Varaordføreren i Oslo, Khamsy Gunaratnam (Ap), tar bilde og skriver teksten mens hun sitter ved møtelederbordet under bystyremøtet sist onsdag. Eirk Lae Solberg står på talerstolen en drøy meter unna. Foto: Privat
Oslos varaordfører postet snapchat av politisk rival fra ordførerbordet mens han holdt innlegg en meter unna
I norsk politisk tradisjon skal ordfører og varaordfører være samlende. I Oslo er tradisjonen kanskje i ferd med å bli brutt. Mens ordfører Marianne Borgen (SV) leder bystyremøtene, sitter varaordfører Khamsy Gunaratnam (Ap) ved siden av med mobilen og snapchatter om andre politikere.
Bildet er hentet fra bystyremøtet sist onsdag. Det er Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg som utsettes for en snapchat fra Oslos nest fremste tillitsvalgte, Arbeiderpartiets varaordfører Khamsy Gunaratnam. Høyrepolitikeren står på talerstolen, om lag en meter unna ordførerbordet, og holder et innlegg.
— Det er opp til ordfører Marianne Borgen (SV) å avgjøre hva som er god møteledelse. Jeg registrerer at Khamsy Gunaratnam sitter ved siden av Borgen, og da antar jeg at ordføreren vet hva varaordføreren holder på med. Utover det ønsker jeg ikke å si noe mer, sier Lae Solberg til VårtOslo.
— Det er ekstremt ubehagelig
Men VårtOslo vet at flere bystyrepolitikere, særlig i Høyres bystyregruppe, er opprørt over at Arbeiderpartiets varaordfører tilsynelatende er mer opptatt av å være på snapchat enn å være en del av møteledelsen i bystyresalen.
— Det er ekstremt ufint og taktløst. Det er svært ubehagelig å vite at man blir snikfotografert av varaordføreren skrått bakfra mens man står på talerstolen. Jeg forsøker jo å holde seriøse innlegg under bystyrets møter. Men ingen sier fra om at dette er ubehagelig. Dette har varaordfører Gunaratnam holdt på med i hvert eneste møte siden hun ble valgt i 2015. Men jeg ønsker ikke at du skriver hvem jeg er. Det blir bare ubehagelig for meg, sier en av de opprørte bystyrerepresentantene til VårtOslo.
Annonse
Arbeiderpartiets varaordfører Khamsy Gunaratnam stiller seg helt uforstående til at noen reagerer på hennes oppførsel når VårtOslo konfronterer henne. Men hun bekrefter at hun hyppig legger ut snapchat under bystyremøtene.
— Jeg forsøker å nå ungdom
— Jeg bruker sosiale medier aktivt for å nå ungdom. Jeg forsøker å få flere unge interessert i politikk, og da poster jeg på snapchat fra bystyremøtene, sier Arbeiderpartiets varaordfører.
— Men tror du virkelig at et bilde av Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg, med karakteristikken fra deg; "Gruppelederen i Høyre velger bare å snakke om det negative. Bra det er vi som styrer byen da", er egnet til å øke engasjementet blant Oslos unge innbyggere?
— Jeg har brukt sosiale medier omtrent i hvert eneste bystyremøte. Det er mulig du ikke forstår deg helt på sosiale medier. Men dette er ganske nytt for mange, og det er en måte å kommunisere på som mange andre også gjør under bystyremøtene. Jeg vil nå ungdom og bruker sosiale medier for å øke det politiske engasjementet, sier Khamsy Gunaratnam.
— Men ser du ikke at varaordføreren har en helt annen rolle enn de vanlige representantene som sitter i salen. Du sitter som Oslos nest fremste tillitsvalgte på podiet ved siden av ordføreren og er en del av møteledelsen. Er dine bilder og tekst på snapchat forenlig med å være en samlende figur og god møteleder som ivaretar alle partier?
— Jeg kan ikke se at jeg gjør noe galt. Hvis noen reagerer på det jeg gjør, så får de komme til meg og si fra. Så får vi diskutere hva vi gjør i bystyrets forretningsutvalg. Jeg bryter jo ingen regler, sier varaordføreren.
— Bystyret har ingen regler
VårtOslo stilte ordfører Marianne Borgen (SV) spørsmål om varaordførerens oppførsel er i tråd med god møteledelse i bystyret. Varaordfører Gunaratnam sitter rett ved siden av Borgen mens ordføreren leder møtene.
— Bystyrerepresentanter, ordfører og varaordfører har selv en forpliktelse til at en påser at en ikke støter noen i forhold til det som legges ut i sosiale medier. Dette har ikke vært diskutert tidligere. Oslo har ikke noe regelverk rundt bruk av sosiale medier under bystyremøter, og det har ikke tidligere vært ytret ønske eller behov for dette, sier ordfører Marianne Borgen.
VårtOslo vet at mange i Høyres bystyregruppe er opprørt over varaordfører Khamsy Gunaratnams bruk av mobiltelefonen mens de står på talerstolen og holder innlegg. Men Høyres gruppe har besluttet at de ikke ønsker å kommentere saken utover kommentaren fra Eirik Lae Solberg.
— Bystyret er et stort kollegium som skal jobbe tett og godt sammen for byens beste. Dersom noen føler seg krenket av et bilde eller en kommentar, så ønsker jeg at de sier ifra om dette. Gruppeledere, varaordfører og ordfører har et spesielt stort ansvar for å sikre en god dialog om dette, slik at ingen skal føle seg utsatt eller krenket, sier Borgen.
— Varaordføreren må bruke nettvett
Frps gruppeleder Carl I. Hagen har lang fartstid fra både bystyret og stortinget. Når VårtOslo viser ham snapchat-bildet av Lae Solberg på talerstolen, er ikke Hagen særlig overrasket.
— Nei, sosiale medier er kommet for å bli i vårt samfunn. Det er mange som bruker det. Også i bystyresalen, sier den rutinerte politikeren.
— Men er det ikke en forskjell mellom de som leder møtet fra ordførerpodiet og vanlige representanter i salen?
— Jo, det er det. Og litt ufint er dette. Men jeg ønsker ikke å innføre noen nye regler. Her må folk, inkludert varaordføreren, bruke nettvett. Som sagt, det er ufint av henne, men ikke noe jeg eller Frp kommer til å gjøre noe med. Varaordføreren får selv vurdere hva som er innenfor god skikk og bruk, sier Hagen.