Sibille Gamst (t.v) og Kristin McAdam jobber på den tysk-norske skole i Sporveisgata i bydel Frogner, og nøt sola på en benk i Stensparken fredag. – Vi bruker parkene etter jobb, i stedet for å gå på cafe for å prate, sier de to.

Vinterønsker fra oslofolk: – Flere benker, vindskjermet bordtennis, snøballblinker og bålplasser i parkene

Hva trengs i nabolaget, i parkene og grøntområdene for innbyggere som verken liker ski eller skøyter? Les alle forslagene vi fikk inn fra oslofolk.

Publisert

Til helgen er det meldt knallvær, strålende sol og ganske mange kuldegrader i Oslo-området. Samtidig gjør strenge koronarestriksjoner at helsemyndigheter og kollektivselskapet Ruter oppfordrer til utfart i nærområdene. Hold dere i nabolaget, er oppfordringen.

VårtOslo har etterlyst forslag som kan bidra til hygge og glede i nettopp nabolagene i vinterværet. Det raser inn med gode forslag på sosiale medier, tiltak for å få bedre vinterliv også for dem som ikke nødvendigvis har skøyter eller ski på beina.

Bålpanner i byens parker etterlyses av mange.

Snøballblinker og bålplasser

Ellen i bydel St. Hanshaugen har flere knallgode og originale forslag som kan gjøre vinterdagen triveligere for store og små.

«Gi butikker og kafeer forenklet mulighet til å ha varmestuer og uteboder med enkel servering på fortau, plasser og i parker på søndager uten at de må leie plass av kommunen og søke og så videre,» skriver hun.

Ellen foreslår også snøballblinker som store dartskiver i parker og bålplasser i parkene med benker rundt. Hun mener dessuten det er viktig for gående og løpende at det strøs bedre på stier og fortau.

Ida og Jeppe Damsleth Heldaas akte i Carl Kjelsens park på Sogn i helga. Mandag var de i Korketrekkeren.

Mer aking

Pål Heldaas på Vinderen forteller at det kjøres snøkanoner på jordet ved bensinstasjonen på Bogstad. Snøkanoner bør brukes flere steder for å lage akebakker, mener han:

«Det det hadde vært supert med tilsvarende ved Mølla, Carl Kjelsens park og damefallene fra Sognsvann og Skøyen skole osv.,» skriver han.
I helga akte han og familien i Carl Kjelsens park på Sogn. Mandag var de i Korketrekkeren ved Frognerseteren.

«Heia benk!»

Mange foreslår flere benker. Kortere avstand mellom hver benk på gangstier og turstier i sentrum gir eldre og andre med funksjonsnedsettelse bedre kår. Da kan man komme seg litt lenger enn til nærmeste benk.

«Ja, heia benk! Kan også brukes av unge og friske til en kaffepause utendørs,» kommenterer en leser på en av trådene som handler om benkebehovet.

Adam Smith bor på Torshov og sykler til treningsparken utenfor Fagerborg skole for å trene. Han bruker Torshovdalen og Akerselva som rekreasjonsområde i helgene med familien på fire.

Tappetårn?

Selv om en god andel av Oslos befolkning antakelig regner seg som ski- og skøyteelskere, finnes det motstemmer. En av tilbakemeldingene på VårtOslos søk etter alternative vinteraktiviteter, er rett og slett tappetårn. Hvordan skjenkebevilling skal ordnes, er ikke foreslått i kommentaren.

Maren Sæbø er blant dem som er skeptisk til å snølegge i parker.

«Det er alt for mye ski i fellesområder inne blant bebyggelsen allerede, og da blir det mindre plass til oss på beina. Ja, og så bør andre tilbud åpne snart, som svømmehaller. De kan gjerne få bedre åpningstid året rundt. Samt tappetårn, som foreslått over,» skriver hun.

Flere benker! sier oslofolket.

Grønt gress ...

Audun i bydel Stovner er også blant dem som tenker sitt om snø.

Han foreslår «høyere utetemperaturer slik at snøen smelter og gresset blir grønt. Kanskje rundt 25 grader så vi kan sitte i parkene. Den politikeren som får til dette får min stemme,» slår han fast.

Andre er opptatt av motorisert mobilitet med og uten elektrisitet.

«Åpne for biler og flere parkeringsplasser. Det gjør at folk blir mer mobile igjen og tar byen i bruk. I tillegg til å sette bomringer på vent,» foreslår en innbygger på vestkanten.

Smått er godt

Et forslag om å rydde og pusse opp en liten lekeplass over veien fra Jordal er supplert med ønsket om å rydde i en liten skog bak Etterstadgata barnehage hvor det er bygd en enda mindre lekehytte.

«Tenker at det hadde vært fint å skape flere slike mindre skjermede lekesteder som har litt tak og kan brukes året rundt,» skriver vedkommende.

