstre ser sint ut, men er en glimrende matfisk, høyt verdsatt i andre land. I midten og til høyre, lyr. Foto: Anders Høilund

Helene Kristoffersen forteller at det er en holdningsendring generelt hos yrkesfiskere. Tidligere ble en ukjent fiskeart bare kastet tilbake i vannet, mens nå blir den tatt om bord, gjerne presentert på Facebook og kanskje sendt til Havforskningsinstituttet for nærmere identifikasjon. Selv har Kristoffersen opplevd å få flere eksotiske fiskearter i trålen.

Sjømat for både turister og oslofolk

— Vi håper at både turister og oslofolk vil komme hit. For de som er på reise, har vi muligheten til å vakuumpakke, og for de som vil ha litt sunn mat å spise i en fei, har vi sushi- og østersbar.

— For mange er det makrellen som er sommerfisken: God, sunn og lett å tilberede. Nå går vi inn i krabbesesongen også. Råvarene får vi fra Domstein sjømat. Kongekrabbene våre er fisket i Finnmark og har blitt sent sørover i tankbil, forteller Kristoffersen.

Powered by Labrador CMS