Ett av drapene i Oslo i fjor skjedde utenfor et studentboligkompleks på Rodeløkka.

Hvert tredje Oslo-drap de siste ti årene har skjedd på åpen gate

Tallet er langt over landssnittet. I nesten halvparten av drapssakene var drapsmannen psykisk syk.

Publisert

De siste ti årene har det blitt begått 60 drap i Oslo. 35 av ofrene var menn, mens 22 av dem var kvinner og tre var barn, ifølge en kartlegging som NRK har gjort.

Kartleggingen viser at hvert tredje Oslo-drap de siste ti årene har skjedd på åpen gate, noe som er langt over landssnittet, hvor hvert femte drapsåsted har skjedd i offentligheten.

Økende tendens

Hvert fjerde gatedrap i hovedstaden har rammet en tilfeldig person, ifølge kartleggingen.

Nær halvparten av alle drap i Oslo de siste ti årene ble begått av en alvorlig psykisk syk person. Fire av disse skjedde på åpen gate.

I trusselvurderingen for 2021 slo politiet fast at andelen av drap og drapsforsøk begått av mennesker med tydelige symptomer eller allerede kjent diagnose, er økende. Volden er også grovere og mer hensynsløs.

Dyssosial personlighetsforstyrrelse og aggresjon er en gjenganger blant gjerningspersonene i Oslo-drapene, ifølge kartleggingen. Også paranoid schizofreni, der virkeligheten blir forvirrende og skremmende, går igjen.

På landsbasis blir i snitt 30 personer drept i løpet av ett år. I fjor var tallet 27 drapsofre, hvorav åtte av dem var i Oslo.

Powered by Labrador CMS