Christian Krohgs «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» fra 1893.

Nasjonalmuseet snur og henger opp igjen Krohgs Leiv Eiriksson-maleri

Etter massiv kritikk for å sette et maleri av den norske kunstneren Christian Krohg i kjelleren, har Nasjonalmuseet besluttet å hente det opp igjen.

Publisert

Verket «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» fra 1893 skal tas opp igjen fra kjelleren, melder Aftenposten.

Christian Krohg var en veldig viktig kunstner, og når vi ser hvor stort engasjement denne saken har avstedkommet, vil vi diskutere den på en konstruktiv måte, sier direktør Karin Hindsbo til avisen.

Det vil være tilgjengelig for publikum fra tirsdag, sier hun. Museet bekrefter også dette i en pressemelding.

Kolonialistisk?

Bakgrunnen for den massive kritikken fra mange hold er formuleringene i et intervju i Aftenposten lørdag der Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist fortalte at flere kjente malerier settes i kjelleren i det nye Nasjonalmuseet.

Et av dem er Christian Krohgs kjente maleri av Leiv Eiriksson som oppdager Amerika.

– Bildet er en romantisering av nordmenn som dro til Amerika. Det er et kolonialistisk bilde, sa Högkvist.

Spesielt det å kalle bildet kolonialistisk førte til reaksjoner, i tillegg til initiativet med å stue vekk bildet i kjelleren.

Beklaget seg

Högkvist valgte å beklage uttalelsen sin på sin egen Facebook-profil. Hun skrev at hun har uttalt seg på en måte som hun ser fremstår som useriøs og overfladisk:

«Det er ikke slik at dette verket ikke vises i det nye museet fordi det er «kolonialistisk». Poenget er at vi med den nye samlingsutstillingen har ønsket å vise både klassikere og verk som ikke eller i liten grad er blitt vist før.»

En annen del av kritikken har gått på at museet har fjernet kunstnernes nasjonalitet fra etikettene som henger ved siden av bildene, slik at man bare ser hvor og når kunstneren er født.

Högkvist kaller etikettene «ideologiens buljongterninger» og sier at nasjonalitetene er fjernet slik at tilskuerne ikke blir fanget i en nasjonalitet.

Powered by Labrador CMS