— Nå er det så vi nesten gir opp. Det skulle vært hundre prosent lønnskompensasjon fra dag en til de som måtte stenge, mener daglig leder på Kafe Hærverk, Vegard Heskestad.

Skjenkestoppen rammer Kafe Hærverk: — Det er mørkere stemning denne gangen. Vi er helt på felgen

— Da det ble innført skjenkeforbud dro de teppet vekk under oss. Da må kompensasjonen fra myndighetene være hundre prosent. Alt annet er uholdbart, sier daglig leder på konsertstedet Kafé Hærverk i Hausmannsgate.

Publisert

Daglig leder Vegard HeskestadKafe Hærverk i bydel Grünerløkka har nesten mistet tellinga på hvor mange ganger de har stengt som følge av koronarestriksjoner.

Da VårtOslo intervjuet ham i midten av februar 2020, hadde musikkstedet og kafeen i Hauskvartalet gitt ut et åtte timers støttealbum med en haug med kjente norske og internasjonale artister. Det var det første av mange tiltak konsert- og utestedet har måttet sette igang for å komme seg gjennom pandemiperioden.

Kompensasjonsordningen for kulturlivet:

  • Kulturdepartementets kompensasjonsordning videreføres frem til sommeren 2022.
  • Ordningen må godkjennes av ESA først.
  • Stimuleringsordningen for kultursektoren får tilbakevirkende kraft for arrangementer fra og med 8. desember 2021 til og med 31. mars 2022.
  • Søknadsportalen vil åpne torsdag 6. januar og søknadsfristen er torsdag 27. januar klokka 13.

Sliter mer nå

Da vi sjekket ståa igjen før påske 2020, var søknad om krisestøtte sendt, og i mars fikk konsertstedet beskjed om at støtte på 300.000 var på vei. Da hadde de allerede opprettet mulighet for medlemskap og gavekort. Det har vært god oppslutning om støttetiltakene blant stamgjester, musikere og konsertgjengere.

Men til tross for mye god støtte og offentlige kulturmidler, sliter kafeen mer enn noen gang etter den siste runden med tidlig stenging og sjenkestopp.

— At de ansatte her på nytt skal inn i NAV-systemet, når at de vil er å jobbe her, er urolig. Alle faste kostnader og lønn burde vært dekket 100 prosent, sier Heskestad.

Han mener også det burde vært automatisk kompensasjon for allerede bookete arrangementer. Han savner dessuten forsikringer om at det kommer en stimuleringsordning.

— Det ville gitt forutsigbarhet så vi kunne ha satt i gang med en gang byen åpner igjen, mener Heskestad.

Har stått på tross pandemi

Hærverk valgte å stenge ned da åpningstidene ble redusert, før skjenkestoppen.

— I to år har vi drevet marginalt og slitt voldsomt med å holde hjulene i gang. Vi har arrangert 250 konserter i tillegg til klubbkvelder, men nå hadde vi ikke sjangs til å holde åpent, sier han.

Kafesjefen forteller at tanken hele tiden har vært å bite tenna sammen, gjøre det beste ut av det, jobbe hardt og ikke klage.

— Men nå, etter denne nedstengningen har vi nesten lyst til å gi opp. Støtteordningene er fremdeles helt uklare, så vi er i villrede om hvordan framtiden skal bli, sier han.

— Hva er planen?

— Akkurat nå har ingen av oss noen plan. Vi avventer til over nyttår og skal se nøye på tiltakene som kommer. Vi håper at Creo og Virke og de andre organisasjonene får forhandlet fram løsninger som er holdbare. Vi er uansett stengt til 9. januar.

Grei huseier

Det er noen få lyspunkter i pandemimørket. Hærverk har en god avtale med huseier som er kulturhuset Hausmania.

— Så vi slipper å brekke nakken på husleie. Vi har fått en husleienedsettelse i pandemiperioden, og de viser stor tålmodighet i forhold til utestående fordringer, for å si det sånn. Vi har god dialog og de støtter oss, sier Heskestad.

Selv om det ikke gjør opp for tap av varelager, fast utgifter som ikke stopper selv om skjenkingen gjør det og en nesten tom bankkonto, nekter musikkkafeen å gi opp.

— Vi kan ikke annet enn å være optimistiske, vi er ikke i en så kritisk situasjon. Vi er oppgitt, men vi er en kulturinstitusjon, og vi har hatt god støtte fram til nå, sier Hærverk-sjefen.

Powered by Labrador CMS