— Vi legger bort initiativet om å kartlegge kutt i politiets hovedseter. Vi ønsker ikke å gå videre med det fordi vi har sett at det har skapt stor uro, sier justisminister Emilie Enger Mehl. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Mehl trakk initiativ om politikutt i storbyene etter krass kritikk

Justisminister Emilie Enger Mehl trekker forslaget om å kartlegge mulige store kutt i politiet i de store byene få timer etter at det ble kjent.

Publisert

Ifølge VG er ett av punktene Politidirektoratet ble bedt om å utrede, et kutt på 20 prosent av ansatte i politiet i de store byene og ansettelsesstopp. Det førte til massive reaksjoner fra Oslo-politikere.

Et par timer senere trekker Mehl hele initiativet.

— Vi legger bort initiativet om å kartlegge kutt i politiets hovedseter. Vi ønsker ikke å gå videre med det fordi vi har sett at det har skapt stor uro, sier Mehl til VG.

– Uaktuelt

Før det hadde Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson Maria Aasen-Svensrud gått ut mot utredningen.

– For Ap vil et slikt grep som her skisseres være uaktuelt. Den sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i krever at innsatsen vår på beredskap og politi styrkes. Ap er opptatt av å styrke politiets innsats mot vold i nære relasjoner, overgrep mot barn, organisert og digital kriminalitet. Da kommer vi ikke unna å satse på spisse fagmiljøer, som ligger i hovedsetene, sa Aasen-Svensrud

Hun mener det også ville ha vært i strid med politireformen.

– Det er bra at justisministeren i kveld har sagt at hun ikke vil gå videre med denne utredningen, sier Aasen-Svensrud til NTB.

Kritikk fra opposisjonen

Venstre-politiker Ingvild Wetrhus Thorsvik, som sitter i justiskomiteen på Stortinget, ber statsministeren komme på banen.

– Dette må være et av norgeshistoriens største rettspolitiske mageplask. Her har tydeligvis justisministeren kjørt sololøp på en sak som skaper stor uro i politisektoren og blant befolkningen, og som i utgangspunktet er svært uansvarlig, sier Thorsvik.

– Hvor er Støre? Jeg er spent på hva han mener om denne håndteringen. Dette er en flause for regjeringen. I tillegg er det legendarisk dårlig timing med tanke på den sikkerhetspolitiske situasjonen vi nå står midt oppi, sier hun.

Statsministerens kontor henviser til Justisdepartementet for kommentar om saken.

Høyres Sveinung Stensland, som er andre nestleder i justiskomiteen, kritiserer Mehl på Twitter.

– Mehl skaper uro gjennom å fremme egen politikk. Nå trekker hun initiativet om kutt i storbyene, etter alt surret det skapte. Ikke akkurat trygg styring i en urolig tid, skriver Stensland.

Krevde krisemøte

Etter at forslaget om utredning ble kjent, raste Oslo-politikere mot regjeringen.

– Selv om Oslo pleier å få gjennomgå når Ap og Sp styrer, overgår dette det jeg har fryktet. Det nytter ikke å gjemme seg bak at dette bare er en utredning internt i departementet. Når en regjering setter i gang enn utredning av kutt er det fordi de seriøst vurderer det, sa Høyres byrådslederkandidat Eirik Solberg til NTB.

Han krevde et krisemøte med regjeringen om saken før Mehl gikk ut og trakk initiativet.

Powered by Labrador CMS