påfuglen - ekstriør
Lokalene til kunstnerkollektivet Påfuglen vil i løpet av sommeren bli jevnet med jorden. Foto: Christian Boger

Påfuglen, Oslos største kunstnerkollektiv, på Grünerløkka, står uten lokaler etter sommeren

Kunstnerkollektivet Påfuglen er Oslos største med 63 leietakere. Fra og med juli står kollektivet uten lokaler, da bygget de holder til i Nordre gate på Grünerløkka skal jevnes med jorda.

I over et år har kameratene Torstein Knutson og Ask Rosseland stått på både natt og dag for å etablere et skikkelig tilbud til hovedstadens kunstnere. Gjennom etableringen av kunstnerkollektivet Påfuglen, på nedre Grünerløkka har de to skapt et tilbud, ikke bare til billedkunstnere på jakt etter lokaler, men også artister som trenger plass til lydstudio og til klesdesignere.

I løpet av sommeren skal gården i Nordre gate, hvor de holder til, jevnes med jorda for å gi plass til et splitter nytt leilighetskompleks med 40 leiligheter. Fra juli står derfor kollektivet uten lokaler.

En vanskelig situasjon

— Vi har i og for seg vært klar over at vi ville havne i denne situasjonen fra den gang vi fikk benytte lokalene av eieren, Aspelin Ramm, og har hatt et veldig godt forhold til dem hele veien.  Det å skaffe nye lokaler har vært mye mer utfordrende enn det vi hadde regnet med, forteller Rosseland.

pafuglen
Etter sommeren står kunstnerkollektivet Påfuglen i Nordre gate og ildsjelene Torstein Knutson (t.v) og Ask Rosseland uten lokaler. Foto: Christian Boger

De to ildsjelene har i lengre tid vært i kontakt med flere store eiendomsselskap i hovedstaden for å forsøke å få tak i nye lokaler, men har foreløpig uten suksess.

— Vi har opplevd interesse fra flere av de store eiendomsselskapene. Det virker som de er interessert i å gi oss en plass i deres planer, men foreløpig har vi ikke fått noe konkret tilbud. Nå begynner det å haste å finne lokaler, om vi ikke skal stå på bar bakke før sommeren, forklarer Rosseland.

— Stort behov for et slikt kollektiv

Påfuglen har blitt et svært attraktivt tilholdssted for hovedstadens kunstnere. I tillegg til dagens 63 leietagere, er interessen fra andre kunstnere enorm.

— Det er ingen tvil om at vi er et velkomment tilbud for kunstnere på jakt etter lokaler. For øyeblikket har vi et sted mellom 50-100 kunstnere på venteliste. Det viser hvor stort behovet er, sier Knutson.

påfuglen - Jørgen Ringstrøm
Maleren Jørgen Ringstrøm er en av de som vil stå uten lokaler når Påfuglen rives til sommeren. Foto: Christian Boger

De to kunstnervennene peker på at det står en rekke tomme bygg rundt om i hovedstaden som burde egne seg utmerket til deres bruk.

Frykter kunstnerflukt fra Oslo

Rosseland legger ikke skjul på at han synes byens politikere er svært lite engasjert i å legge forholdene til rette for kunstnere. Han frykter nå at kunstnere vil bli nødt til å reise ut av byen for å skaffe seg lokaler, for eksempel til Asker og Drammen.

Blant kunstnerne som kan miste sitt tilholdssted ved Påfuglen, er musikeren Stella Mwangi og klesdesigneren Baron von Bulldog.

Kommunen bruker alle tilgjengelige arealer til atelier

Hos direktør for kulturetaten i Oslo, Hilde Barstad, er det ingen øyeblikkelig hjelp å hente. Til tross for at direktøren har stor forståelse for utfordringene kollektivet opplever, har kommunen ingen muligheter til å hjelpe til på nåværende tidspunkt.

— Slik det er nå har vi dessverre ingen lokaler å tilby Påfuglen. Alle lokaler vi rår over er allerede i bruk som atelier, forklarer hun.

Barstad undres også over kunst- og kultursektorens sterke trang til helst å ha lokaliteter innenfor Ring 1.

Hilde Barstad
Direktør i kulturetaten, Hilde Barstad, beklager at etaten ikke har noen ledige lokaler å tilby Påfuglen. Foto: Privat

— Det er mange fantastiske steder i denne byen som gjerne vil ha kulturaktivitet hos seg utenfor ring 1, påpeker hun.

Byrådet kommer med kunstplan

Barstad viser for øvrig til at bystyret har bedt byrådet utarbeide en kunstplan for byen. Denne planen er nå under utarbeidelse. Hun mener det er viktig at kunstnermiljøene i hovedstaden kommer med innspill til denne, slik at man kan få et godt sluttresultat.

— Vi er i ferd med å skaffe oss en god oversikt over behovet for atelierer og øvings-, produksjons- og visningssteder for kunst og kultur i byen. På sikt har vi som et mål å utarbeide en egen kommunedelplan for kunstnerisk aktivitet og arealbehov, sier hun.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer