Den populære TikTokeren Sahal tok også turen innom og intervjuet elever i forbindelse med en video om Ung i jobb.
Den populære TikTokeren Sahal tok også turen innom og intervjuet elever i forbindelse med en video om Ung i jobb som lages. Han ble gjenkjent av flere ivrige tilhengere i løpet av besøket!

450 unge møtte arbeidsgivere ansikt til ansikt på Stovner: – Handler ikke bare om å flippe burgere

I alt 450 unge møtte arbeidsgivere på Ung i jobb på Stovner. – Her er det flere unike firmaer vi ikke har hørt om før, forteller Maida (15).

Publisert

McDonald’s var én av en rekke ulike bedrifter som stilte opp på Ung i jobb på Stovner sist onsdag, i regi av VårtOslo og i samarbeid med blant annet bydel Stovner.

Hele Stovner jobbsenter fyltes opp – i puljer heldigvis – med 450 unge i alderen 15 til 25+, blant annet fra skolene Rommen, Stasjonsfjellet, Kuben, Granstangen og Stovner.

Her fikk skoleelevene og de unge voksne en introduksjon til ulike karrierer og jobbmuligheter fra bedriftene, og nyttig informasjon fra formidlere av jobb og jobbtrening som Fretex Jobb og Bydel Stovners Jobbsenter for unge.

I tillegg til stands arrangerte mange av aktørene egne presentasjoner for de oppmøtte, slik at de fikk en skikkelig innsikt i de ulike karrierene og jobbmulighetene der.

Vil bli FN-ambassadør

– Vi tenker å kanskje søke jobb her, forteller Aysha (15), som slår av en liten prat med VårtOslo sammen med Maida (15), begge fra Rommen skole.

– Her er det flere unike firmaer vi ikke har hørt om før, som Verisure. Det er bare synd at de har 18 års aldersgrense, så jeg håper vi finner noe for alderen vår også, sier Aysha.

Aysha (15) (t.v.) og Maida (15) fra Rommen skole var to av elevene på Ung i jobb Stovner.

– McDonald’s hørtes litt gøy ut, men det virker også som en ganske stressende jobb, legger Maida til.

På sikt har Aysha lyst til å bli FN-ambassadør. 

– Jeg har sett på SSØ-linja (språk, samfunnsfag og økonomi, journ.anm.) som studiespesialisering på videregående, i tillegg til å ta sommerjobber og etter hvert videre utdanning, og så inn i FN, sier hun.

Selv vurderer Maida å satse på helsesektoren. 

– Jeg vil kanskje bli en lege og hjelpe mennesker. Jobbe med barn og unge, og jeg har også tenkt på å kanskje bli sosiallærer. Men i dag går vi rundt ser hva de har her. Det er fint hvis vi kan få jobb og lære noe nytt i juleferien!

Det ledende alarmselskapet Verisure var et av firmaene som Maida og Aysha syntes var spennende, selv om de har 18 års aldersgrense. Her ser vi Verisures Jonas Sture, Talent Acquisition Manager og Bella Mujaj, rekrutteringskonsulent, på Ung i jobb Stovner.

McDonald’s: Ikke bare burgerflipping

Mange arbeidsgivere og arbeidsformildere var tilstede, inkludert McDonald’s, Verisure, Entreprenør Bygg, Abilia og Norsk restaurantskole. 

I tillegg Helseetaten, Deichman, Menn i helse, Opplæringskontoret i Bilfag, AOF, og AOFOK, for å nevne noen.

Entreprenør Bygg slo et stort slag for yrkesfag og faglærte på Ung i jobb Stovner! Her representert ved (f.v.) Shirley Børresen (prosjektkoordinator), Umit Øzgunay (riving), Frances Rasay (daglig leder), og Knut Halvorsen (salg og medeier).

– Vi er her i dag med to restaurantledere og rektoren på lederskolen vår McDonald’s Business School for å fortelle om karrieremulighetene i McDonald’s, hvordan man søker jobb hos oss – og ikke minst om en typisk dag hos oss, forteller Adam Sjøberg, HR-konsulent i McDonald’s.

Adam Sjøberg (t.v.), HR-konsulent hos McDonald’s og Samim Yousufi, restaurantleder på McDonald’s Bryn senter, var to av de oppmøte fra fastfoodkjeden som møtte de unge på Stovner.

Sjøberg forteller at elevene på besøk denne dagen lurer på alt fra lønn til arbeidsoppgaver, og karrieremuligheter.

– De aller fleste restaurantlederne hos oss startet som crew i kassa og på kjøkkenet, og tok stegene videre derfra. Det samme gjelder franchisetakerne, de som eier mange av restaurantene våre. Og det tror jeg ikke alle 10.-klassinger er klar over; at jobber i McDonald’s ikke bare handler om å flippe burgere!

Gir unge en sjanse

Sjøberg sier også at det er viktig for McDonald’s å bidra i lokalsamfunnene de er en del av – både som arbeidsgiver og støttespiller for lokalmiljøene rundt restaurantene.

Svært mange unge var innom blant annet McDonald's i løpet av dagen og fikk en innføring i livet og muligheter i McDonald's i Oslo og lokalområdet.

– McDonald’s er en viktig arbeidsplass for unge mennesker, og vi legger stor vekt på god opplæring som skaper trygghet og godt arbeidsmiljø. Vi ser helt klart viktigheten av å gi unge en sjanse og et steg inn i karrierelivet, og håper enda flere arbeidsgivere gir unge arbeidssøkende en mulighet, sier HR-konsulenten.

Norsk restaurantskole møtte også opp manns- og kvinnessterke. Her, i et rolig øyeblikk, ser vi (f.v.) elevene Marie Tallaug (16), Abdullah Al-Tamimi (16), Hilde Fjell (15) og Rolf E Wenstad, daglig leder og rektor på skolen.

Livet på kjøkkenet

To andre 15-åringer fra Rommen skole er Alan og Ismael. Begge går på idrettslinja og spiller fotball. De har ingen spesifikke planer for fremtiden ennå utover å studere videre, og er mest fokusert på idretten per nå, sier de.

Likevel er de nysgjerrige på jobbmulighetene og karriereinformasjonen på Ung i jobb på Stovner.

Ismael (15) (t.v.) og Alan (15) går begge på idrettslinja på Rommen skole.

– Det finnes muligens noen jobber ungdommer kan jobbe med her. Vi har blant annet sett på McDonald’s så langt, og på noen av de helserelaterte jobbene, sier Alan.

– McDonald’s fortalte om hvordan man kan få jobb der og hvor de ligger i området, som er på Grorud og Alna, sier Ismael. 

– De viste oss livet på kjøkkenet, og hvordan de henter inn kokker, legger Alan til.

Alle bedriftene og organisasjonene ble nedrent av unge som var nysgjerrige på arbeidslivet. Her fra en av presentasjonene til Verisure.

Smart å ha jobb tidlig

Iselin Glover er seksjonsleder på Jobbsenter for unge Stovner, som både huset arrangementet og stilte opp selv for å møte de unge besøkende.

– Alle tall viser at desto tidligere man begynner å jobbe, desto mindre er sjansen for å falle ut av arbeidslivet, sier Glover i et relativt rolig hjørne på senteret tidlig på dagen, mens de første ungdommene allerede vrimler forbi til neste mulige arbeidsgiver.

Iselin Glover, seksjonsleder på Jobbsenter for unge Stovner.

Jobbsenter for unge på Stovner startet opp i desember 2019, og er for unge mellom 15 til 25 år som trenger veiledning eller hjelp til å skaffe seg deltidsjobb og/eller sommerjobb. Det tilbys kurs, bistand til jobbsøking, hjelp til å skrive søknad og CV, intervjutrening, støtte og oppfølging opp mot arbeidsgivere.

– Det er veldig positivt og gøy å få noen eksterne aktører og unge folk hit i dag! Alle måter å få ungdommer til å møte arbeidsgivere og bransjerepresentanter personlig er veldig positivt. Vi gleder oss veldig, dette blir veldig spennende, sier seksjonslederen.

400 har fått jobb

– Vi ønsket å satse på sysselsetting fordi vi hadde veldig lave sysselsettingstall. Allerede nå begynner vi å se at ungdommer som jobber ved siden av skolen skjønner mye mer om hvordan arbeidslivet fungerer, forteller Glover.

Ved inngangen til senteret henger det en tavle med stjerner på. Hver stjerne representerer en ung person som har skaffet seg jobb på egen hånd etter å ha fått ulike former for informasjon og veiledning på senteret, som for eksempel med å skrive CV.

På tavla inne på Jobbsenter for unge Stovner henger det en stjerne for hver unge person som har fått seg en jobb ute i den store verden. I tillegg har mange fått seg jobber via bydelen, og dermed en fot innenfor arbeidslivet.

I tillegg kan unge brukere av senteret få sommer- høst- og vinterferie-jobber organisert av bydelen. 

– Det er en god første fot inn i arbeidslivet for mange. Kanskje 400 har fått jobb her, cirka 76 helt på egen hånd, sier Glover.

Menn i helse fikk det travelt i løpet av dagen på Stovner, med mange nysgjerrige på besøk.

Brenner for saken

– Det er en utfordring at mange unge faller ut av videregående skole. De fullfører ikke skolen og kommer kanskje heller ikke ut i jobb, påpeker Ung i jobbs prosjektleder Tone Haraldsen, som er ansatt i VårtOslo.

– Jeg har en selvopplevd erfaring hvor min sønn falt ut av skolen etter andre år på videregående. Han savnet mestringsfølelsen på skolen og var usikker på veivalg.

Tone Haraldsen i VårtOslo tar en siste gjennomgang av dagen for alle samarbeidspartnerne på morgenkvisten, før de første elevene ankommer.

– Det var en vanskelig og tøff periode som mamma, hvor vi to sammen forsøkte å lete etter muligheter og forsøkte flere veier. Vi fant det til slutt, men det tok flere år, forteller Haraldsen.

I tillegg er mange unge rett og slett usikre på hvilke muligheter de har og jobbene og karrierene som finnes der ute, eller hvilke krav som stilles.

Derfor arrangerer VårtOslo Ung i jobb-events hvor bedrifter og unge i alderen 15–25+ får møte hverandre.

Norsk restaurantskole på en av deres mange presentasjoner for elever på Ung i jobb Stovner.

Arrangementet på Stovner var det første. Men allerede 22. november skjer runde nummer to, Ung i jobb Alna på Deichmann Furuset.

PS: Det var VårtOslo som arrangerte konferansen Ung i jobb, på Stovner.

Powered by Labrador CMS