Ny mødretrend?

– Kvinner forventes å være vellykkede på alle plan. Jordmor Line Arntzen er klinikkleder på helsestasjonen Babylifeclinic. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

På Majorstuen kan nybakte mødre oppsøke ny, privat helsestasjon. – Kvinnene som kommer hit er hva man kan kalle ressurssterke

Men Frogner helsestasjon er skeptiske og undrer seg på hva den private helsestasjonen kan tilby mot betaling, som ikke de tilbyr gratis.

Helsestasjoner er kanskje et sted du forbinder med åttitallsmøbler, slitne vegger og traurige gardiner. På Babylifeclinic i Fridtjof Nansens vei skinner det derimot gjennom hele glassvegger. Inne står smakfulle møbler i lyst tre med puter i pastellfarger.

I den stille sidegaten på Majorstuen, skjermet fra byens trafikkaos, møter erfarne jordmødre og sykepleiere områdets nybakte mødre med kunnskap og veiledning. Den private helsestasjonen ser på seg selv som et moderne supplement til den offentlige helsetjenesten.

Siri Ingels, daglig leder og deleier av klinikken, er likeså velkledd som sin egen helsestasjon.

– Vi ønsker å være en alternativ møteplass for nybakte mødre og kvinner i svangerskap, sier hun og tar plass i en av de fasjonable ammestolene. Klinikken åpnet for fire måneder siden, med «visjon om å skape gode, bærekraftige produkter og helsetjenester», ifølge nettsidene.

Babylifeclinic ser ikke ut som vanlig helsestasjon innvendig. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Tilbud for ressurssterke kvinner

I klinikkens velkomstrom er det bygd et veltilpasset amfi med sitteplasser. Videre innover finnes separate rom hvor det undervises i babymassasje og gis ammeveiledning.

– Våre verdier er å være åpne, omsorgsfulle og begeistret, sier Ingels. Hun forteller at det, i tillegg til generelle helseundersøkelser gjort av jordmødre og sykepleiere, holdes ukentlige foredrag om dagsaktuelle temaer. Og her vil enten en forsker, en filosof, en akupunktør, en babymassasjeinstruktør, en sexolog eller en humantoksikolog bistå med kunnskapsformidlingen.

Babylife tilbyr tips, veiledning og kurs og samtaler i forhold til stell, og soving og barseltårer, og det koster ingenting. En to timers ammeveiledning koster 810 kroner. En babymassasje over fem ganger koster 1800.

I tillegg selger klinikken en egenprodusert serie med kremer, oljer og såper for mor og barn. Produktene står pyntelig plassert i de fleste rom, med tekkelige og lite fremtredende etiketter.

Line Arntzen viser frem helsesatsasjonens salve til en vordende mor. Foto: Babylifeclinic

Men den trendy helsestuen har også opprettet et gratis drop-in-tilbud, hvor kommende og nåværende mødre daglig kan møtes og prate i fellesskap om et ukentlig tema presentert av jordmor. På spørsmål om hvem som besøker klinikken, svarer jordmor Line Arntzen:

– Kvinnene som kommer hit, er hva man kan kalle ressurssterke. De kommer fra hele Oslo.

– Press på være vellykket

Samtidig ønsker klinikken å skape bevissthet rundt negative trender i dagens samfunn. Den moderne kvinnen anno 2018 er i full jobb samtidig som hun har hovedansvaret hjemme. Line Arntzen utdyper:

– Kvinner i dag lever hektiske og travle liv og må ofte prestere på flere arenaer samtidig og sliter med å være til stede. Jordmoren mener dette henger tett sammen med de sosiale trendene og det pågående presset på å være vellykket på alle plan. Med oppgitte øyne beskriver hun dagens mamma:

– Med den ene hånden triller hun barnevognen, som har eget iPad-feste, mens den andre holder telefonen hun prater i. Det er ikke i utgangspunktet noe feil i det, men vi ønsker å formidle at de også må huske på å bruke tid på å få øyekontakt og bli kjent med sin lille baby.

Siri Ingels er ikke i tvil når det gjelder tilbudets relevans:

Jordmor Siri Elisabeth Holter har et godt grep om de små besøkende på helsestasjonen. Foto: Babylifeclinic

– Oslo har et Litteraturhus, men ikke noe åpent sted hvor kvinner kan bli møtt og bli tatt på alvor i en av livets viktigste faser. Et slikt sted fortjener norske kvinner! Hun proklamerer:

– Hadde det vært menn som fødte barn, ville dette vært på plass for lenge siden.

Råd om søvn, amming og ernæring

Toril Berg Rønning arbeider som enhetsleder ved Frogner Helsestasjon og er skeptisk til det nye tilbudet.

– Vi har lest om tilbudet og undrer oss litt over hvilke behov de dekker som ikke vi gjør.

På helsestasjonens nettsider er det offentlige tilbudet listet opp. Her får man gratis svangerskapsomsorg og oppfølging i barselperioden, noe som innebærer råd og veiledning innen søvn, amming, ernæring og helse. I tillegg fokuseres det på «foreldre-barn samspill».

– Vi opplever at foreldre deler bekymringer rundt svangerskapet og foreldrerollen, sier enhetsleder Toril Berg Rønning i bydel Frogner. Foto: Johannes Hellstrand Frøshaug

– Vi opplever at kvinnene åpner seg opp om ulike bekymringer og tanker rundt svangerskapet og foreldrerollen, sier hun, og avviser at helsestasjonen ikke har ressurser til å bistå der det er behov for grundigere oppfølging:

Får ekstra oppfølging

– Oslo kommune har nylig startet opp med hjembesøksprogrammet «Nye familier». Dette er et tilbud til alle førstegangsfødende og retter seg mot de som trenger litt ekstra oppfølging, forteller Rønning.

Her får man besøk av helsesøster allerede i svangerskapet, og det fokuseres mer på å knytte sterke bånd mellom familien og helsestasjonen.

Hun ser ikke på den private helsestasjonen som en konkurrent, heller et supplement: – Det blir spennende å se om det er behov for et slikt tilbud i tillegg til det offentlige.

Powered by Labrador CMS