Oslo har ikke samme nedgang i biltrafikk de siste ukene fordi folk har hatt hjemmekontor lenger enn folk resten av landet, mener Statens vegvesen.
Oslo har ikke samme nedgang i biltrafikk de siste ukene fordi folk har hatt hjemmekontor lenger enn folk resten av landet, mener Statens vegvesen.

De siste koronatiltakene ga mindre nedgang i biltrafikk i Oslo enn i andre byer

— I Oslo har mange hatt hjemmekontor lenge, og det er nok en årsak til at vi ikke ser den samme koronaeffekten på trafikken de siste ukene, mener direktør Per Morten Lund i Statens vegvesen.

Publisert

I andre norske byer har biltrafikken sunket kraftig de siste ukene. Unntaket er hovedstaden som ikke har hatt samme nedgang, og har heller ikke en entydig utvikling, opplyser Statens vegvesen.

— De siste ukene har trafikken i Bergen ligget i snitt 16-17 prosent under nivået på samme tid i fjor. I Tromsø gikk trafikken ned med 11-12 prosent i uke 46. Uke 47 er reduksjonen på 6-8 prosent, sier direktør Per Morten Lund i en pressemelding fra Statens vegvesen.

Både økning og nedgang i Oslo

— Også Nord-Jæren har hatt en nedgang fra i fjor med 11-12 prosent siden 5. november, sier Lund.

I Oslo varierer trafikkutviklingen mellom nedgang på 10 prosent, og en økning på 6 prosent, begge deler i uke 46. Uke 47 var tallene mer entydige, med trafikknedgang på mellom 5 og 8 prosent.

— I Oslo har mange hatt hjemmekontor lenge, og det er nok en årsak til at vi ikke ser den samme koronaeffekten på trafikken de siste ukene. I tillegg vet vi at mange i vanlige tider ikke bruker bil til og fra jobb, men reiser kollektivt, går eller sykler, sier Per Morten Lund.

Mindre biltrafikk da det kom snø i oslo

Dagen med størst reduksjon i biltrafikk (11,5 prosent), var 20. oktober, da det kom snø i hovedstaden.

— Dermed vil ikke hjemmekontor utgjøre like stor endring i biltrafikken sammenlignet med i fjor. På enkeltdager kan andre faktorer også spille inn på trafikken, som vær og føreforhold, forklarer Lund.