Trafikkfarlige returpunkter

Råd om hva som bør fjernes fra parker og uteområder, har også kommet inn på sosiale medier. Blant forslagene er å ta bort det en innbygger kaller «desentraliserte søppeldynger, med det grønne navnet returpunkter» som hun mener skaper trafikkfarlige situasjoner nær lekeplasser og barnehager. Vedkommende skriver: «De fungerer ikke, og forsøpler vårt nærmiljø. Få dem fjernet så vi kan nyte byens parker igjen.»

«Kan de ikke begynne med å hente snøen på fortauene,» spør Lasse i bydel Frogner.

Flere nevner behovet for offentlige toaletter ute i parker og nær grøntområder.

«Det er grisete med all den menneskelige avføringen i Gamlebyens parker, vi sier ifra jevnlig men ingenting blir gjort,» poengterer en innbygger i Gamle Oslo.

Lys eller ikke?

I en tråd under en facebookgruppe i Gamle Oslo er det uenighet om belysning av stien i Svartdalsparken. En turgåer vil ha mer lys, mens en jogger er uenig og opplyser at Svartdalsparken består av urskog, og at den ikke bør utsettes for det han kaller lysforurensing.

«Det er veldig fint å gå/løpe der både med og uten hodelykt for å oppleve et lite stykke mørk skog midt i byen,» foreslår han.

Ball under tak

En Gamlebyen-innbygger etterlyser flere lekeplasser som det går an å bruke hele året samt flere baner for ballspill, gjerne under tak, slik at de kan benyttes vinterstid.

«Kommunen og bydelen bør også få fingeren ut og bygge en betongskatepark på Jordal,» mener han.

Nils i bydel Frogner kommer med ideen om å lage enkle, permanente orienteringsposter for familier i parker og friområder som Frognerparken og Bygdøy.

Berit i Gamle Oslo vil ha permanent grill i Klosterengaparken, og gjerne litt lys langs stien fra øverst ved skarpretterboligen og ned.

«Det er veldig mørkt der,» understreker hun.

En annen i tråden støtter henne, og mener det er litt «skummelt» for barn og unge allerede tidlig på ettermiddagen.

«Jeg har tidligere vært i kontakt med flere bystyremedlemmer ang mulighet for både basketbane og bordtennisbord på Klosterenga slik at også de eldre barna kan ha noe å drive med. Utegriller ville helt klart vært populært (...). Det samme med treningsapparater (Tuftepark). Det er en stor vegg på en bygård mot Klosterenga som hadde vært genial som buldrevegg,» legger hun til.

En annen leser foreslår fotballbane på tomta som står tom der Brakkebygrenda lå, i St. Halvards gate 27. Forslaget får mange likes.

Lune bordtennisbord og skøytedisco

Mange etterlyser flere bordtennisbord. De er små og uproblematisk å fjerne snø fra. Vintervær ergo ingen hindring.

Daniel på Kampen har lenge tenkt at noen burde finne opp et bordtennisbord med vindskjerming: «Mulig et som også gir varme så det kan brukes om vinteren? Evt. 2 bord innenfor et slikt "system/hus" som også har lys?» foreslår han, og legger litt seinere til at materialet må være gjennomsiktig.

Maria i Frogner bydel foreslår lyskunstutstilling på haugen ovenfor Uranienborg skole eller på Hartvig Nissen skole, gratis utekino streamet på en vegg i skolegården og skøytedisco.

Livskvalitet for hunder og beboere

En hundeeier som pleier å gå tur på Sørenga, vil gjerne at kommunen gjør Sørenga bru hundevennlig.

«Trappetrinnene er laget av jern-rist som er utrolig skarp! Skarpere enn de "vanlige" på togstasjoner og sånt. Sikkert bra skli-sikring den ene måneden det er frost i året, for folk med veldig tykke grove skosåler,» men altså ikke noe særlig ideellt underlag for potene til hunden hans.

Det er også litt mer grunnleggende innspill for bedring av livskvaliteten i byen ute og går i kommentarfeltene.

«Generelt så trenger Gamle Oslo bydel en boligreform. Alle som bor her hadde hatt godt av ett eller flere bydelshus, hvor en kan møte naboer, idrettsutøvere, kunstnere, lokere og stukere. Boligreform nå!» er kravet.

Her er flere forslag:

  • Benker og doer og kanskje en matvogn eller to?
  • Ballbinge ved Lodalen buss-stoppet på Tøyen.
  • En lun krok med tak over i Vålerengaparken. Med sklie, skøyteis og strødd gangvei slik at uføre kan komme seg frem.
  • Boder som selger donuts og kakao.
  • Sett inn flere t-baner og busser og la folk parkere bilene sine uten å få bøter.
Powered by Labrador CMS