Øyafestivalen blir kjøpt opp, men vil fremdeles styres fra Norge, sier dagens eiere. Illustrasjonsfoto: NRK P3

Øyafestivalen har solgt seg til amerikansk oppkjøpsfond

Øyafestivalen har solgt seg til profittjegere fra USA, det amerikanske oppkjøpsfondet Providence Equity Partners. De norske gründerne sier de vil være medeiere og ha kontroll på driften.

Publisert

– Vi går nå inn i et helt nytt samarbeid med flere ledende europeiske festivaler og det internasjonale kapitalforvaltningsselskapet Providence, gjennom selskapet Superstruct. De norske festivalgründerne vil likevel være medeiere gjennom aksjer de har sikret seg i Superstruct, sier Øyafestivalens bookingsjef Claes Olsen, til Dagens Næringsliv.

Olsen er opptatt av at Superstruct-organisasjonen vil kunne bidra til store utviklingsmuligheter for festivalen, som ellers ikke ville vært tilgjengelige, fordi selskapet blir del av et større nettverk av ledende musikkfestivaler i Europa.

– Vil fortsatt være norske

– Øyafestivalen er en attraktiv samarbeidspartner også internasjonalt, og vi ønsker å være en del av et større nettverk med europeiske festivaler. Festivalen skal fortsatt drives av den samme ledelsen og med samme profil som vårt publikum kjenner, med kontor og daglig virke i Oslo. Øyafestivalen AS, som driver festivalen, vil for ordens skyld fortsatt være et norsk selskap hjemmehørende i Norge, uttaler Olsen, som også er største enkelteier i Øyafestivalen.

Utenom han, er dagens eiere i Øyafestivalen Christian Borger Østlie, Geir Hjorth, Stig-Rune Steiro, Linn Catrine Lunder og Stein Arne Blomseth.

Sprer risiko

– En av de store fordelene med oppkjøpet er at risikoen ikke lenger utelukkende vil ligge på fem enkeltpersoner, sier Olsen til Dagens Næringsliv.

Claes Olsen og de andre eierne av Øyafestivalen blir nå del av en internasjonal festivalgigant. Foto: Oslo kommune/Sturlason

– Jeg tror ikke folk er klar over den enorme risikoen det er med festivaldrift. Ting begynner å bli veldig dyrt og driftsmarginen er minimal. En regnfull dag kan ha stor negativ uttelling, sier Olsen.

Uavhengige festivaler blir kjøpt opp

Festivalbransjen har de siste årene vært i voldsom utvikling, både her hjemme og internasjonalt. Flere etablerte arrangører forsvinner og nye kommer til. Samtidig har mange av de uavhengige festivalene blitt kjøpt opp av store, internasjonale selskaper. Blant andre festivaler i Superstruct-porteføljen er Sónar (Spania) og Sziget (Ungarn).

– Vi i Øyafestivalen har som mål å være en av Europas ledende urbane festivaler, og den ledende festivalen i Norge. For å holde denne posisjonen har vi over lang tid jobbet med et å finne en samarbeidsform som ruster oss godt for framtida i en ekspansiv festivalverden, sier Olsen i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS