Oslobandet Astrobabes er ute på Spotify med "Jævla homo". 29. september slippes EP`en "Desperat" på Vaterland. Foto: Aleksander Espelid

Oslobandet Astrobabes skal erobre verden med låten "Jævla homo"

Det er ikke én enkel, ferdigtråkket sti å gå fra øvingsrommet på Kalbakken ungdomsklubb til en låt på globale Spotify. Men med låta "Jævla homo" er pønkrockbandet Astrobabes klar for verden.

Publisert


Man sikter, peiler seg inn og satser på å treffe, men hvor mange gjør egentlig det? Hvilke låttekster vil fungere? Hvilken sjanger velger man? Og kanskje enda viktigere; hvordan gjøres dette?  Vi møter oslobandet Astrobabes bestående av Tarjei Westby, Espen Hagås, Petter Brønstad og Andreas Kjelstrup.

De har nylig har sluppet låten “Jævla Homo”. Og mener selv de er et skikkelig osloband med røtter godt innenfor ring 3. Det viser seg å være en sannhet med visse modifikasjoner.

— Vi har faktisk et sort får blant oss. Vokalisten vår, Tarjei Westby, innvandret fra Nesodden for ti år siden, og jobber fortsatt hardt for å passe inn. Resten av oss kommer fra hver vår side av byen, om enn forholdsvis sentrumsnært, og passer derfor veldig godt inn, forteller Astrobabe-medlem Petter Brønstad til VårtOslo.

Slippfest for "Desperat" på Vaterland

— På deres nettside kommer det frem at dere hater mye, men hva elsker dere?

— For tiden har vi en forkjærlighet for å spille pønkrock, men vi er også veldig glad i vennene våre som driver med det samme. Blant dem vi elsker bør vi nok nevne Forgetaboutit, Pappasaft, Blomst, Økern Yacht Club, Anti-Lam Front, Prikkedöden, Kompass, Norsk Råkk, Still Shaking, Syden, Rabagast, Freedumb, Dårlig Hjort og Pay to Breathe, siden (nesten) samtlige har sluppet musikk i år, og siden flere av dem også holder ut med å øve i samme bygg som oss, sier Petter Brønstad på vegne av resten av Astrobabes.

Astrobabes energiske pønkrock har blitt sammenlignet med det legendariske, amerikanske hardcorebandet Fugazi. Foto: Paul Moen

— Tilfeldigvis har vi spilt med flere av dem nevnt ovenfor i år også, og vi tar med Kompass og Rabagast på vår egen releasefest på Vaterland 29. september.

— Hvilken sjanger dekker deres musikk?

— Pønk? Rock? Pønkrock? Vi er egentlig ikke så veldig opptatte av sjangerbegrepet, men vi er et band som ifølge Evig Lyttar passer best «i en mørk, svett kjeller sammen med 200 av dine nærmeste venner». På den måten er det kanskje heller stemningen, og ikke sjangeren, som er betegnende for hvordan vi ønsker å framstå, mener Petter Brønstad.

— Ikke kall noen homo. Ikke jævla homo heller!

— Hvem er sangens innhold, "Jævla homo" ment for?

— Den handler i stor grad om hvordan vi snakker med hverandre og at det bør finnes grenser; det er ikke alt vi kan godta som skjellsord, særlig ikke med tanke på hvor mange gode skjellsord som finnes. «Homo» er ikke i boka vår med negativt fortegn, og derfor er det heller ikke et skjellsord. Ikke kall noen av oss «jævla homo», finn på noe annet. Ikke kall noen andre «jævla homo», heller, sier Astrobabe-medlemmet strengt.

� Vi ønsker oss flere skeive folk og single damer på første rad, sier Astrobabes. Foto: Erlend Lånke Solbu

— Hvilken sjanger dekker deres musikk?

