Stine Foss (30) og samboer Thomas Sagen (33) i bilen Stine leide med to pedalsett i vinter.

Stresset av øvelseskjøringa? Gaustad-beboer Stine (30) leide en bil med to pedalsett

Er øvelseskjøringa i Oslos gater litt for spennende? Når Gaustad-beboer Stine Foss (30) skulle øvelseskjøre med samboeren i vinter, leide hun en kjøreskolebil med to pedalsett via en bildelingstjeneste.

Publisert

Slik forsikret hun seg om at samboer Thomas Sagen (33) kunne trå til ved behov under øvelseskjøringen.

— De to pedalsettene var en betryggelse for meg som øvelseskjørte og for Thomas som satt i passasjersetet. Da kunne Thomas hjelpe meg hvis det skjedde et eller annet, sier Stine til VårtOslo.

I vinter tok Stine kjøretimer med kjøreskolen Kör. Der fikk hun vite at de leier ut to biler med to pedalsett via bildelingstjenesten Getaround (tidligere Nabobil).

Når Stine skulle øvelseskjøre med Thomas, leide hun derfor en av disse bilene via Getaround-appen. Nærmere bestemt en Nissan Leaf el-bil. — Bilen hadde også et ekstra speil og L-skilt, så egentlig alt som jeg trengte for å øvelseskjøre, sier Stine, som bor ikke langt unna Rikshospitalet på Gaustad.

Her ser vi det ekstra pedalsettet i en av Kör-bilene.

To biler å velge mellom

Man kan leie to av Körs kjøreskolebiler via Getaround: En Nissan Leaf el-bil med automatgir og en Nissan Qashqai bensinbil med manuelt gir.

Begge har en gjennomsnittlig leiepris på 173 kroner timen ifølge Getaround. Fordi Stine var elev hos Kjör fikk hun 100 kroner i rabatt per gang.

— Det var veldig enkelt å hente bilen, for den står ved Carl Berner og man åpner den med appen. Den var fulladet før jeg hentet den og Nissan Leaf er en veldig god bil. Det var også den sammen bilmodellen som jeg kjørte med i kjøreundervisningen med Kör, forteller Stine.

Populært tilbud

Kör-bilene med to pedalsett har vært tilgjengelige hos Getaround fra desember 2021, opplyser August Grønli, Getarounds sjef for forretningsutvikling i Nord-Europa, til VårtOslo.

Kör-bilene har vært utleid omtrent 50% av tiden de har vært tilgjengelige, totalt 85 ganger siden desember, som er cirka det samme som utnyttelsegraden til andre leiebiler fra bedrifter i Getaround. I tillegg kan man leie biler fra privatpersoner, hvor utnyttelsesgraden er lavere.

— Sånn som vi ser det er bilene veldig populære, de er priset gunstig og står sentralt til. Og det er nye, ganske attraktive biler, ålreite biler som kan brukes til mye, sier Grønli.

— Det er jo en tryggere måte å øvelskjøre på, kanskje særlig for noen som er helt i starfasen med å lære seg å kjøre bil. Det er ikke alle som har vært kjørelærere før heller, så det kan være en ekstra trygghet for kjørelærerne. Jeg husker selv at det var noen nervøse øyeblikk når jeg kjørte med foreldrene mine, ler Grønli.

August Grønli, Getaround-sjef for forretningsutvikling i Nord-Europa.

Øvelseskjøring med vanlige Getaround-biler

Grønli forteller at Oslo-folk av og til også leier de vanlige Getaround-bilene med ett pedalsett til øvelseskjøring.

— Vi vet jo at folk opp gjennom har brukt tjenesten for å få tak i en bil med manuelt gir til øvelseskjøring, når de selv kun har en bil med automatgir. Eller når de ikke har bil selv, og folk som øvelseskjører med venner, 'you name it' egentlig, sier Grønli.

— Så er det jo klart at det er ikke våre biler, så vi må være litt forsiktige med å prakke dem på folk som skal øvelseskjøre. Jeg som eier bilen må få bestemme det. Kunden pleier å spørre utleier om det er greit, og vi oppfordrer til å gjøre nettopp det.

— Det er også slik at du får ikke leid bilen uten lappen, så du som er lærer leier bilen og har ansvaret, legger Grønli til.

Besto prøven

Stine opplyser at hun leide bilen tre ganger i januar og februar i år, i 5-6 timer hver gang.

I tillegg tok hun alle de obligatoriske kjøretimene og oppkjøringen med Kör. Og hun kjørte enda mer privat, det hun kaller mengdetrening.

For ordens skyld: Stine besto førerprøven og fikk lappen!

Tips for deg som skal øvelseskjøre

Skal du øvelseskjøre selv? Her er noen øvelseskjøretips fra bransjen:

Powered by Labrador CMS