Delvis solformørkelse sett fra Oslo i fjor sommer. Tirsdag formiddag blir formørkelsen større.

Største på sju år: Tirsdag formiddag kan du oppleve delvis solformørkelse i Oslo

Tirsdag formiddag skjer den største solformørkelsen på sju år. Denne gangen er det snakk om en delvis formørkelse. Altså fenomenet som oppstår når en del av månen kommer mellom sola og jorda, og skygger for solstrålene.

Publisert

Været er kanskje ikke det aller beste når folk i Oslo kan oppleve den delvise solformørkelsen. Tidspunktet man kan se fenomenet varierer nemlig avhengig av hvor i landet du befinner deg.

I Oslo skjer den delvise formørkelsen klokka 11.04 tirsdag formiddag , og da er det meldt regn og skyet vær.

— Største solformørkelsen siden 2015

— Dette er den største solformørkelsen i Fastlands-Norge siden 2015, sier informatikkprofessor Steinar Thorvaldsen ved Universitetet i Tromsø til NTB.

— Når solformørkelsen er maksimal, kommer det an på hvor i landet du befinner deg. Jo lenger nord du er, jo mer av sola vil dekkes. Det skyldes hvor banen til månen går, og det varierer fra gang til gang, sier solforsker Pål Brekke til NTB.

— Nord-Norge ser ut til å ha en bra værmelding. Det er håp i et hengende snøre, bemerker Thorvaldsen.

Både tidspunkt og størrelse på den delvise formørkelsen varierer avhengig av hvor du befinner deg i landet.

I Vadsø vil hele 63 prosent av solen forsvinne. Men selv her vil man ikke oppleve at naturen mørkner merkbart.

Beskytt øyene: — Se aldri direkte på sola

Om du ønsker å få med deg solformørkelsen, er det viktig å beskytte øynene.

— Man skal aldri se direkte på sola, iallfall ikke gjennom et teleskop, da blir man blind. Du kan kjøpe solformørkelsesbriller om du ønsker å se månen gli foran sola, forklarer Brekke.

Neste gang vi kan se en delvis solformørkelse i Norge, er 29. mars 2025. Sist vi kunne observere en total formørkelse her, var sommeren 1954. Den neste kommer ikke før i 2097, og da helt nord i Finnmark.

— Ønsker du likevel å se en total solformørkelse kan du ta turen til USA, rundt 8. april 2024. Der er det store muligheter for å få med seg solformørkelsen, som vil skje på tvers av landet, sier solforsker Pål Brekke.

Powered by Labrador CMS