Nye bydeler vokser frem i hovedstaden, og folk betaler mer enn noensinne for å bo. Tett, høyt og urbant som her i Bjørvika. Foto: Wikimedia/A.Baekken

Vi bor tettere og høyere enn før. Utstillingen "Visning" handler om Oslos nye boliger

Oslo har vært en av Europas raskest voksende byer de siste årene. Vi bor høyere og tettere enn før. Nå kan du gå på "Visning" - Nasjonalmuseets nyeste utstilling som åpnet i helga.

Publisert

Får Oslos førstegangskjøpere og andre boligsøkere kvaliteten de betaler for i jakten på et eget hjem? Er boligen forvandlet fra et hjem til et investeringsobjekt? Legger dagens boligpolitikk til rette for gode boliger for folk flest?

Hvordan påvirker den raske befolkningsveksten Oslos boliger? Det er mange spørsmål utstillingen "Visning" vil diskutere og forsøke å gi noen svar på. Utstillingen vises på Nasjonalmuseet – Arkitektur og åpnet fredag 27. april.

Oslo har de siste årene vært blant Europas raskest voksende hovedsteder. Boligene i byen har blitt bygget stadig raskere, høyere og tettere for å holde tritt med befolkningsveksten. Utstillingen "Visning" har valgt ut over 20 boligprosjekter fra hovedstaden de siste ti-femten årene.

Utbyggingen på Sørenga startet i 2009, og var ferdig i 2017 Foto: Annar Bjørgli

Utstillingen viser hvordan urban bokvalitet ikke bare handler om kvadratmeter bolig, men mer om uteområder, nabolag, dagslys og planløsninger. Utstillingen viser også et knippe boligprosjekter fra andre europeiske storbyer som Wien, Berlin og København. Kan andre måter å organisere boligbyggingen på gi bedre boliger, og dermed bedre livskvalitet, spørres det.

Nina Frang Høyum. Foto: Nasjonalbiblioteket

Nina Høyum har vært leder for prosjektgruppa for utstillingen.

— Dette er en utstilling vi lenge har hatt lyst til å lage. Utstillingen bør fenge interessen hos mange, alt fra førstegangskjøpere på boligmarkedet, til arkitekter og utbyggere, sier Høyum.

Fortetting er et av temaene

— Det er Oslo kommunes boligstrategi å bygge tettere og høyere rundt kollektivknutepunkt, som rundt T-banen på Ensjø. Der den tidligere bilbyen lå, med bilforhandlere på hvert gatehjørne, har det nå vokst fram en boligby. Fortetting av boliger er et av temaene i utstillingen, sier Nina Høyum.

Utstillingen ser også på hvordan leilighetene er utformet. Størrelsen på leiligheten handler ikke bare om kvadratmeter. Hva som skjer med lys og luft når takhøyden senkes til 2,40 meter, slik tilfellet ofte er i nye leiligheter i Oslo, er også en del av utstillingen. Publikum kan selv få kjenne på forskjellen: 2,40 meter under taket, eller 3,50.

Det er flere som bor alene i byen nå enn tidligere, og utstillingen tar også opp alternative boformer.

Utstillingen er organisert rundt fire temaer som påvirker boligens utforming og beboernes livskvalitet.

Fra Kværnerdalen, et boligprosjekt påbegynt i 2006, og planlagt ferdig i 2020. Foto: Annar Bjørgli
  • Temaet økonomi, ser på hvordan toromsboligene i Oslo forandres med endringer i økonomiske betingelser og byggtekniske regelverk.
  • Temaet bo sammen tar for seg fellesskap og delingskultur i både eldre og nyere boligprosjekter.
  • Arkitektur setter søkelys på viktige ting som lys, luft, takhøyde og utsikt.
  • Temaet miljø diskuterer nødvendige endringer for en bærekraftig utvikling: gjenbruk, økologi og helse.

Utstillingen er produsert av Nasjonalmuseet i samarbeid med arkitektene Helen & Hard.

Powered by Labrador CMS