På Xchi Lô baker de ikke flere bagetter enn det som blir bestilt. Foto: Anders Høilund

På plastfiendtlige Xich Lô spiser du med nedbrytbart maisbestikk

Publisert

Xich Lô i Vikaterassen har et mål om at hvis noe skal kastes, skal det være nedbrytbart og kunne gjenvinnes. Derfor bruker de ikke plastbestikk.

— Det her ser ut som plast, men det er det ikke, sier daglig leder og deleier Pierre Xavier Chinniah hos Xich Lô Asian Bakery and Tapas, mens han viser fram noe vi ville tatt for å være et plastkrus.

— Dette er laget av mais for det meste. Ikke av kornet som vi spiser, men av planten. Det kalles vedgeware. Det er hundre prosent nedbrytbart. For fem år siden var vi de første som brukte dette  i Norge. Dessverre er det ingen grossister som har tatt tak, og vi må fortsatt importere selv.

Når vi spør om bestikket kan spises, peker Chinniah på at vår mave ikke er laget for å bryte ned dette, og at det er bedre å la en komposthaug ta seg av jobben.

Pierre X Cinniah med krus fra Vedgevare.

Tusenvis av plastkrus hver dag

— Vi er bare ei lita sjappe. De store, som McDonalds og Deli de Luca, bruker tusenvis av plastkrus og plastbestikk hver dag. Det burde være kriminelt å fortsette med å bruke plast når det finnes et fullgodt alternativ, sier Chinniah bestemt.

— Jeg er oppvokst i Vancouver i Canada, og der er det helt naturlig å tenke gjenvinning. Alle hus der har sin kompostkasse, og slik har det vært i 45 år, minst.

Jobbet for Michelin-restauranter

Chinniah tok utdannelse innen kjemi, fysikk og matematikk før han hoppet over på konditorfaget. Han har blant annet vært leder for det norske konditorlandslaget.

— Jeg har tidligere jobbet for Michelin-stjerne-restauranter. Jeg synes det blir for mye arbeid i forhold til hva vi får igjen. Her på Xich Lô Asian Bakery and Tapas i Vika trenger vi ikke tre kokker bare for å legge pynten på plass på tallerkenen. Men smaken, ferskheten i råvarene og matkunnskapen er der.

Både bakeri og kjøkken hos Xich Lô

Her har de både et bakeri og et kjøkken. Det er veldig uvanlig for et så lite sted. På dagtid leverer de franske bakevarer, med smak av Asia. På kveldstid går i asiatisk tapas med fokus på eget bakverk. Alt lages med vietnamesisk smak, som har en søt-salt-syrlig smak.

— Vårt mål er å levere de beste sandwichene i byen. Alt her er ferskt. Vi baker ikke opp mange surdeigsbagetter og lar de ligge i disken. Trenger vi ti bagetter, så baker vi ti.

Surdeigsfantast

— Surdeig, sier Chinniah, og nå blir han ivrig, — surdeig er ingen greie, det er en prosess.

— Hos oss lar vi deigen heve i 48 til 72 timer før den bakes. Skal vi lage grove bagetter, ligger frøene i den våte surdeigen så lenge at frøene forbereder seg til å åpne seg. Da får kroppen vår lettere tilgang til næringen i frøet. Ellers kommer frøene ut like hele. Det fantastiske melet vi bruker får vi fra en liten mølle utenfor Paris.

Pierre X Cinniah sjekker sitt hjertebarn, surdeigen.

Vi lager alt selv fra bunnen av, fra brød til marinader til ketchup; og vi tilsetter ingen kunstige e-stoffer.

— Jeg er ikke så opptatt av markedsføring

— Vi åpnet i oktober, og det har vært færre folk innom enn det vi hadde håpet, men vi har etter hvert fått mange stamkunder som kommer innom hver dag. I det siste har omsetningen begynt å ta seg opp, og vi har etter hvert sett et mønster det vi har en topp ved lunchtider, og en når folk slutter på jobben. Da er gjerne hele lokalet fullt. Du skjønner, jeg er ikke så opptatt av markedsføring, forteller Chinniah.

Vi har ikke smakt på alle bagetter som blir solgt i Oslo, så vi vet ikke om Xich Lô har lykkes med å lage den beste, men vi har til gode å smake en som har smakt bedre og ferskere enn den vi fikk servert.

 

 

Powered by Labrador CMS