— Pønk? Rock? Pønkrock? Vi er egentlig ikke så veldig opptatte av sjangerbegrepet, men vi er et band som ifølge Evig Lyttar passer best «i en mørk, svett kjeller sammen med 200 av dine nærmeste venner». På den måten er det kanskje heller stemningen, og ikke sjangeren, som er betegnende for hvordan vi ønsker å framstå.

— Ryktene går om at Bergen har fått bystatus

— Det er gitaristen vår, Petter Brønstad, som har skrevet låta. Å navngi en låt uten å bruke en av de mest sentrale frasene i refrenget er i våre øyne skandale, så vi anbefaler alle å lytte til den på Spotify, oppfordrer Petter Brønstad.

— Kan vi se dere på noen scener om kort tid?

— Vi kan sees på flere scener om forholdsvis kort tid, og viktigst er Vaterland 29. september. Da har vi releasekonsert for "Desperat" EP, og deler scene med Rabagast og Kompass. Vi har dessuten en stor overraskelse på lur, i den grad den ikke alt er lekket til omgangskretsen vår og videre til media allerede.

Astrobabes har ettehvert opparbeidet seg et solid rykte som liveband både i hovedstaden og andre deler av landet. Foto: Aleksander Espelid

— Etter dette skal vi spille i flere landsdeler i løpet av høsten og neste år, og dette blir en stor utfordring for oss som ikke kjenner distrikts-Norge så godt. Vi kan ikke røpe noe kategorisk om scener og byer ennå, men vi registrerer at enkelte hevder at Bergen har fått bystatus og at de derfor hevder at de ikke lenger er en del av distrikts-Norge der borte, sier Brønstad.

— Ønsker oss skeive folk og single damer

—Hvem står helst på 1. Rad på deres neste konsert?

Der står som regel en fyr som heter Ronde, han er utrolig god til å gå på pønkeshow! De som dessverre ikke står der i stor nok grad er skeive folk og single damer som blir skremt bort av vår desperate frontmann på første låt. Vi ønsker oss flere skeive folk og single damer på første rad.

— Vi ønsker oss flere skeive folk og single damer på første rad.

— Ellers vil vi veldig gjerne få trekke fram Inger Lise, alle vet hvem hun er, og hvor utrolig viktig hun har vært som samlingspunkt i miljøet som har vokst fram de siste par årene. Hun er også veldig god til å være på første rad, og en svært viktig bidragsyter til at det i det hele tatt er et miljø å snakke om, sier Petter Brønstad.

Astrobabes på Øya 2020?

— Hvordan er veien fra et typisk øvingsrom på Kalbakken ungdomsklubb til en låt på Spotify? Tror dere denne veien er lettere eller vanskeligere i Oslo?

— Veien fra øvingslokalet til Spotify er neppe lengre i Oslo enn andre steder, der kan man publisere låter selv når de er spilt inn. Internett er snarveien til kunnskap om hvordan dette blir gjort, og vi tror kanskje at Oslo-band har flere ressurser rundt seg som gjør det lettere å sile ut hvilken informasjon som er nyttig enn band fra distrikts-Norge, for eksempel har.Det er flere musikkstudioer i Oslo enn i mange andre byer, det er nok heller veien hit som er den lengste, uten at den i seg selv er noen milepæl eller at det finnes noen krav for å møte opp i et slikt lokale, mener pønkrockeren.

— Hvor er dere helst om 2 år?

Om to år bør vi ha oppnådd samtlige av punktene i den hårete framdriftsplanen vår. Vi kan ikke røpe så mye av innholdet i Øya 2020, som dokumentet heter, men vi kan røpe at Claes Olsen foreløpig ikke har ringt. Dette er for øvrig en mye mer gjennomarbeidet og prosessorientert framdriftsplan enn det Atle Brynestad & co. kokte sammen i Lyn da de skapte FC Lyn Oslo, med visjon om en gang å skape et «FC Oslo», inspirert av FC København. Lyn brukte to år fra Tippeligaen til sjettedivisjon, og vi har planer om å ta et like stort steg i motsatt retning de neste to årene, asvlutter Petter Brønstad.

Powered by Labrador CMS