grønland bingo
På Grønland bingo har de sannsynligvis ikke luftet ut siden røykeloven trådte i kraft. Foto: Hans Bastian Borg

Bingo-Oslo

På Grønland Bingo selges de klassiske bingolappene med tall på

Den freske bingovertinna orienterer med en oppgitt stemme at her er det bingo som gjelder og at dette ikke er en varmestue: «Da kan dere gå på cafe»!

I andre etasje på den ni etasjer store forretningsgården Steplagården, finner vi Grønland bingo. Når jeg kommer inn i lokalet, lukter det røyk, og jeg blir skikkelig i godt humør. Endelig skal jeg oppleve innerøyking igjen, om jeg så skal lufte yttertøyet i to døgn.

Jeg tar meg gjennom lokalet, men skuffelsen er stor. Her er det ikke noe røyking. Enten trekker det røyk inn fra yttergangen eller lokalet har ikke vært luftet siden røykeloven inntraff.

Inne står det 40 automatbingoer, og det selges de klassiske papirlappene med tall på. Endelig er det en bingospiller som setter skapet på plass. Hun sier til naboen: «dette er en dyr hobby».

steplagården
I Grønland 4 ligger Steplagården, et ni etasjer høyt forretningsbygg i funkis stil, av arkitekt Nicolai Bee, oppført i 1932. Foto: Hans Bastian Borg

Ingen varmestue

Bingovertinna er fresk og ser mindre sliten ut enn mange av sine kolleger på andre bingoer. I et annet rom med ca 20 databingoer og flere Norsk Tipping-automater, sitter det en gjeng og benytter bingoen som varmestue. 

Bingo-Oslo

Ethvert nabolag, sin egen bingo. Men hva skjer på bingoen, hvem går dit og hvordan står det til der? I serien Bingo-Oslo, tar Hans Bastian Borg pulsen på byens aksepterte gamblinglokaler.Serien er støttet av Fritt Ord.bingo

Den freske bingovertinna orienterer med en oppgitt stemme at her er det bingo som gjelder og at dette ikke er en varmestue: «Da kan dere gå på cafe» (som om det er gratis).

I og med at jeg er nybegynner og har fått minimal veiledning av personalet, er jeg litt redd for dama. Men når det kommer til salg av bingokuponger, er hun engelen selv.

– Kona vil ikke bli særlig glad

Hun spør om jeg vil være med på en Z, og jeg orienterer om at jeg ikke vet hva dette er og får faktisk en god veiledning. En Z vil si at du skal følge øverste og nederste rekke vannrett og så går det en skrå strek fra siste tall øverst til første tall nederst.

Nok en gang er jeg gevinstløs, og hun kommer igjen. Nå spør hun meg om jeg vil ha en quickis. Jeg er frista til å si at kona ikke vil bli særlig glad, men jeg klarer å holde meg helt til jeg kommer bak tastaturet. Hva er en quickis, jo det er første mann til fullt hus.

bingokupong
Her var de gamle bingokupongene i papir å få. Foto: Hans Bastian Borg

Lokalet er som andre bingoer, slitent og det har neppe vært noen interiørarkitekt innom.

En herre roper bingo og leverer inn bongen sin. Fra å ha vært i bingohimmelen, kommer han gradvis tilbake til virkeligheten og må spise av faktumfatet. Dette opplever nok vår venninne hver dag for hun forklarer diplomatisk at det er en feil blant tallene hans.

Doen fra en brakke

Grønland bingo sorterer under OK bingodrift AS som også eier Møllergata bingo. Her er det ikke noen serveringsfasiliteter, men det kan virke som om det er noe kaffegreier her.

Do-fasilitetene kan minne om de jeg tror du finner i en brakkerigg. Her virker det ikke som de har modernisert siden 80-tallet og har rengjøringsrutiner som sier: «vask en gang i uka».

Når jeg skroller meg gjennom nettsidene og sjekker ut økonomien til Grønland Bingo, blir jeg misunnelig. Her er lønnsomheten meget god, soliditeten god og driftsinntektene i 2017 er de beste på tre år.

grønland bingo 2
Det har nok ikke vært noen interiørarkitekt her på en stund. Foto: Hans Bastian Borg

Ingen bingoer i Oslo vest

Jeg søker også på Bingo i Oslo og finner ut at det finnes ikke bingoer på Vestkanten.  Hva er grunnen til det? Det må være fordi det ikke er lønnsomt. Og hva er grunnen til det?

Er det fordi vestkanten har nok penger og slipper gambling og en form for «The american dream». Er det fordi de heller gambler på børs? Eller er det fordi det ikke finnes drømmende innvandrere på Oslo Vest.

Det kan uansett virke som om de gamle damene er forduftet og at rekrutteringen består av mennesker fra andre deler av verden. Bingoeierne bør nok legge ut de røde løpere for tapere fra andre land langs Norges grenser, som tror de skal tjene en gedigen sum på bingo.

Les mer om Bingo-Oslo.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer