For folk som bor i blokk er Oslos 22 parsellhager en unik mulighet til å dyrke egne grønnsaker, blomster - og vennskap. Bli med til Nedre Stovner parsellhage.
Fakta om parsellhage
En parsellhage er en samling av små hager i byer.
Personer kan leie et lite område med jord og dyrke blomster eller grønnsaker.
I mange parsellhager deler man redskap og utstyr for å holde kostnader nede.
De som har parsellhager betaler et pengebeløp i året for leie av hagen.
Parsellhager skiller seg fra kolonihager fordi folk ikke bor i tilknytning til en parsellhage.
Kilde: Boligbygg Oslo KF
Ifølge bøndene på Nedre Stovner er den lille hageflekken det beste stedet å være i vår- og sommermånedene.
– De aller fleste i området her bor i blokk. Da er det er fantastisk å komme hit for å få frisk luft og sol, sier Farideh Rashid Aghdam i en pressemelding fra det kommunale Boligbygg.
Aghdam har parsell på Stovner. Rett ved Haugenstua skole ligger 97 parseller klare til dyrking. De små hageflekkene er fylt opp av blomster og ulike grønnsaker.
Annonse
– Vi starter å dyrke i april eller mai hvert år. Og så holder vi på til høsten, vanligvis september eller oktober. Det er folk her hver helg. Det er spesielt veldig mye folk hver lørdag og søndag, sier Aghdam.
Trendy jordbruk
Organisk og kortreist mat er i tiden som aldri før. I 2016 hadde Oslo 22 etablerte parsellhageområder med til sammen i overkant av 1000 parseller. Hagene varierer i størrelser og finnes i hele byen.
I pressemeldingen sier Aghdam at hun tror at mye av grunnen til at parsellene er så populære er kvaliteten på det man kan dyrke selv. For de som bor i urbane strøk er det også en unik mulighet til å få jobbe ute.
– Parsellhagen er et populært sted. Det er mange som kommer for å hilse på og se hvordan vi har det. Mange kommer også for å få ferske, gode grønnsaker, og da får de selvsagt med seg noe, forteller hun.
En felles møteplass
Flere i parsellhagene på Stovner mener det sosiale aspektet ved hagene er svært viktig.
– Vi kommer hit for å jobbe i hagen og være ute, men også for å snakke med folk og bli kjent med hverandre. Det beste med å være her er samholdet og fellesskapet, sier Aghdam.
Hun forteller at familier fra Iran, Afghanistan, Irak, Thailand og Norge kommer for å jobbe og være sammen i helgene. De har gjerne felles aktiviteter på kveldene.
— Før satt jeg hjemme og kjedet meg
En annen av parsellhagebrukerne, Sohrab Salimi, sier at han er i parsellhagen rett og slett fordi det er koselig.
– Jeg har hatt parsellhage her i fire år. Før satt jeg ofte hjemme og kjedet meg. Nå kan jeg komme hit å dyrke og prate med venner, sier Salimi.
– Når en besøkende går herfra, kommer den neste med en gang, skyter Aghdam inn.
Har du lyst på en egen parsellhage?
Slik går du fram hvis du ønsker deg din egen parsell til å dyrke grønnsaker eller blomster:
Finn en parsellhage i nærheten av der du bor eller ferdes. www.parsellhager.no har en full oversikt over parsellhagene i Oslo.
Størrelsen på parsellene varierer fra 12–250 m2, så det kan være lurt å undersøke størrelsen på parsellen du vil ha. Det kan også være bra å sjekke hva som inngår i leieprisen.
Kontakt styret i parsellhagen. De fleste parsellhageområder har venteliste og et organisert køsystem