Oslo vikings
Trener Derek Mann i topplue, sammen med spillerne på Oslo vikings. Foto: Oslo Vikings

Oslo Vikings forbereder seg på europacup i amerikansk fotball

– Fotball i Norge blir litt kjedelig. Nå skal vi ut i Europa og prøve oss mot de store gutta.

Som norgesmestre i amerikansk fotball, er Oslo Vikings klare for mesterligaspill i Europa. Trener Derek Mann håper deltakelsen kan være med på å åpne nordmenns øyne for sporten og sikre videre rekruttering til klubben.

Oslo Vikings dominerte Eidsvoll 1814 fullstendig i NM-finalen i amerikansk fotball i juli. Oslo-laget vant 51-7 i finalekampen på Bislett.

Klare for spill i Europa

– Vi sparte definitivt den beste kampen til sist. Hele atmosfæren på Bislett og at det ble sendt på TV, det ga en ekstra boost for laget. Vi har mange gode spillere på laget, og de gjorde sitt aller beste. Det var sesongens aller siste kamp, og du vil alltid vinne sesongens siste kamp, forteller canadieren Derek Mann. Han kom til klubben som spiller i 2012 og ble i 2017 Oslo Vikings hovedtrener.

NM-seieren kvalifiserte Oslo Vikings til mesterskapsturneringen Northern European Football League (NEFL). Turneringen består av vinnerne fra de nasjonale ligaene i de nordiske landene, Polen og Storbritannia. Deltakerlista er ennå ikke klar, så hvem Oslo Vikings møter, er foreløpig ukjent. Men Oslo Vikings er klare for spill i Europa, uansett motstander, forteller André Wang Engerdahl, spiller på seniorlaget og veteran i klubben.

Oslo vikings 5
Oslo Vikings lagbilde. Foto: Oslo Vikings

– Vi skal prøve oss mot de store gutta

– Vi har runna Norge. Nå er vi ferdig. Vi slår det laget vi pleier å møte i finalen. Vi er i en god periode. Vi dominerer. Dessverre kan fotball i Norge bli litt kjedelig. Det er gøy å møte motstand. Det er gøy å dra ut i Europa der vi møter lag det er vanskelig å slå. Vi skal prøve oss mot de store gutta.

Men de vil møte tøff motstand. Wang Engerdah tror særlig svenske Carlstad Crusaders kan bli utfordrende motstandere.

– Vi hadde en treningskamp mot dem i fjor. De er på et helt annet nivå. Men det er dit vi må sikte. Vi skal matche dem. Vi må se på hva nabolandene gjør og hvordan vi kan møte dem. Vi har et såpass godt lag at vi slår dem på en god dag. Og vi er sultne.

Oslo vikings 3
Oslo Vikings under oppstilling. Foto: Oslo Vikings

Bidrar til å styrke klubben

Ifølge trener Derek Mann vil turneringen bidra til styrke både klubben og spillerne. Mesterskapsspill i Europa er et steg opp.

– Ja, det er et steg opp. Vi spiller ikke bare mot andre lands lag, vi spiller mot de aller beste fra hver nasjonale liga. Det er spennende, sier han.

Mann er opptatt av å bygge en stabil organisasjon som kan etablere seg i toppsjiktet både i Norge og i Europa på lang sikt.

– Jeg vil ikke at målet bare skal være å delta, for i det ligger det at du nesten forventer å tape. Mitt fokus er å vinne i Norge, samtidig som vi etablerer laget i Europa. Da må man ha et langtidsperspektiv. Jeg mener vi har et lag som vil overraske.

Jobber aktivt for å rekruttere nye spillere

I arbeidet med å etablere en solid organisasjon, er rekruttering av nye spillere viktig. Det er nødvendig når hvert lag stiller med opp mot 45 spillere på hver kamp; 11 angrepspillere, 11 forsvarsspillere og minst én backup for hver av disse.

Trener Mann, klubbens eneste fulltidsansatte, jobber for å åpne nordmenns øyne for sporten. Det skjer gjennom promotering, blant annet ved at klubbens trenere leder gymtimer ved ungdomsskoler i Oslo-området og besøker skoler, høyskoler og universiteter.

Wang Engedahl forteller at han selv ble med i klubben etter et slikt møte. Han har spilt i klubben siden 2001. Aktiv promotering er helt nødvendig for å sikre rekruttering av nye spillere.

– Vi rekrutterer aktivt. Vi sprer ryktet. Vi har vært mye rundt på barne- og ungdomsskoler og rekrutterer der, vi reiser rundt til høyskoler og universiteter og promoterer oss. Jeg ble selv rekruttert på ungdomsskolen.

Oslo vikings 2
Oslo Vikings quarterback, nummer 1. Foto: Oslo Vikings

Har spilt på amerikansk high school

I tillegg til seniorlaget har Oslo Vikings aktive U-13, U-15 og U-17 lag. Mange av spillerne på juniorlagene går senere over på seniorlaget.

– Det kommer mange gode spillere fra juniorprogrammet. De er 18-19 år og har allerede spilt i fire-fem år. Mange drar også til high school og college i USA. De blir veldig gode spillere. Vi trenger ikke å hente spillere fra utlandet når vi kan sende gutta ut og gjøre dem gode, sier Wang Engedahl.

– Mange av våre juniorer har gått videre til å spille college-fotball i USA eller dratt på utveksling på videregående der de får mulighet til å spille amerikansk fotball på high school, sier Mann videre.

– En sport for alle

Både trener Derek Mann og veteran André Wang Engedahl mener sporten har stort potensial for vekst i Norge. Det er en sport for alle, sier Mann.

– Det er et viktig aspekt med amerikansk fotball. Det er en sport for alle. Vi vil ha barna som ikke vil spille fotball eller gå på ski. Vi vil også ha de litt større barna. Mange har prøvd fotball eller håndball, men har ikke likt det. De vil ha en mer fysisk sport. Vi promoterer aktivt det at vi vil ha barn i alle størrelser.

Og det er ikke så farlig som det kanskje ser ut som, forklarer Wang Engerdahl.

– Det er ikke så mange skader som mange tror. Jeg har spilt i 16 år og har to skader som var seriøse nok til at jeg måtte operere. Men jeg ble skadet fordi jeg smalt i bakken. Det var ikke på grunn av sporten, det kunne like gjerne skjedd på en håndballbane. Det ser brutalt ut, men du har så mye utstyr at du tåler en trøkk.

Oslo vikings 4
Oslo Vikings lagbilde. Foto: Oslo Vikings

Baserer seg på dugnad og frivillig arbeid

For å kunne tilby trening året rundt, baserer klubben seg på dugnader og frivillig arbeid. Det er spillerne og medlemmenes engasjement for laget som holder organisasjonen i gang, forteller Mann. Fordi sporten får såpass lite oppmerksomhet i Norge, er ikke sponsorinntektene store nok til å bære klubbens utgifter.

– Det er rom for vekst. Men det er klart det blir mye jobb når nesten alt skjer gjennom frivillig arbeid og dugnader. Dugnadsarbeid er det som gjør det mulig for oss å trene året rundt. Klubbene må selv aktivt markedsføre seg, samtidig er det begrenset med sponsorer. Finansielt står vi ganske alene. Dugnad er og kommer til å være en svært stor del av arbeidet i klubben. Med mindre vi får inn en rik onkel, ler Mann.

MELD DEG PÅ NYHETSBREVET VÅRT

Kommentarer