Lett å lære. Vanskelig å mestre. Oslo Petanque Club ønsker nye medlemmer velkommen til Frognerparken. Foto: Åsmund Berge

Petanque-entusiaster samles i Frognerparken hver onsdag. Noen av dem er helt i verdenstoppen

� Det var helt fantastisk å være på laget som kom til kvarfinalen i VM i Kina og bli femte best i verden, sier Eli Gjengstø. Hver onsdag er hun på plass i Frognerparken og spiller petanque.

Publisert

Nordmenn på ferie i Frankrike har sikkert sett disse alvorlige mennene som står konsentrert over noen metallballer på grusplasser i parker over hele landet. Men ikke mange vet at det er et levende petanque-miljø i Oslo.

Oslo Petanque Club er faktisk ganske gode. Men ønsker seg flere medlemmer på alle nivåer. Hver onsdag gjennom sommerhalvåret finner du dem i Frognerparken. Og en av dem har faktisk kjempet helt i verdenstoppen. Eli Gjengstø har iløpet av få år tatt steget fra nybegynnerstadiet til en topp-plassering i VM.

Norgesmester med samboeren

— Jeg har vært en del av miljøet siden 2003, men jeg begynte ikke å spille fast før 2012. Før den tid var jeg aktiv med nettsiden til forbundet, men på grunn av sykdom så kunne jeg ikke spille fast før 2012, forteller Gjengstø.

Spillere med internasjonale meritter. Fra venstre Eli Gjengstø, Charlotte Jayer og Ranu Homniam, som kan vise til bronse i EM i 2014. Foto: Åsmund Berge

— Det var helt fantastisk å være på laget som kom til kvarfinalen i VM i Kina og bli femte best i verden. Det hadde jeg aldri trodd at vi skulle oppnå. Ellers så må jeg si at da jeg var på laget som vant trippel og fikk kongepokal i 2016, det var jo en vanvittig opplevelse. Et annet høydepunkt er å bli norgesmester sammen med min samboer, i miks dobbel, sier petanque-entusiasten.

Petanque tilhører boules-spillene, og målet er å kaste metallkuler nærmest mulig en mindre kule av tre. Den som først oppnår 13 poeng har vunnet. Nylig ble petanque-turneringen Monolitten arrangert i Frognerparken. 24 lag deltok fra ulike klubber i Norge. Hvert lag består av to personer.

Første kvinne som vant ranking

Mellom slagene fikk VårtOslo slått av en prat også med Charlotte Jayer. Som i likhet med Gjengstø kommer fra Groruddalen Petanque Klubb.

— Jeg har spilt i fem år nå. Kjæresten min spilte veldig mye, så for å ha mulighet til å tilbringe tid med ham måtte jeg begynne selv, ler Charlotte Jayer.

Gunvor Berge kaster presist. Målet er å kaste metallballene nærmest mulig en mindre kule av tre. Den som først oppnår 13 poeng har vunnet. Foto: Åsmund Berge

— Jeg vant rankingen i fjor for hele Norge, både blandede damer og herrer. Jeg var første dame som vant rankingen. Jeg har nådd kvartfinale i VM en gang, en gang kvartfinale i EM, og klarte å komme til finalen i B-sluttspill i EM ifjor, forteller Jayer.

Både Gjengstø og Jayer begynte å spille aktivt i voksen alder. Men har begge likevel oppnådd gode resultater både nasjonalt og internasjonalt.

— Gir mestringsfølelse

— Samboeren min har spilt siden han var 16 år. For å slippe å være hjemme alene med barn, og ikke kunne dele det samme som han, så bestemte jeg meg for å gjøre et forsøk. Siden har jeg vært hekta. Veldig bra miljø, flotte folk, og så er det dette med mestringsfølelse. Det å vinne. Vi er jo godt utstyrt med konkurranseinstinkt alle av oss, sier Eli Gjengstø.

Konsentrert spiller i verdenstoppen i aksjon i Frognerparken. Ranu Homniam kan vise til EM-bronse i petanque. Foto: Åsmund Berge

Etter mange timer med intens spilling ble vinnerne av Monolitten denne gangen Morten Torp fra Follo Petanque klubb og Bastien Testaniere fra Groruddalen Petanqueklubb. På andre plass kom Odd Reidar Gullbrandsen og Birger Hansen, begge fra Holmestrand Petanque Klubb.

Petanque er et spill som er lett å lære og egner seg for de aller fleste, uavhengig av fysisk form. Oslo Petanque Club har mindre turneringer i Frognerparken hver onsdag klokken 18 til 20 fra mai og ut september, der alle er velkomne til å være med.

Powered by Labrador CMS