Har du en defekt mobil, en gammel platespiller som ikke vil gå rundt, eller noe annet småelektronisk som ikke virker? Har du lyst til å finne ut om det kan repareres, og samtidig kanskje oppdage at det å fikse slike ting ikke behøver å være så vanskelig?
Da bør du ta deg en tur på neste fiksefest som blir arrangert et sted i Oslo. I går gikk den av stabelen i Marmorsalen på Sentralen, midt i Oslo sentrum.
Kjenn på mestringsfølelsen
En fiksefest for elektronikk er et sosialt og gratis arrangement der folk kan ta med seg ødelagt småelektronikk og reparere det sammen med frivillige fiksere med tekniske ferdigheter.
— Vi kaller det fiksefest, med trykk på fest fordi dette er en sosial læringsarena. Ofte blir det servert kaffe, te, og kanskje en matbit. Vi spiller musikk, og folk kommer for å møtes, lære noe nytt og for å kjenne mestringen og gleden knyttet til å fikse sin egen elektronikk, sier Krister Borge.
Annonse
Borge er styreleder i Restarters Norway, som arrangerer fiksefestene.
— Vi mener reparasjon burde være for alle. Man skal kunne komme på fiksefest uavhengig av alder, bakgrunn eller ferdighetsnivå, og vi går derfor langt for å få folk til å føle seg velkomne, sier han.
— Vi satser på at det skal gå
Fiksefest-arrangementene fokuserer på at man samarbeider og reparerer sammen, snarere enn at de er et sted man kan komme for å få noen til å reparere for seg. På fiksefest kan man også komme for å stille spørsmål knyttet til reklamasjon, resirkulering, hvor man kan kjøpe reservedeler, eller lignende.
— Jeg trenger hjelp til å få koblet dette sammen slik at den fungerer igjen, sier Elin Sørli. Hun har tatt med seg et sett øretelefoner som har to brudd på ledningen. I tillegg har hun kjøpt en bluetooth-dings som hun håper å koble på.
– Jeg har ikke sett en slik før, men vi satser på at det skal gå, sier fikser Steinar.
Steinar er utdannet fagingeniør innen mekatronikk. Det er en del ingeniører her, sier han. Men mange jobber med andre ting og bare liker å fikle med ting.
Vannkoker og kaffekvern
Litt lenger bort treffer vi Mari Hagtvedt Vik. – jeg har tidligere fått hjelp til å reparere en brødrister, men denne gangen har jeg tatt med både vannkoker og kaffekvern, sier hun.
Det skal ofte så lite til for å reparere disse tingene, fortsetter hun. På begge disse produktene var det av/på knappen som var defekt, og det klarte selvfølgelig disse flinke fikserne å reparere.
— Jeg har savnet lukten av nykvernet kaffe i leiligheten. Nå sparer jeg både penger og miljøet ved å fikse istedet for å kaste og kjøpe nytt. Det blir jo en god følelse, sier Vik.
— Folk blir glade i dingsene sine
— Folk blir jo glade i dingsene sine, og de blir ekstra glade når dingsene blir fikset, sier Krister Borge.
Som tidligere nevnt er han styreleder i Restarters Norway, men i dag er han her som fikser. Med seg på lasset har han sønn og sjefsfikser Emrik på syv år.
Video fra aller første fiksefest i regi av Restarters Norway, i 2016:
— Dette er også gøy for de som fikser. Selv om vi har mange flinke folk her, kan det ofte være første gang de for eksempel prøver seg på en defekt platespiller. Når de da lykkes, kjenner de selvfølgelig på en mestringsfølelse. Dette er noe vi forsøker å overføre til de som kommer hit med defekte dingser. Tanken er at de skal få hjelp her, men så langt det er mulig skal de skru og mekke selv – med kyndig hjelp fra oss. Vi vil gjerne vekke fiksegleden hos så mange som mulig, sier han.
— Fiksefestene er populære, både blant de som skal reparere dingser og blant de som stiller lokaler til disposisjon. Derfor har vi arrangert fiksefester på mange ulike steder i byen, og det skal vi fortsette med, sier styrelederen.
Mannen med den 40 år gamle båndspilleren
Fra tid til annen kommer det folk innom med produkter som vekker litt ekstra interesse.
Kaj Gornitzka er en sånn fyr, og i dag har han med seg to produkter som skal fikses. Det ene er en Marshall-høyttaler som har fått kjørt seg på en kafé.
Etter å ha skiftet en kondensator og en sikring er den god som ny. Og de nye delene kostet under fem – 5 – kroner.
— Jeg er mer spent på hva de får ut av denne, sier Kaj. Han peker på en delvis demontert båndspiller av typen Phillips. Innvendig kan man se at den er produsert i februar 1979, så den har nettopp hatt 40-års jubileum.
Flere fiksere med gråstenk i håret kommer bort. Her mimres det rundt å spille musikk på båndspiller i egen ungdom. Det blåses luft, det skrus og vris litt, og etter litt prøving og feiling kan Kaj nok en gang spille av de gamle båndene.
Dagens bredeste smil på Fiksefesten tilhører nok ham.
Neste fiksefest skjer 30. april, på Romsås minigjenbruksstasjon.
Fakta om reparasjonsbevegelsen
Restarters Norway springer ut av London-baserte The Restart Project.