Jan Hauger tar fatt på sin åttende våropprydning med ruskenaksjonen. Foto: Kristijan Velkovski

Oslofolk kaster to tonn søppel på gata hver dag. Nå kan du være med å rydde opp

Publisert

I slutten av april starter ruskenaksjonen. Byens supervaktmester og ryddegeneral, Jan Hauger, ønsker seg ende flere deltagere enn i fjor og i forfjor.

Sammen for en renere by, er ruskenaksjonens motto. Ruskenaksjonen har etter 40 år blitt en godt innarbeidet tradisjon i hovedstaden.

I 2016 var 100 000 barn fra barnehager og skoler i alle byens bydeler med. Det gjaldt også en rekke borettslag og sameier. I år starter aksjonen den 26. april. Til den offisielle oppstarten på Rådhuset kommer ordfører Marianne Borgen, og dit kommer barnehagebarn fra hele byen.

Alle rydder i sitt nærmiljø

— Konseptet går ut på at alle rydder i sitt nærmiljø, i borettslaget og på skoleveien. Grønmo vekt tar imot søppel gratis fra ruskenaksjonen i perioden fram til 17. mai, hvis man på forhånd har meldt seg på ruskenaksjonen, forteller ruskengeneral Jan Hauger.

Nytt av året er at ruskenaksjonen har fått russen med seg på laget, og Hauger har fått godkjent en egen rus(s)kenknute i statuttene for russen. Den oppnås ved å stå ved en søppelbøtta og rope hurra hvis noen kaster søppel oppi.

— Ruskenaksjonen er ikke bare ren ryddedugnad, den er også holdningsskapende. Her får barna lære seg å ikke kaste søppel på gata eller i naturen, forteller Hauger.

Noen har sendt inn en melding via rusken-appen, og Ruskenpatruljen rykker ut. Foto: Kristijan Velkovski

Ruskenpatruljen er hele Oslos supervaktmestre

Resten av året er det Ruskenpatruljen som fjerner søppel og skrot, og folk flest i hele byen kan kontakte dem.

— Hver dag kaster Oslos befolkning over to tonn med søppel på gata. Ruskenpatruljen kommer så fort de kan, om du melder inn om søppel eller skrot som er til sjenanse, sier ruskengeneralen.

— Den letteste måten å komme i kontakt med Ruskenpatruljen er å benytte seg av rusken-appen. Ta et bilde av søppelet og send det til patruljen.

Våren er den travleste tiden

— Tiden etter at snøen forsvinner er den mest hektiske tiden på året, sier Lubos Sikela, en av åtte ansatte i Ruskenpatruljen.

I fjor kom det inn over 6000 henvendelser til Sikela og de andre i Ruskenpatruljen. De jobber på skift for å holde skrotet unna livet. Stadig vekk melder Ruskenpatruljen melder fra dersom en av kommunens etater eller om en gårdeier har ansvaret for å fjerne søpla fra et sted.

Europas reneste by

Rundt 200 millioner kroner bruker kommunen hvert år på å holde det offentlige rom ryddig og pent. Oslo har satt seg som mål å bli Europas reneste by, ifølge Hauger.

Rusken samarbeider også med Kirkens bymisjon. Gjennom tiltaket Lønn som fortjent rydder rusmisbrukere sentrum for søppel.

 

Sammen for en renere by
Sammen for en renere by
Sammen for en renere by
Sammen for en renere by
Sammen for en renere by
Sammen for en renere by
Sammen for en renere by
Sammen for en renere by
Sammen for en renere by
Powered by Labrador CMS